Exšéf Homolky měl výhrady k vazbě, ÚS jeho stížnost smetl

Brno - Bývalý šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý neuspěl s ústavní stížností proti vazbě. Dbalý s dalšími komplici měl zmanipulovat veřejnou zakázku a přijal úplatek. Okresní soud Praha-západ ho do vazby poslal letos v červnu.

Ve vazbě Dbalý skončil kvůli veřejné zakázce na digitalizaci chorobopisů, kterou zadala Nemocnice Na Homolce v červenci 2009. Hlavním kritériem byla cena. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group. Policie tvrdí, že zmanipulováním zakázky vznikla nemocnici škoda nejméně 57 milionů korun.

Kromě vazby si Dbalý stěžoval také na to, jak s ním policie zacházela. Mnohahodinová domovní prohlídka jej prý psychicky i fyzicky zdevastovala. V souvislosti s prohlídkou, výslechem a převozem do cely prý více než 60 hodin nespal, přičemž spánková deprivace podle něj porušuje mezinárodní úmluvy.

Při vzetí do vazby se údajně Dbalý nemohl seznámit s veškerými dokumenty a informacemi, které soudu sloužily jako podklad pro rozhodnutí. Měl i další výtky. Podle ústavních soudců ale justice při uvalení vazby vycházela z přiměřeně odůvodněného podezření, že se Dbalý trestného činu dopustil.

Soudy prvního i druhého stupně zdůraznily společenskou nebezpečnost i rozsah trestné činnosti, její výnosnost i důmyslnost. "Dále vzaly v potaz možnost 'vyvedení zisku do ciziny', předpokládané spojení stěžovatele se zahraničními firmami a jeho 'osobní dispozice (profesní kvalifikace a jazykové znalosti) pro bezproblémový pobyt v cizině'," uvedl Vladimír Kůrka, soudce zpravodaj.

Související

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým

Dbalý si odpyká deset let, soud potvrdil propadnutí majetku

Pražský vrchní soud dnes uložil bývalému řediteli pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalému celkový trest deseti let vězení a potvrdil mu trest propadnutí majetku. Zamítl lékařovo odvolání v kauze ovlivnění zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Verdikt, podle kterého bral Dbalý za zmanipulování nemocničních tendrů úplatky, je pravomocný.

Více souvisejících

Vladimír Dbalý (exředitel nemocnice Na Homolce) Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy