Soud zatočil s lékařem Bartákem: Další trest, za mřížemi tak stráví 27 let

Liberec - Za plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí potrestal dnes Krajský soud v Liberci lékaře Jaroslava Bartáka 18 lety vězení. Z 12letého trestu za znásilňování a vydírání svých asistentek si už odpykal tři roky, ve vězení by tak měl být ještě 27 let. Barták se na místě odvolal, státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

Podle předsedkyně senátu Evy Drahotové si bude Barták uložené tresty ve dvou různých případech odpykávat postupně. "Nezapočítávají se vůči sobě navzájem. To znamená poté, co vykoná 12letý trest, začne vykonávat trest odnětí svobody 18 let, pokud bude naše odsouzení pravomocné," uvedla soudkyně.

Soud uznal Bartáka vinným, že loni na podzim ve Vazební věznici v Liberci plánoval násilnou smrt bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděry a kněze Eugena Freimanna. Vraždy měl zařídit recidivista, který si v Liberci odpykává trest za ozbrojenou loupež. Vězeň ale místo toho vše nahlásil.

Podle soudkyně se jednalo o mimořádnou trestnou činnost, s takovým případem se během své dlouholeté praxe nesetkala. "Nestalo se mi v minulosti, že by byl pachatel odsouzen za vysoce škodlivou násilnou činnost k citelnému trestu a již ve věznici, která má sloužit k jeho převýchově, plánoval snad ještě horší násilnou trestnou činnost," řekla při zdůvodnění rozsudku.

Obhajoba zpochybňovala legálnost a věrohodnost nahrávek, na nichž Barták mluví o útěku, únosech, vydírání i připravovaných vraždách a sepisuje informace k chystaným obětem. Nahrávky pořídil ve vězení díky kameře v hodinkách recidivista, který případ nahlásil. "Nebyly pořízené v rozporu se zákonem," uvedla soudkyně.

"Jsem nevinen a jedná se o justiční zločin vůči mně. Nikoho jsem neznásilnil, nezabil ani nechtěl zabít," řekl Barták po vyhlášení rozsudku. Barták je podle znalců výraznou psychopatickou osobností. Plánování vraždy či vydírání odpovídá jeho osobnosti, byl by schopen a ochoten své činy organizačně dotáhnout do konce, pokud by to bylo technicky možné. Je narcistní osobností, netrpí však duševní poruchou, kterou by bylo možné léčit. Barták je přesvědčen o své výjimečnosti a na svou ochranu je schopen všeho.

Barták je nyní ve vězení v Jablonci - Rýnovice, kde si odpykává trest za obtěžování asistentek v letech 2006 až 2011.

Související

Doktor Jaroslav Barták u soudu

Soud zprostil lékaře Bartáka obžaloby z plánování vražd a vydírání

Krajský soud v Liberci dnes zprostil obžaloby lékaře Jaroslava Bartáka. Nepodařilo se prokázat, že by ve vězení skutečně plánoval tří vraždy a vydírání. Zproštění navrhl ve své závěrečné řeči i státní zástupce Jan Černý. Barták vinu od počátku odmítal. Hájil se tím, že o svých plánech mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně.

Více souvisejících

Jaroslav Barták pokus o vraždu soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy