Vánoce klepou na dveře. 5 tipů na nejrychlejší cukroví

Praha - Vánoce jsou svátky klidu a míru. Předvánoční čas je ale v dnešní společnosti bohužel o úplně něčem jiném. Času totiž není nazbyt. Zjednodušte si život a zkuste rychlé recepty, vánoční cukroví stihnete jedna dvě.

Vánoční cukroví je tradice, kterou si lze ulehčit nebo trochu přizpůsobit dnešní hektické době. Podívejte se na velmi rychlé recepty na skvělé cukroví:

Opilé švestky

Ingredience: 250 g sušených švestek, 1 dl rumu (slivovice nebo griotky), hrst mandlí a 200 g čokolády na vaření.

Postup: Švestky zalejte rumem a nechte půl hodiny odpočívat. Pak švestky vyjměte, do každé dejte jednu mandli a máčejte je v čokoládě, rozpuštěné nad vodní lázní. Pokládejte je na pečicí papír a nechte ztuhnout.

Extra rychlé kokosky

Ingredience: Plechovku slazeného kondenzovaného mléka, strouhaný kokos (asi 150 gramů).

Postup: Míchejte mléko a kokos, dokud nevznikne tuhá lepivá hmota. Z ní vytvořte menší kopečky a kokosky pečte při 150 stupních přibližně 15 minut.

Pudinkové kuličky

Ingredience: kakao, 10 dkg másla, 20 dkg cukru moučka, 4 balíčky vanilkového pudinkového prášku, rum, kokos nebo mleté oříšky.

Postup: Smíchejte pudinkový prášek, moučkový cukr, kakao a změklé máslo, pak přilijte trochu rumu (podle chuti) a vypracujte těsto. Z těsta pak vytvářejte kuličky, které můžete obalit v kokosu nebo v oříšcích.

Šlehačkové cukroví

Ingredience: 1 smetana ke šlehání 250 ml, 500 g hladké mouky, 1 tuk omega, moučkový cukr smíchaný s vanilkovým (na obalování)

Postup: Tuk nastrouháte a společně s moukou a smetanou vypracujete hladké těsto. To pak vyválíte a vykrájíte formičkou a kousky kladete na plech. Pečete ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Obalujete ještě horké.

Rozinkový salám

Ingredience: 2 hrnky rozinek, 1 hrnek sušeného mléka, 1/2 hrnku strouhaných oříšků, 1/2 hrnku tekutého medu, 1/2 hrnku arašídového másla

Postup: Smíchejte med a arašídové máslo, a teprve pak přidejte sušené mléko - vše velmi dobře promíchejte. Poté zamíchejte rozinky a oříšky a vytvarujte váleček, který pak zabalíte do potravinářské folie. Váleček dejte do lednice a před podáváním nakrájejte na kolečka.

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.

Více souvisejících

recepty, vaření Vánoce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy