Aktivistka Krejčová žaluje policii kvůli zásahu na Václaváku, soud bude v červnu

Praha – V polovině června projedná Městský soud v Praze správní žalobu, kterou podala aktivistka Kateřina Krejčová kvůli postupu policie. Aktivistka žaluje Obvodní ředitelství policie pro Prahu 1 a Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy.

Krejčová žalobu podala kvůli postupu policistů, kteří podle ní loni v létě nezákonně rozpustili shromáždění levicových aktivistů protestujících proti protiislámské demonstraci. K incidentu došlo loni v červenci, v centru Prahy tehdy protestovalo několik set lidí proti imigraci a uprchlickým kvótám. Někteří z účastníků tehdy nesli makety šibenic s nápisem Za vlastizradu, které se podle nich dopustili někteří čeští politici. Skupinka levicových aktivistů chtěla vyjádřit nesouhlas s druhou akcí, obě demonstrace byly řádně nahlášené. Když se levicoví aktivisté posadili na zem, policie proti nim zasáhla.

Třicetiletá Krejčová v červenci podle obžaloby, které byla zproštěna, napadla policistu poté, co na zemi zaklekl jejího přítele a vyrazil mu zub. Podle pravomocného rozsudku pražského městského soudu však o napadení nešlo, policistu prý zranit nemohla. Soudkyně naopak zákrok policisty označila nepřiměřený. Aktivistka se hájila tím, že policisté jejího přítele týrali, a proto musela zakročit. Vedení pražské policie však podpořilo policistu, který zákrok prováděl. Krejčovou, která je čerstvou doktorandkou na FAMU, se zase postavily desítky pedagogů a studentů.

Při vynášení osvobozujícího rozsudku nad Krejčovou soudkyně Jarmila Löffelmannová uvedla, že by bylo nespravedlivé potrestat Krejčovou za sezení na chodníku, když policisté přihlíželi mnohem závažnější trestné činnosti osob z druhého shromáždění. Zkritizovala tak rozhodnutí vnitřní kontroly policie, podle které nebylo vyhrožování šibenicemi na demonstraci trestným činem. Podle serveru aktuálně.cz v odůvodnění verdiktu uvedla, že policie zasáhla "pohodlněji" proti pokojným demonstrantům, a ne proti skupině "agresivních výtržníků".

Související

krimi

NS odmítl dovolání proti aktivistce Krejčové, brachiálně napadla policistu

Brno - Nejvyšší soud odmítl dovolání, které podal v neprospěch levicové aktivistky Kateřiny Krejčové nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Uvedl to dnes server lidovky.cz. Krejčová čelila obžalobě za napadení policisty při demonstraci, soudy však její případ nakonec poslaly do přestupkového řízení. Zeman s tím nesouhlasil, podle něj se dopustila "zřejmého brachiálního násilí".

Více souvisejících

Kateřina Krejčová (aktivistka) Demonstrace kvůli uprchlíkům Policie ČR

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 11 minutami

před 37 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy