Sňatky českých homosexuálů jsou pevnější než běžná manželství

Praha - Zatímco každé druhé české manželství končí rozvodem, u homosexuálních svazků je to zhruba patnáct procent. Vyplývá to ze statistik nasbíraných organizací pořádajících už deset let festival gayů a leseb Prague Pride. Informuje deník Právo.

Zákon o registrovaném partnerství byl přijat v březnu před deseti lety i přes veto tehdejšího prezidenta Václava Klause, které Poslanecká sněmovna přehlasovala. Tehdy uzavřelo partnerství 252 párů. Od té doby zájem stejnopohlavních párů neopadá.

"Do konce roku 2015 se v ČR zaregistrovalo 4348 lidí (tedy 2174 párů), a to 2878 gayů a 1470 leseb. Zhruba 307 párů tento institut před soudem zrušilo – údaje za kraje Praha a Liberecký jsou neúplné, neboť matriky je již neevidují," oznámila Bohdana Rambousková, PR manažerka Prague Pride.

Podle informací Práva jsou data za Prahu započítaná neoficiálně, takže vlastně chybí jen počet rozluk v Libereckém kraji, jenž se odhaduje na jednotky. Celkové číslo by tak mohlo dosáhnout zhruba 320 zrušených partnerství v ČR.

V čem by mohla tkvět trvanlivost homosexuálních vztahů na rozdíl od heterosexuálních redakci Práva řekla psycholožka zabývající se partnerskou terapií Alice Vondrová.

"Nelze k těmto údajům přistupovat slepě. Tyto dva vzorky nemohou být jen tak srovnávány. Nicméně na tom, že registrovaná partnerství mezi gayi a lesbami jsou trvalejšího charakteru, něco skutečně je. Prošli si strastiplnou cestou, aby partnera pro trvalý vztah našli. Jako minorita byli vždy v nevýhodě – potkat někoho, bránit svůj vztah proti útokům, nenaletět promiskuitnímu jedinci, kterých je zvláště v gay komunitě hodně. Více si toho vztahu váží," míní partnerská terapeutka. Přístup k formalizování svazku je u homosexuálních dvojic podle ní prostě jiný.

"Ti, kteří se registrovali, jsou páry, které spolu mají trvalé svazky. Žijí spolu léta, vědí, že jim to funguje. Až poté uzavřou partnerství i papírově. Nehrnou se do toho, jako často heterosexuální páry. Mezi nimi nenajdeme recidivisty, kteří se rozvedou a ožení i pětkrát," řekla Právu Vondrová.

Související

Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Homosexuálové Registrované partnerství rozvody

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy