Rittig ostře u soudu: Jsou to lži, s Oleo nemám nic společného

Praha - Obžalovaný lobbista Ivo Rittig dnes před soudem odmítl tvrzení vyšetřovatelů, že na jeho účtech skončilo 20 milionů korun údajně vyvedených z petrochemické firmy Oleo Chemical (OCh). Zmínky o něm v obžalobě jsou podle něj lži a nemá s případem nic společného. Zpochybnil také roli spolupracujícího obviněného, účetního Jaroslava Kubisky, který podle Rittiga neví nic o jeho obchodních aktivitách. Případ řeší Městský soud v Praze.

Kubiska pracoval pro účetní firmu Peskim, na kterou se obracel se zadáními ohledně byznysu mimo jiné Rittig. "Velmi dobře vím, na čem jsem se podílel, a není mi to jedno. Měl jsem na starost zahraniční společnosti, sledoval jsem finanční prostředky, dělal jsem v zásadě evidenční činnost," řekl Kubiska. Soudkyni řekl, že věděl o údajně fiktivních službách, přesto patřičné dokumenty po zadání napsal. "Velmi dobře si uvědomuji a vím, v jaké společnosti, s jakou nebezpečnou skupinou jsem se nacházel a na jakých činnostech jsem se podílel," dodal.

Při dotazech soudkyně a členů trestního senátu se Kubiska v odpovědích zapletl, když popisoval své styky s policií. Kontaktoval ji prý sice sám, hovořil ale také o nedůvěře v orgány činné v trestním řízení. Důvodem obav bylo prý vědomí, že pracuje v nebezpečné skupině. Soudkyně se ho ptala také na dokumenty, které si stáhnul z počítače v práci domů, aby údajně zjistil, jak daný systém finančních transakcí funguje. Na dotaz soudkyně odpověděl, že tyto dokumenty předal policii.

Rittig obžalobu důrazně odmítl

"To, co je tam o mně napsáno, je absolutní lež. Nemám nic společného s Oleo Chemical. Odmítám, že bych organizoval trestnou činnost nebo že bych někoho řídil. Dělám obchod a poradenství," řekl. Rittig dorazil k soudu po týdnu, od vyslechnutí obžaloby byl z jednání omluvený. Podle pořadí na lavici s deseti obžalovanými, které se dosud dodrželo, měl mluvit po Kubiskovi jako poslední, soudkyně Kateřina Radkovská ale nechala účetního na konec.

Jediné, co prý Rittiga spojuje s případem, je dokument zmiňovaný obžalobou nazvaný Odsouhlasený výpočet odměny poradce, údajně podepsaný Rittigem. Lobbista pravost listiny zpochybnil. "Je to kopie založená ve spisu. Nic takového jsem nepodepsal, není to ani můj podpis," dodal. Narážel také na výpověď Kubisky, kterého prý vůbec nezná. Obžalovaný účetní, který před soudem usiluje o uznání spolupracující pozice, za což by mu mohl hrozit nižší trest, podle Rittiga vůbec nic o ničem neví. "Tento člověk nemůže vědět zhola nic, co se týče mých obchodů," řekl lobbista.

Podle vyšetřovatelů se obžalovaní dopouštěli trestné činnosti v letech 2009 až 2011. Peníze prý putovaly k Rittigovi díky smlouvám karibské firmy Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě Cokeville Assets (CA) s OCh na poradenství, které ale bylo podle policie fiktivní. Škodu způsobenou firmě spočítal žalobce na 19,977.318 korun, škodu způsobenou státu krácením daně na 3,720.040 a "vypraných" peněz bylo údajně nejméně 13,306.010 korun.

Kromě Rittiga, Kmetě a Kubisky jsou obžalovaní dva zakladatelé OCh Michal Urbánek a Kamil Jirounek, šéf výroby ve firmě Radomír Kučera, lobbistovi právníci Karolína Babáková a David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta a partners), jednatel účetní firmy Peskim a bratr Michala Petr a jednatelka firmy Oil Technologies (dříve v Peskim) Jana Šádková. Většině obžalovaných hrozí až desetileté vězení.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig Oleo Chemical

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy