Česko chystá velkolepé oslavy, na Pražský hrad se vrátí Karel IV. s průvodem

Praha K výročí 700 let od narození Karla IV. se letos po celé České republice odehraje řada akcí. Například vybudování expozice v domě U Zlatého prstenu v Praze vyjde na 15 milionů korun. Částku schválila pražská rada.

Uvnitř domu U Zlatého prstenu jsou raně gotické sklepy a chodby s původní valenou klenbou, ve které jsou fragmenty nástěnných maleb z konce 15. století. Pro stálou výstavu o životě panovníka a Lucemburků zapůjčí exponáty čtyři desítky institucí ze všech krajů ČR.

Hlavní město kvůli letošním oslavám vyčlenilo v rozpočtu skoro 26 milionů korun. Pražské městské slavnosti budou zahájeny 1. dubna na Staroměstské mostecké věži. Na 3. a 4. září Praha chystá Korunovační slavnosti, tedy rekonstrukci korunovace císaře. Finančně podpoří také akce, které pořádají další instituce a organizace. Vláda vyčlenila na akce v celé zemi desítky milionů korun.

Na Pražském hradě začne v neděli letní turistická sezona. Karel IV. na Hrad vjede na koni spolu s padesátičlenným průvodem historických postav, které jsou spjaty s jeho životem.

Psali jsme:
Straší na Karlštejně? Kastelán poodhalil tajemství proslulého hradu
 

V průvodu doprovázejícím Karla IV. budou jeho rodiče Jan Lucemburský a Eliška Přemyslovna, chybět nebudou ani čtyři Karlovy manželky, tedy Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická a Eliška Pomořanská, nebo první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic.

Průvod vstoupí na Hrad poprvé v 10:00 z Hradčanského náměstí, pokračovat bude přes první, druhé a třetí nádvoří, kde hlavní historické postavy na pódiu vystoupí s inscenací komentující Karlův život. Celá akce se bude opakovat ve 14:30.

Senát asi vrátí do hry o významné dny Elišku Přemyslovnu. Češi by si ji měli oficiálně připomínat 14. května spolu s jejím synem, českým králem a římským císařem Karlem IV. Horní komoře dnes tuto úpravu doporučil jednomyslně schválit její kulturní výbor v rámci novely o státních svátcích.

Změna je v souladu s doporučením vlády k původnímu návrhu novely, který měl zdůraznit význam spojení přemyslovské a lucemburské dynastie, tedy sňatek Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským v roce 1310. Připadat měl na 31. srpna.

Související

Výstava Magičtí Lucemburkové v Karolinu navazuje na projekt Křižovatka cest.

OBRAZEM: Na výstavě Magičtí Lucemburkové nahlédnete pod pokličku doby vlády českých králů

Praha - Dobu vlády českých králů a moravských markrabat z rodu Lucemburků představuje výstava Magičtí Lucemburkové. Knihy, repliky hradů či korunovačních klenotů nebo sochy Karla IV., Jana Lucemburského a dalších. Putovní výstava, která dále navštíví Olomouc či Plzeň, je aktuálně umístěná v prostorách Křížové chodby Karolina. Zde bude přístupná návštěvníkům do 29. dubna.
Císařská římská koruna

Putovní výstava Magičtí Lucemburkové se na měsíc zastaví v Praze

Praha – V loňském roce Česká republika slavila 700. výročí narození Karla IV. K této příležitosti vznikl projekt Křižovatka cest, který představil rodokmeny předků a potomků Karla IV. Ještě nyní je můžete vidět na venkovních tabulích na veřejných místech Prahy. Na tento projekt nyní navazuje výstava Magičtí Lucemburkové, která přiblíží vládu českých králů a moravských markrabat z rodu Lucemburků.

Více souvisejících

Karel IV. (700 let od narození) Pražský Hrad Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy