Praha - Zmrzlinu zmrzlinou dělají použité suroviny a také vzduch, který do ní výrobci vhánějí. Záleží ovšem na množství přidaného vzduchu. A abychom si pochutnali, tak i na dalších příměsích. Jak vybrat správnou zmrzlinu? Čtěte dál...
Základem každé dobré ovocné či smetanové zmrzliny jsou kvalitní suroviny a optimální množství vehnaného vzduchu, aby byla zmrzlina hutná tak akorát. Protože ovšem dobré suroviny stojí výrazně víc než vzduch, jsou kvalitní zmrzliny drahé a ty ostatní plné vzduchu. Víte, kolik vzduchu si ve skutečnosti kupujeme ve zmrzlinách? Server Vitalia.cz to zjišťoval ve velkém testu (zde).
Z patnácti průmyslově vyráběných zmrzlin pět zcela propadlo, ani další na tom nebyly valně. Z povolené hmoty mnohdy zbylo pramálo a nejméně polovinu rozteklé zmrzliny tvořila voda.
Test také ukazuje na hojnou přítomnost stabilizátorů, které mají schopnost držet zmrzlinu pohromadě třeba i půl roku, aniž by výrazně přemrzla. To ostatně uvidíte v testu, kde určité druhy zmrzlin navenek prakticky netají.
Velkovýrobci šetří na každé surovině
Zatímco při výrobě domácí zmrzliny nás ani v nejmenším nenapadne sáhnout po rostlinném oleji či sušeném mléku, v průmyslové výrobě zmrzlin ve vaničkách je to jev zcela běžný. Sušené mléko se lépe uchovává, nekazí se, nemusíte ho uchovávat v chladu a je levnější.
Jenže smísit sušené mléko s tuky nestačí, směs je třeba něčím spojit. Zatímco v domácím prostředí za vás tuto práci obstarají například žloutky, průmyslová výroba dá zelenou nejrůznějším emulgátorům různého původu a mono a diglyceridům mastných kyselin. Abychom cítili i nějakou chuť, přidají se aromata a cukr. Nebo raději glukózovo-fruktózový sirup, je mnohem levnější. Čím více sladidla ve zmrzlině cítíte, tím víc na vás výrobce šetřil. I cukr totiž funguje ve zmrzlině jako pojivo.
Čím víc barev, tím víc zmrzlina
Kanárkově žlutá banánová, fialová borůvková či zářivě rudá jahodová... Tyhle barvy skutečně nejsou z použitých surovin. Nepřirozené barvy zmrzlin jsou tím prvním, co by vás mělo před jejich koupí varovat. Poctivá banánová zmrzlina totiž nikdy nebude žlutá ani pistáciová křiklavě zelená. Banánová má barvu slonové kosti a pistáciová by měla mít lehkou khaki nebo jemně zelenou podle způsobu výroby. Průmyslově vyráběné pistáciové navíc nemusí obsahovat vůbec žádné pistácie, mnohdy to bývají levnější mandle či lískové ořechy, které jsou obarvené zeleným barvivem a ovoněné pistáciovým aromatem.
Co se jahodové zmrzliny týče, ta sice bude červená, ale ne nepřirozeně. Zmrzliny z lesního ovoce oscilují mezi modro-hnědou, ale určitě nejsou jásavě modré. Mátová nebude zelená, ale krémová s kapkou zelené, a průmyslově vyrobená vanilková zmrzlina je sice žlutá, ale většinou jen díky barvivu beta -karoten. V případě kvalitních kopečkových zmrzlin u zmrzlináře bude žlutá díky žloutkovému základu. Co se týče ovocných zmrzlin, ty kvalitní poznáte i podle toho, že vám neobarví pusu.
Jinak nezbývá než číst obaly a sledovat i pořadí jednotlivých surovin. Je u mléčných zmrzlin na prvním místě cukr a voda, nebo mléko a smetana? Terno neuděláte se zmrzlinou, v jejímž složení převažují rostlinné tuky a velká míra stabilizátorů.
Související

Reflexní pásky? Test ČOI dopadl katastrofálně, devět z deseti jich nevyhovuje

V ubrusech z PVC bývají jedovaté ftaláty, varuje Arnika. Pozor i na nádobí pro děti
test pro spotřebitele , zmrzlina , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 19 minutami

Mírové rozhovory o Ukrajině se sesypaly. Kyjev odmítnul anexi Krymu, Rubio vůbec nedorazil
před 1 hodinou

Putin údajně nabídnul USA zastavení invaze. Kreml to před jednáním s Witkoffem popřel
před 2 hodinami

Živě Věřící se loučí s papežem. Tělo Františka bylo převezeno do baziliky sv. Petra
před 2 hodinami

Medveděv vyhrožuje smrtí Dominiku Haškovi. Rakušan mu nabízí ochranku
před 4 hodinami

Útok na Írán může vypadat jako řešení. Rozhodně to ale není dobrý nápad
před 5 hodinami

Trump ustoupil. Číně výrazně sníží cla
před 6 hodinami

Výhled počasí do května. Meteorologové řekli, zda se bude vymykat normálu
včera

Tři oříšky pro Popelku patřily k jejím posledním filmům. Zemřela Karin Leschová
včera

Extraliga play off 2025: Domácí Brno srovnalo sérii finále s Pardubicemi výsledkem 7:4
včera

Vážná nehoda v Holohlavech. Několik zraněných skončilo v hradecké nemocnici
včera

Požár skládky u Rynholce je lokalizován. Zachytila ho i meteodružice
včera

Česko rozhodlo o tom, kdo ho bude zastupovat na pohřbu papeže
včera

Na velikonoční bouřky brzy navážou další. Meteorologové řekli, kdy a kde hrozí
včera

Tragédie v lomu Velká Amerika. Muž se zřítil dolů, pád nepřežil
včera

Rozvědka: Jsme na hranici války. Ruské útoky proti Evropě narůstají, mír na Ukrajině by nic nevyřešil
včera

Hollywoodský herec, který změnil k nepoznání nejen Ameriku. Kdo skutečně byl Ronald Reagan?
včera

Německo v problémech: Potřebuje armádu, ale dochází mu čas. Přišlo s řešením, které nemusí nic vyřešit
včera

Souboj gigantů: Může Samsung díky Trumpovým clům dostat Apple na lopatky?
včera

Kam se hrabe Tesla. Čínská firma posunula hranice elektromobilů, nabízí dojezd 500 km za 5 minut nabíjení
včera
Trump přiletí na pohřeb papeže. Putin se ve Vatikánu z dobrého důvodu neukáže
Ve středu v 9 hodin ráno místního času začne slavnostní přesun rakve zesnulého papeže Františka z jeho rezidence v Casa Santa Marta do baziliky sv. Petra, oznámil dnes Vatikán. Průvod zahájí krátká modlitba, poté bude rakev nesena přes náměstí Santa Marta a Piazza dei Protomartiri Romani až na náměstí sv. Petra, kde vstoupí hlavními dveřmi do baziliky.
Zdroj: Libor Novák