Jak nepřibrat o Velikonocích? Lékař radí

Praha - Střídmost ve stravování a dostatek pohybu radí přední český obezitolog profesor Štěpán Svačina pro volné dny Velikonoc.

I když si lidé dopřejí tradiční velikonoční pochoutky, jako jsou nádivka z uzeného s kopřivami, domácí klobásky, vejce či sladký mazanec, měli by podle něj znát míru. Podle výživových poradců mohou lidé pojmout Velikonoce i jako jarní start pro vylepšení životosprávy a životní pohody.

"Česká strava je nezdravá, i když se dá v českých podmínkách také žít zdravě, a samozřejmě to kulminuje o Vánocích a Velikonocích," řekl profesor. K nejnezdravějším potravinám řadí uzeniny a mletá masa, což se o Velikonocích jí. Když si ale někdo dá libové maso a nesní příliš mnoho vajec, lze to podle Svačiny považovat za rozumnou stravu.

"Jde také o kvantum, protože mladý člověk může sníst všechno, a jak člověk stárne, tak mu prakticky každé větší jídlo vyvolává zánět v organismu. Je to do značné míry spíše otázka velkého kvanta jídla, než jeho kvality," řekl Svačina.

Podle výživových poradců může člověk na jaře začít úspěšně se shazováním "zimních kil". Základem je vytvořit si časový harmonogram a rozdělit úkoly na akutní a ty, které počkají. To přispěje k duševnímu klidu, což má dopad i na zdravé hubnutí. Stres totiž nepříznivě ovlivňuje tělesné pochody. Jeho vlivem se výrazně přibírá zejména v břišních partiích, což zvyšuje riziko nemocí srdce a cév.

Rady pro úspěšný jarní start1. Ráno vypijte nalačno sklenku vlažné vody s plátkem citrónu.2. Zvyšte množství pohybu a pobytu venku na čerstvém vzduchu. Dotýkejte se stromů, nabíjí energií.3. Jezte a pijte s mírou, několik menších porcí během dne, sladké dopoledne, menší večeře, lehkou variantu nápojů.4. Obohaťte jídelníček o čerstvé ovoce a zeleninu, mají víc živin, proto stačí i podstatně menší množství k pocitu naplnění.5. Zelené klíčky a výhonky jsou zdrojem potřebných látek v té nejlepší formě, jídelníček mohou vylepšit i čerstvě utržené mladé rostlinky a květy.6. Problematický je bílý chleba a pečivo, tělo zatíží, unaví, zakyselí. Přispívá k zánětům. Zkuste omezit bílou rýži, nudle a další těstoviny, pizzu.7. Při jarním nachlazení pomáhá dát si jídlo ostřeji kořeněné.8. Berte i problémy s humorem a nadhledem.9. Pěstujte hezké vztahy s rodinou a přáteli.10. Radujte se z maličkostí.

Související

Více souvisejících

Velikonoce lékaři

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov: Moskva bude bránit své zájmy v Arktidě. Diplomaticky i vojensky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Moskva bude bránit své zájmy v oblasti Arktidy diplomatickými i vojenskými způsoby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy