Při domácím porodu zemřelo dítě, matka je ve vážném stavu. Případ řeší policie

Brno - Jihomoravští policisté vyšetřují případ úmrtí novorozeného dítěte při porodu doma. ČTK to řekl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Rodička je ve vážném stavu, uvedla mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková. Podle Unie porodních asistentek šlo o překotný porod doma.

"Mohu potvrdit, že jihomoravští policisté vyšetřují případ úmrtí novorozeného dítěte při porodu v místě bydliště," uvedl Malášek. Podrobnější informace policejní mluvčí zatím neuvedl.

"Žena, která plánovala porod v porodnici a docházela na pravidelné prohlídky do porodnice, začala mít dnes nad ránem kontrakce. Jednalo se o takzvaný překotný porod, takže se dítě narodilo doma velice rychle," uvedla výkonná ředitelka Unie porodních asistentek Kateřina Hájková Klíčová.

Doplnila, že porodní asistentka, která o ženu pečovala v těhotenství, byla během porodu s rodinou v telefonickém kontaktu a doporučila zavolat záchrannou službu. "Dítě bohužel po přestřižení pupeční šňůry přestalo dýchat a záchranářům se ho nepodařilo oživit," uvedla Hájková Klíčová.

Kropáčková na webu záchranářů uvedla, že při příjezdu záchranné služby už bylo dítě porozené, avšak ve velmi vážném stavu, který vyústil až v zástavu oběhu. "Tento stav se i přes veškerou snahu a okamžitou resuscitaci dítěte posádkou záchranné služby nepodařilo zvrátit," uvedla Kropáčková.

Související

příprava na porod

Moderní porod: Pupečníková krev může zachránit život i vyléčit nemoci

Blíží se porod, probíráte se svým lékařem spoustu informací, co vás vlastně v následujících týdnech čeká, a stále si nepřipadáte dost připravená? Takové starosti trápí asi každou nastávající maminku. Dobrou zprávou je, že většinu situací nakonec příroda a lékaři dokáží zařídit tak, že se svého miminka dočkáte i bez dokonalého naplánování. Nicméně existuje pár záležitostí, které je přece jenom dobré promyslet předem, a to je například odběr pupečníkové krve a tkáně pupečníku. Tento krok lze totiž provést pouze v jedinečném okamžiku narození děťátka, a proto je dobré toto rozhodnutí zvážit včas.
těhotenství

Průměrný věk prvorodiček v ČR za posledních pět let klesl o téměř dva roky

Průměrný věk prvorodiček v ČR za posledních pět let klesl o téměř dva roky z 30,7 roku na 28,8 roku. Plně kojených je při propuštění 75 procent dětí, asi pětina dětí je ale v porodnici dokrmována. Vyplývá to z průzkumu projektu Průvodce porodnicemi, o kterém informovala v tiskové zprávě společnost Aperio. Respondentky v on-line dotaznících hodnotily svou porodnici v letech 2017 až 2021, vyplnilo jich ho více než 5200.

Více souvisejících

porody krimi rodina, děti, těhotenství

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy