Tragédie ve Vilémově: Čtyři dělníci zemřeli v sutinách zříceného mostu. V případu figuruje firma Bögl & Krýsl známá ze Studénky

Vilémov (Havlíčkobrodsko) - Ze sutin mostu, který se ve čtvrtek odpoledne zřítil ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, vyprostili záchranáři v noci na dnešek postupně těla čtyř mrtvých dělníků. Policisté místo nehody dnes kolem 14:00 předali stavbařům.

Po vyproštění posledního těla terén propátrali záchranáři se psy. Práce byly přerušeny od 03:30 do 08:00. Na stavbě podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové pracovali tři Češi a tři Slováci. Dva Slováci přežili. Lehce zraněn byl pětapadesátiletý muž a vážně zraněnému je 47 let.

Policisté kontaktovali rodiny pracovníků, kteří se podle informací stavbyvedoucího na stavbě nacházeli, aby potvrdily jejich totožnost. "Zatím nelze odhadnout, kdy se nám to podaří," uvedla Čírtková. Vážně zraněný Slovák je v hradecké fakultní nemocnici, lékaři ho udržují v umělém spánku. "Jeho stav je stabilizovaný, je napojen na umělou plicní ventilaci, utrpěl poranění pánve," řekl ČTK náměstek pro lékařskou péči hradecké nemocnice Zdeněk Tušl.

Fotogalerie:
OBRAZEM: Místo tragédie den poté. Zřícení mostu ve Vilémově si vyžádalo čtyři lidské životy
 

Další vývoj záleží na tom, jak se tělo vyrovná s následky tzv. crush syndromu. Vzniká dlouhodobým stlačením nebo masivním zhmožděním měkkých tkání. Z poškozených tkání se pak do oběhu uvolňují látky, které mohou zraněného vážně ohrozit.

"Mrtví byli uvězněni pod těžkými kameny, které je zatlačily do bahna. Lidé v podstatě neměli šanci na přežití, utrpěli devastující zranění," řekli hasiči. Policisté zajistili stavební dokumentaci a další písemnosti ke stavbě. Neštěstí zatím stále nemá žádnou právní kvalifikaci, mohlo by jít o trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

Očitá svědkyně pro EuroZprávy.cz řekla, že slyšela ohlušující ránu. Podle ní se musel most zřítil během pár vteřin, protože než stihla vyběhnout před dům, viděla už jen oblaka prachu.

Policie podle mluvčí dnes kolem 14:00 po skončení všech nutných prací předala místo neštěstí stavebnímu konsorciu M - Silnice a Strabag. "Místo je opět v režimu stavby. Stavbaři si zajistí jeho zabezpečení. Je na nich, jakým způsobem," uvedla Čírtková. Zřícený most opravuje jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl, která figuruje i v případech tragických zřícení mostů ve Studénce a na východě Slovenska. Firma se ale distancuje od odtěžování zásypu mostu ve Vilémově, což mohlo být podle statiků příčinou neštěstí. Firma M - Silnice se společností Strabag zastřešuje opravy celé silnice.

Vyšetřování okolností pádu mostu a následný soud s viníky můžou trvat roky. Ukazují to zkušenosti se železničním neštěstím ve Studénce na Novojičínsku. Tam do trosek mostu v srpnu 2008 narazil rychle jedoucí vlak. Osm lidí vinou nehody zemřelo. Desítky dalších byly zraněny. Případ ani po šesti letech nebyl uzavřen. Samotné vyšetřování trvalo necelé dva roky. V červenci 2010 policie navrhla státnímu zástupci obžalovat deset lidí. Poprvé se soud případem zabýval o rok později, tedy v červnu 2011. Hlavní líčení se táhne dodnes. Další pokračování je naplánováno u Okresního soudu v Novém Jičíně na 19. září.

Zřícený most opravuje jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl, která figuruje i v případech tragických zřícení mostů ve Studénce a na východě Slovenska. Oznámila to firma M - Silnice, která spolu se společností Strabag zastřešuje opravy celé silnice. Firma Bögl & Krýsl v tiskovém prohlášení uvedla, že se její zaměstnanci účastnili přípravných prací pod mostem, ale neprováděli odtěžení zásypu mostu. Někteří místní lidé mluvili o tom, že na jedné straně mostu byla hodně odbagrovaná zemina.

Související

Místo zřícení mostu v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.

Soud odsoudil pětici mužů kvůli pádu mostu ve Vilémově k dvouleté podmínce

Soud v Havlíčkově Brodě odsoudil pět mužů kvůli pádu mostu ve Vilémově ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem. Okresní soud se k případu vrátil z rozhodnutí nadřízeného krajského soudu, před tím muže obžaloby zprostil. Při neštěstí zemřeli v roce 2014 pod mostem čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
Zřícený most v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.

Obžalovaní v případu pádu mostu ve Vilémově znovu vypovídali před soudem

Před soudem v Havlíčkově Brodě dnes začali znovu vypovídat obžalovaní v případu tragického pádu mostu ve Vilémově. Na své původní výpovědi trval stavbyvedoucí společnosti Bögl & Krýsl, který jako jediný odešel před rokem od soudu s trestem vězení. Zopakoval, že postupoval podle projektové dokumentace. Ostatní byli zproštěni obžaloby. Soud o věci jedná podruhé, odvolací soud se s jeho závěry neztotožnil a v srpnu jeho rozhodnutí zrušil.

Více souvisejících

Zřícený most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku (4.9.2014)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy