Engel chce bojovat do konce. I přes "podraz" sester

Praha – Martin Engel se stal ze dne na den velkou mediální osobou. Akce lékařů, kterou zorganizoval způsobila ve veřejnosti vlnu solidarity ale také nepochopení. V rozhovoru pro iDNES.cz vyjádřil svůj názor na současný průběh akce a také přináší svou vizi do budoucna.

Zmobilizoval lékaře na celém území České republiky, na sebe však zapomněl. Bývalý rentgenolog Fakultní nemocnice Královské Vinohrady začne o svém osudu přemýšlet nejspíše až po ukončení celé akce. „Myslím nejprve na ostatní, vlastní osud budu řešit až bude konec“ tvrdí Engel. 

Jednání s ministrem podle všeho nedopadly dobře. Rozzuřený šéf odborářů dokonce nedokázal slušně popsat celou událost. „Odstoupili jsme od zásadního požadavku stoprocentního návratu lékařů, ale ministrovi na nás nezbyly ani 2 miliardy korun, se kterými jsme původně počítali“ vysvětluje. Nutné je ovšem dodat, že ministr Heger před jednáním prohlásil, že ze získaných 2 miliard korun půjde čtvrtina na platy zdravotních sester. Engel se ale dělit nechce a považuje celou situaci za skandální.

Boj mezi sestrami a lékaři

Kvůli chybějícím penězům se v českém zdravotnictví schyluje k otevřenému boji mezi sestrami a lékaři. Jak jinak si totiž vysvětlit, proč se téměř v každé zásadní otázce staví obě strany proti sobě. Podle původního plánu Česká asociace sester v čele s Danou Juráskovou a Engelův Lékařský odborový klub měli spolupracovat a v jednáních s ministrem postupovat společně. Sestry se však od celé záležitosti distancovaly a vydaly se vlastní cestou. A zdá se, že Jurásková je nyní úspěšnější. Vybojovala spolupodílení na reformách a také dostane spolu Lékařskou společnosti Jana Evangelisty Purkyně půl miliardy navíc. „Seberou půl miliardy a účastní se koordinace dalších kroků ministra, to je neskutečné“ zuří Engel. 

Osud lékařů 

„Věštit z křišťálové koule neumím, ale věřím, že se objeví někdo, kdo má zdravý rozum“ říká Engel. Ministerstvo prý hledá řešení, jak dělat medicínu bez lékařů, což je podle něho zcela absurdní. 

 

Související

Ilustrační foto

Covid: V Česku je nakaženo 1700 zdravotníků. Noste roušky, apeluje komora na veřejnost

Zdravotníků aktuálně nakažených covidem-19 je podle dat zveřejněných na webu České lékařské komory (ČLK) už skoro 1700, lékařů téměř 400, sester 700 a ostatních pracovníků 600. Od začátku epidemie jde více než 3600 lidí. Podle zdravotnických odborů je třeba omezit zbytnou péči. Nemocnice, hygienické stanice a sociální služby by měly oslovit bývalé zaměstnance, pomoci mohou i studenti lékařských fakult a zdravotnických škol.
Adam Vojtěch (ANO)

Odbory žádají pro zdravotníky růst platů o 15 procent, a to do tarifů. Vojtěch oponuje

Zdravotnické a lékařské odbory požadují pro příští rok růst platů ve zdravotnictví o 15 procent. Přidání chtějí do tarifů, tedy do základu výdělku. Stát by to mohlo podle odhadů asi 14 miliard korun. Na tiskové konferenci to dnes řekli předák Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel a šéfka odborového svazu zdravotnictví Dagmar Žitníková.

Více souvisejících

Martin Engel Zdravotnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

včera

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

včera

včera

včera

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

včera

včera

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy