Zahřejte se vánočním svařákem. Recept bez chemie a náhražek

Praha - Svařené víno je tradičním a oblíbeným zimním nápojem. Jeho chuť i vůně k zimě a Vánocům neodmyslitelně patří. Navíc zahřeje. Přinášíme proto recept, jak si udělat pravý a poctivý nefalšovaný domácí svařák, žádné náhražky...

Základem je vyhnout se všem směsím, granulím a předpřipraveným pytlíčkům s kořením. Koupili jsme jednotlivě celá balení badyánu, hřebíčku, skořice.

Úplně stejný přístup pak aplikujte na víno. Tvoří největší část, vlastně základ celého nápoje, takže si s "krabicákem" za pár korun rozhodně nevystačíte. Zaděláte si jen na bolení břicha, střevní potíže a bolest hlavy.

Suroviny

- koření (badyán, hřebíček, celá skořice)- citron- pomeranč- cukr- červené víno

Návod na domácí svařák

1. Do dvou deci studené vody nasypeme cukr. Přihodíme koření - badyán, hřebíček a celou skořici. Na prodávané instantní směsky plné éček a umělé chuti zapomeňte. Je důležité, aby se koření vařilo - když se nevaří, nepustí silice, tu kýženou aromatickou chuť.

2. Mezitím oloupeme kúru z jednoho citronu a pomeranče a přidáme je do hrnce také. Od této chvíle je důležité sledovat hodiny. Směs se musí vařit tři minuty, dokud nenabyde husté konzistence cukrového sirupu.

3. Pak přichází fáze, kdy se k "sirupu" přilije i víno. Pak hrnec přiklopíme a necháme trochu prohřát. To, že se směs blíží bodu varu poznáme podle toho, že z ní začnou unikat drobné bublinky. To je nejvyšší čas víno odstavit - v žádném případě se totiž nesmí začít vařit. Vyprchal by z něj totiž veškerý etanol a mohli bychom výsledku říkat třeba dětský svařák.

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.

Více souvisejících

recepty, vaření Alkohol Vánoce

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy