Zázračné potraviny? Můžete jich sníst, kolik chcete, na vaší váze se to ale neprojeví

MAGAZÍN – I když neexistuje nic takového jako nekalorické jídlo, existují potraviny, které si můžete dopřávat téměř v jakémkoliv množství, aniž byste se museli starat o to, jestli po nich nepřiberete nějaké to kilo.

Podle odbornice na výživu, doktorky Lisy Youngové, tyto potraviny obecně spadají do jedné ze dvou kategorií: ovoce a zelenina bez škrobu. Říká, že existuje několik důvodů, proč po těchto potravinách nebudete přibývat na váze.

Jsou většinou složené z vody, mají málo kalorií, obsahují vlákninu, která způsobí, že se se budete cítit zasyceni. A i když tyto druhy ovoce a zeleniny nemají vysoký obsah bílkovin, obsahují dostatek vitamínů, antioxidantů a dalších živin, které mají řadu zdravotních výhod.

Celer

Téměř 95% celeru tvoří voda, to ale neznamená, že rostlina nemá významný přínos pro zdraví. Celer obsahuje draslík, kyselinu listovou, vlákninu a 30% doporučené denní dávky vitamínu K. V jedné porci je navíc pouze šest kalorií. Nejlepší je jíst celer čerstvý, protože po pěti až sedmi dnech ztrácí mnoho antioxidantů.

Kapusta

Jeden šálek syrové kapusty má jen asi 33 kalorií - ale obsahuje téměř tři gramy bílkovin a 2,5 gramu vlákniny. Je to jedna z mála potravin, které obsahují omega-tři mastné kyseliny, živiny, které obsahují především ryby. Stejně jako ostatní druhy salátu, i kapusta má vysoký obsah vitamínů a kyseliny listové.

Borůvky

Borůvky jsou opěvované kvůli jejich obsahu antioxidantů. Plody mají více antioxidantů než jakékoliv jiné ovoce, navíc jsou plné vlákniny.

Salátová okurka

Ze 100 gramů okurky získá lidské tělo 8 miligramů vitamínu C. Okurky jsou také bohaté na minerální látky, jinak z 90-96% obsahují vodu. Slupka a semena obsahují vlákninu a formu vitaminu A známou jako beta-karoten, která prospívá našim očím i pokožce.

Rajčata

Rajčata obsahují lykopen, karotenoid, který pomáhá v boji proti chronickým onemocněním a díky které má rajče červenou barvu. Kromě lykopenu obsahují rajčata vitaminů A, C, a B2, i kyselinu listovou, chrom, draslík, a vlákninu. Středně velké rajče má jen asi 25 kalorií.

Grapefruity

Studie ukázaly, že přidáním grapefruitu do svého jídelníčku můžete zvýšit váhový úbytek, i proto je často považován za dietní potraviny. Je to proto, že grapefruity mají vysoký obsah vlákniny, která udržuje hlad v šachu tím, že stabilizuje hladinu cukru v krvi, čímž se člověk cítí déle sytý. Polovina grapefruitu obsahuje pouze 50 kalorií. Kromě toho obsahuje vitamin C. Grapefruit také pomáhá při snižování cholesterolu v krvi a zlepšuje trávení.

Brokolice

Brokolice je nejlepší syrová nebo uvařená v páře. Tato super zelenina obsahuje sulforafan, anticarcinogen, působí preventivně proti rakovině. Studie ukázaly, že sulforafan způsobuje apoptózu (programovanou buněčnou smrt) rakovinných buněk v tlustém střevě, prostatě a u rakoviny plic vyvolané kouřením. Tři porce brokolice týdně mohou snížit riziko rakoviny prostaty o více než 60 procent. Kromě vitaminů A, C, E a K, jedna porce v páře připravené brokolice obsahuje přibližně 20% denní dávky vlákniny. Jedna porce přitom představuje asi jen 31 kalorií.

Ananasový meloun

Meloun obsahuje více beta karotenu - formu vitaminu A, která podporuje zdravé oči - než mnoho jiných podobných druhů ovoce, jako jsou pomeranče, grepy, broskve či mango. Obsahuje draslík i vitamíny A a C. Protože 90% melounu tvoří voda, má jedna porce jen 55 kalorií.

Květák

Obsahuje antioxidanty a fytochemikálie, které pomáhají zahánět chronická onemocnění - a je vynikajícím zdrojem kyseliny listové, vlákniny a vitaminů C a K. V jedné porci je asi jen 25 kalorií.

Ostružiny

Zdravotní přínosy ostružin jsou neuvěřitelně univerzální. Stejně jako mnoho jiných lesních plodů jsou i ony bohaté na vitamin C, stejně jako antioxidanty známé jako bioflavonoidy. Kromě toho pomáhají s trávením a omlazují pleť. Jedna porce obsahuje 62 kalorií.

Hlávkový salát

Většina druhů salátu - ať už římský nebo ledový – má jen asi 10 až 20 kalorií v jedné porci. Obsahuje spoustu vitamínů a živin, jako je kyselina listová, železo a vitamíny A a C.

Pomeranče

Většina lidí ví, že pomeranče obsahují vitamín C, ale citrusové plody poskytují i několik dalších výhod. Vzhledem k tomu, že má vitamin C zásadní význam v produkci kolagenu, pomeranče pomáhají udržovat pokožku bez poškození. Mají také nízký obsah kalorií; středně velký pomeranč má asi 80 kalorií. A pokud z pomerančů vytahujete bílou dřeň - byste měli přestat. Dřeň totiž obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Jahody

Jedna porce jahod obsahuje více vitamínu C než pomeranč. Kromě toho jahody také obsahují polyfenoly, jeden typ antioxidantu. Jahody jsou také dobrým zdrojem draslíku a vlákniny.

Související

Více souvisejících

Ovoce Zelenina potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Ani nejrychlejší gól v historii ME Albáncům nestačil. Itálie otočila a vyhrála 2:1

Do fotbalového turnaje v Německu vstoupili v sobotu večer i obhájci titulu evropských šampionů Italové. Pro ně začal duel s Albánci velkým šokem, když už po 23 vteřinách po chybně vhozeném autovém vhazování skóroval Bajrami. Dalších patnáct minut však fotbalistům z Apeninského poloostrova stačilo bohatě na to, aby tento nepříznivý stav otočili, o což se postarali Bastoni a Barella.

před 2 hodinami

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 7 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

Ruský bombardér Su-24 narušil švédský vzdušný prostor. Vytlačily ho dva gripeny

Ruské vojenské letadlo v pátek krátce narušilo švédský vzdušný prostor a byly k němu vyslány švédské stíhačky. Incident se odehrál východně od švédského ostrova Gotland, který leží v Baltském moři, uvedly v sobotu švédské ozbrojené síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy