Komplikace pro 55 tisíc lidí. Lužická nemocnice v Rumburku je v úpadku, rozhodl soud

Lužická nemocnice a poliklinika v Rumburku je v úpadku, rozhodl o tom dnes Krajský soud v Ústí nad Labem. Věřitelé teď mají dva měsíce na přihlášení svých pohledávek, zjistila ČTK v insolvenčním rejstříku. Město Rumburk, jediný vlastník zadlužené nemocnice, vyjednávalo s Krajskou zdravotní o převzetí péče, k dohodě ale nedošlo a představenstvo zdravotnického zařízení požádalo minulý týden soud o jmenování insolvenčního správce.

Lužická nemocnice zajišťuje péči pro 55.000 obyvatel Šluknovského výběžku, od poloviny července je ale v insolvenci. Loňská ztráta zařízení dosáhla 52 milionů, na konci května už hospodaření nemocnice vykazovalo ztrátu dalších 18 milionů korun. Podle seznamu závazků navíc dluží nemocnice dalších bezmála 40 milionů korun dodavatelům a pojišťovnám. Z nichž většina byla splatná před více než třemi měsíci.

Lužická nemocnice má 230 zaměstnanců a zatím zůstává v provozu, byť je kvůli dovoleným omezený. "Dnes jsme pouze oznámili, že od pátku 16. srpna do pondělí 2. září bude z provozních důvodů uzavřeno chirurgické oddělení a to jak lůžková část, tak ambulance," řekl ČTK ředitel Petr Dubravec. S prohlášením úpadku to podle něj nesouvisí, hlavním důvodem je nedostatek personálu kvůli dovoleným. Ani výpovědi podle něj zatím zaměstnanci ve větší míře nepodávají.

Krajská zdravotní byla připravena nemocnici převzít a zajistit péči za podmínky, že Rumburk uhradí ztráty z loňského a letošního roku. Město ale žádalo nejprve garance zachování péče. Žádná dohoda tak nebyla uzavřena. Podle předsedy představenstva Jiřího Nováka je Krajská zdravotní připravena o převzetí nemocnice jednat se správcem a zároveň má plán, jak zajistit péči ve Šluknovském výběžku prostřednictvím děčínské a ústecké nemocnice. "Máme připravena i lůžka," uvedl již dříve Novák.

Vlastníkem Lužické nemocnice a polikliniky je město Rumburk, které za posledních 15 let do zařízení investovalo zhruba 200 milionů korun. V loňském roce bylo v Rumburku hospitalizováno 5260 pacientů, dalších bezmála 33.000 ošetřily ambulance. Výkony nemocnice v posledních letech klesají a ztráty se prohlubují, kvůli nejisté budoucnosti odcházejí lékaři i personál. Rumburské zastupitelstvo v červenci odmítlo uhradit další ztráty své nemocnice, pro město by to znamenalo zastavit na další dva roky veškeré investice.

Prohlášením úpadku podle rumburského starosty Lumíra Kuse (ANO) jednání o budoucnosti nemocnice pro město nekončí. "Dál budeme jednat s Krajskou zdravotní a zahrneme do toho také insolvenční správkyni. Naší snahou je zachování péče," řekl ČTK. Jednání budou podle něj pokračovat v příštím týdnu. Také mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký dnes ČTK potvrdil, že krajská společnost je připravena dál jednat o zajištění zdravotní péče ve Šluknovském výběžku.

Související

Nemocnice Na Bulovce

Na Bulovce při tragické záměně pochybili dva pracovníci. Jednomu hrozí výpověď

Analýza pražské Fakultní nemocnice Bulovka odhalila pochybení dvou zaměstnanců v případu tragické záměny pacientek, kdy jedna z žen chybně absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice s ní jedná o odškodnění, potvrdil ředitel zařízení Jan Kvaček. Zatímco jeden ze zdravotníků zůstává mimo službu a jeho budoucnost je nejistá, druhý bude v nemocnici nadále pracovat pod odborným dohledem. 

Více souvisejících

Zdravotnictví nemocnice Rumburk Ústecký kraj

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy