Zubaři se rvou za plomby, mluví o masových protestech

Praha - Zubaři chtějí přidat od zdravotních pojišťoven v příštím roce za plomby, nyní jim pojišťovny dávají za plombu 220 korun, průměrný náklad ordinace je 450 korun. Zubaři se prý spokojí s navýšením platby od pojišťoven na 300 korun. Na sněmu v Plzni se dnes a v neděli poradí, jak toho dosáhnout. Jsou připraveni i k masovým protestům. Stomatologickou péči poskytuje v ČR 7500 zubařů.

Pomoc podle ministra Holcáta potřebují hlavně nemocnice, nezapomene prý ale ani na ambulance, kam by příští rok mohlo oproti letošku jít o 500 až 600 milionů korun víc.

"Projednáme na sněmu ministrovu odpověď a dohodneme se na dalším postupu," uvedl Chrz. Pojišťovny dají letos na zdravotní péči 220 miliard korun, příští rok by z navýšených odvodů státu a vyššího výběru pojistného mohly dát až o deset miliard víc. Zubaři chtějí, aby něco z této částky šlo i do jejich oboru. Stomatologickou péči poskytuje v ČR 7500 zubařů.

Nyní platí zdravotní pojišťovny za plombu 220 korun, průměrné náklady ordinace jsou 450 korun. Přijatelné by podle Chrze bylo navýšení platby od pojišťovny na 300 korun. Chrz potvrdil, že zubaři změnili taktiku. Přestali spoléhat na to, že plomby budou vyřazeny z úhrad a pojišťovny by je hradily už jen dětem a seniorům.

Ovšem jsou i případy, kdy zubaři s plombami nehorázně pojišťovny podvádějí, a dobře si tak přivydělají. Na věc upozornil server iDnes.cz. "Zhruba 90 zubařů opakovaně vykazuje, že ročně dělá každému svému ošetřenému pacientovi čtyři a více plomb, zatímco průměr v České republice je méně než jedna plomba na pacienta za rok," sdělil mluvčí VZP Oldřich Tichý. Podezřelí zubaři v posledních šesti letech také opakovaně a pravidelně obnovovali plomby na všech ošetřovaných zubech pacientů.

Ve všech případech jde o malé ordinace, kde pracuje jen jeden lékař. "Do třetiny z nich již VZP poslala své revizní pracovníky," uvedl náměstek ředitele VZP Petr Honěk. Dříve to pojišťovna udělat nemohla - teprve porovnání dat za více let umožnilo jejich srovnání s průměrem a ukázalo na dlouhodobé problémy v konkrétních ordinacích.

"Není možné, aby pár desítek nepoctivců kazilo dobré jméno všem ostatním stomatologům. Je správné, že to VZP hlídá," konstatoval prezident České stomatologické komory Pavel Chrz. Podle něj pak komora musí napřed počkat na výsledky revize a teprve potom může přistoupit k nějakým konkrétním krokům.

Související

Více souvisejících

zubaři ministerstvo zdravotnictví stávka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy