Zakladatel Olea Urbánek dál pranýřoval obžalobu v kauze Rittiga

Praha - Soud dnes pokračoval výslechem obžalovaného zakladatele firmy Oleo Chemical (OCh) Michala Urbánka v kauze údajného tunelování společnosti ve prospěch lobbisty Iva Rittiga. Urbánek druhý den obsáhle kritizoval obžalobu a zejména její odůvodnění. Podle něj policie nepracovala správně a státní zastupitelství případ nedozorovalo, jak mělo. Případ řeší Městský soud v Praze.

Žalobce mohl podle Urbánka mnohé při vyšetřování zjistit a vysvětlit, místo toho ale prý založil obžalobu na "prázdných tvrzeních". Podnikatel se podivil nad tím, že se případ vůbec mohl dostat před soud. "Státní zástupce a policie jednali pouze v neprospěch obviněných," prohlásil. Vyšetřovatelé prý neodvedli řádně svou práci. "Kdybychom pracovali takto my, tak žádnou fabriku nepostavíme. Jenže my za to neseme odpovědnost, žalobce žádnou odpovědnost nenese a může plnit papír prázdnými tvrzeními," řekl soudkyni.

Podobně jako ve středu se Urbánek několikrát dostal do sporu se soudkyní, která některé jeho poznámky označila jako nepodstatné nebo nesouvisející s projednávaným případem. Podnikatel se ohrazoval, že se dosud neměl možnost k obžalobě vyjádřit a policie ho odmítla vyslechnout, když to prý nabízel. Urbánek v proslovu podrobně rozebírá zejména odůvodnění obžaloby, které má přes 70 stran a obsahuje výslechy svědků.

Urbánek odmítl obžalobu už ve středu, jakmile ji přečetl státní zástupce. Podnikatel, který se nyní živí jako poradce, odmítl obvinění, že se podílel na tunelování vlastní firmy, a tvrzení policie označil několikrát ve více než šestihodinové výpovědi za absurdní.

Výslech Urbánka, který je mezi obžalovanými první v pořadí, se protáhne do pátku. Kdy dojde na Rittiga, není zatím zřejmé, na lavici obžalovaných má poslední místo. Rittig se dnešního jednání neúčastnil, soud vyhověl jeho žádosti o nepřítomnost do doby, než přijde na řadu. Rittig od začátku obžalobu odmítá a tvrdí, že řadu obviněných ani nezná. ČTK ve středu řekl, že je připravený vypovídat a vyjádřit se k tvrzením státního zástupce.

Kauza se týká kromě Urbánka a Rittiga dalších osmi lidí, kteří podle obžaloby vyvedli zhruba 20 milionů korun z OCh. Peníze se prý týkaly fiktivního poradenství a mířily k Rittigovi. Obžaloba popisuje údajné krácení daně, zpronevěru a praní špinavých peněz.

Většině obžalovaných hrozí až desetileté vězení, státní zastupitelství navrhuje pro jednoho uznání tzv. pozice spolupracujícího obviněného. Obžalovaní se podle vyšetřovatelů dopouštěli trestné činnosti v letech 2009 až 2011. Škodu způsobenou firmě OCh spočítal žalobce na 19,977.318 korun, škodu způsobenou státu krácením daně na 3,720.040 a "vypraných" peněz bylo údajně nejméně 13,306.010 korun.

Šéfové firmy uzavřeli podle obžaloby sérii smluv na poradenství od společnosti Cokeville Assets (CA) se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Dokument ale prý byl maskovacím manévrem a skutečným účelem převodů peněz bylo podle vyšetřovatelů odčerpání majetku OCh k Rittigovi.

Detektivové z protikorupčního útvaru stíhají podezřelé v kauze od loňska, vyšetřování uzavřeli letos v únoru. Žalobce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze podal počátkem června soudu obžalobu, která míří kromě Rittiga a Urbánka na dalšího zakladetele OCh Kamila Jirounka, Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě, Rittigovy právníky Karolínu Babákovou a Davida Michala z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners), jednatele účetní firmy Peskim Petra Michala, šéfa výroby v OCh Radomíra Kučeru a účetní firmy Oil Technologies (dříve Peskim) Janu Šádkovou. O spolupracující pozici žádá finanční odborník Peskimu Jaroslav Kubiska.

Související

Soud, ilustrační foto

Podnikatel Kmeť je na svobodě, soud potvrdil dřívější propuštění

Podnikatel Peter Kmeť, který byl odsouzen za pomoc k vytunelování firmy Oleo Chemical, je na svobodě. Pražský městský soud potvrdil dřívější rozhodnutí obvodního soudu, jenž Kmetě podmíněně předčasně propustil z vězení. ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Obchodní partner lobbisty Iva Rittiga je obžalovaný také v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, která bude u soudu pokračovat od středy. Státní zástupci se obávají, že by Kmeť mohl uprchnout.

Více souvisejících

Oleo Chemical Michal Urbánek (Oleo Chemical) Ivo Rittig

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy