Hubněte domácími pracemi. Spálíte po nich spoustu kalorií

Praha - Hubnutí nemusí být je o drsných dietách. Soustu energie vydáte i při běžných domácích pracích.

V moderní době je volný čas vždy příliš krátký! Kromě práce, péče o dítě, sociálních povinností a domácích prací padá sportovní vyžití velmi často na vedlejší kolej – což může být z dlouhodobějšího pohledu nebezpečné. Kdo trpí nadváhou a chtěl by zhubnout, utápí se v rozpacích. Dobrou zprávou je, že i v každodenních situacích na nás čeká mnoho zabijáků kalorií, stačí je pouze objevit. Přestože nejsou rovnocennými soupeři tělocvičně, i domácní práce nám k takovému hubnutí mohou pomoci.

Hubnutí při vysávání – sen nebo realita?

Jednu věc mají domácí práce a sport společnou – mnohdy se na ně netěšíme, i když víme, že na konci nás čeká pocit uspokojení. Jinak to snad vidíme pouze s praním. Když už mluvíme o praní – půl odinka máchání dokáže spálit cca 75 kcal. Co mnoho z nás podceňuje, je fakt, že domácí práce jsou ve skutečnosti těžkými spalovači kalorií. Komplexní motorické sekvence stimulují cirkulaci krve a metabolismus a někdy dosáhnou podobných účinků jako lehký aerobik. Takže jsme vlastně sami sobě trenérem.

Podívejte se sami: 1 hodin žehlení spotřebuje asi 200 kalorií, mytí oken 170 kalorií a sekání trávy dokonce 390 kalorií. Aktivity jako chůze do schodů (20 min. / den) nebo uklízení (1 hod.) znamená pěkných 150 kcal. A také vysávání nám pomůže odbourat každou hodinu 240 kcal – pokud za nás ovšem doma nevysává robotický vysavač.

Hubnutí přes diety

Sport, zdravá výživa a fitness obecně jdou ruku v ruce s úbytkem hmotnosti. Jsou stovky různých možností, ale vědecky je prokázáno, že je třeba najít tu, která vyhovuje zrovna našemu tělu. Všechny renomované diety však mají jedno společné – pomáhají snížit příjem kalorií, aniž by ohrozily zásoby živin.

Denní potřeba proteinů dospělého člověka je 0,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti, což činí celkem asi 10 % z našich každodenních potřeb. Odborníci také doporučují příjem sacharidů ve výši 50 % celkového denního příjmu energie. To s sebou na druhou stranu přináší také příjem tuků a cukrů. U ovoce a zeleniny se doporučuje „pět denně". Kdo chce snížit nadváhu dlouhodobě, měl by se poradit s lékařem či výživovým specialistou, kteří vám připraví dietní plán.

Související

Ilustrační foto

On-line prádelny hlásí velký rozmach. Budou i v Česku?

Španělský startup Mr Jeff s prádelnami rychle roste. Firma má franšízové pobočky ve 40 zemích a na 4 kontinentech. Zakladatelé doufají, že se jí podaří prosadit i na českém trhu. On-line prádelna doručí vyprané a vyžehlené prádlo do 48 hodin.
Žehlička

Žena v domácnosti? V minulosti práce na plný úvazek

Starost o domácnost nám dnes ulehčuje celá řada moderních spotřebičů. Těžko bychom si už představili život bez automatické pračky, pečící trouby nebo třeba myčky nádobí. V minulosti to však hospodyňky tak jednoduché neměly.

Více souvisejících

Domácí práce obezita, nadváha, hubnutí

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 27 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy