Česko chce po Diag Human až 30 milionů za náklady na právníky

Praha - Česká republika chce po firmě Diag Human vymáhat náklady, které stát vynaložil na právní zastoupení v arbitrážích. Ministerstvo zdravotnictví očekává, že touto cestou získá zpět 25 až 30 milionů korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl náměstek ministra David Kotris. Firma se s Českem 18 let soudila kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Stát nyní tvrdí, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál. Diag se ale chce soudit dál.

Diag Human ovšem tvrdí, že výsledek přezkumu nepozměňuje ani neodkládá konečný rozhodčí nález, a ten proto nabyl právní moci.

Diag Human už svůj nárok zkoušela neúspěšně uplatnit v několika státech. "V několika zemích už jsme vyhráli, v USA a Lucembursku jsou řízení zatím otevřená, ale očekáváme, že jejich výsledek bude stejný," dodal Kotris.

"Už během čtyřiadvaceti hodin jsem od právníků ministerstva zdravotnictví dostal základní závěry vyplývající z rozhodnutí. Jsou dva a oba jsou pro Českou republiku potěšující. Za prvé: Toto rozhodnutí by mělo být definitivním koncem sporu s Diag Human. A za druhé: Česká republika už by této společnosti neměla dát ani korunu, což považuji za nejdůležitější," shrnul v sobotu základní závěry obdrženého materiálu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

"Přezkumný rozhodčí senát fakticky konstatoval, že veškeré právní kroky po zmiňovaném rozhodnutí v roce 2002 jsou ve skutečnosti neplatné. Slovy právního světa označují rozhodci tato rozhodnutí za nicotná a bez právních účinků. A to se týká i pro Českou republiku důležitého rozhodnuti o platbě 10 miliard z roku 2008," vysvětlil Kotris.

Diag Human dnes v prohlášení pro média zpochybnila nestrannost rozhodců. Všichni prý byli osobně vybráni a jmenováni žalovanou stranou, což je podle firmy v rozporu se zákonem. "Když na jedné straně protistrana tvrdí, že vyhráli, tak je pro mě velmi překvapivé, že na straně druhé zpochybňuje složení rozhodčího senátu, který dle jejich slov jim dal za pravdu. To mi z hlediska zdravého selského rozumu dohromady nejde," řekl ministr.

V Británii už soudy rozhodly, že ČR má na náhradu nárok. "Je tam vydána právoplatná exekuce na Diag Human ve výši devět milionů korun na náklady právního zastupování ČR," uvedl ministr. Celkovou částku ministerstvo teprve vyčíslí. Ministr předpokládá, že většinu se podaří vymoci.

Související

Ministerstvo financí

Česko částečně neuspělo v arbitráži s Diag Human, ministerstvo se odvolalo

Česká republika částečně neuspěla v mezinárodní arbitráži s Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Na základě výsledků arbitráže by tak Česko mělo zaplatit 15,5 miliardy korun. Vláda ale rozhodla o tom, že se Česko proti rozhodnutí odvolá.

Více souvisejících

diag human ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy