Exšéf Čepra odmítl obžalobu za nevýhodné obchody, u soudu zmínil i Babiše

Praha - Bývalý ředitel Čepra dnes u soudu odmítl obžalobu za nevýhodné obchody z roku 2005. Tomáš Kadlec popisoval, jak složitá byla ve státním podniku situace při povinné obměně pohonných hmot. Je přesvědčený, že nalezené řešení přes firmu Czech Energospace bylo v pořádku.

Státní zástupce Tomáš Minx tvrdí, že Kadlec s tehdejším obchodním ředitelem Čepra Alexandrem Houškou způsobili státu škodu 156 milionů korun.

Oba byli v minulosti opakovaně osvobozeni, avšak v rozporu s pokyny odvolacího senátu. Proto nyní kauzu u Obvodního soudu pro Prahu 1 projednává nová soudkyně Ivana Tichá. Jelikož obhájci mužů dnes nesvolili k přečtení předchozích protokolů, musí se celé hlavní líčení konat znovu od přednesu obžaloby přes výpovědi obžalovaných až po provádění dalších důkazů.

"Nesouhlasím se zněním obžaloby. Odmítám všechny body, které jsou mi kladeny za vinu," uvedl Kadlec. Jeho advokát Radek Ondruš usiloval o to, aby u výpovědi nesměla být veřejnost, jako tomu bylo v minulosti. Soudkyně tomu ale nevyhověla.

Obžaloba trvá na tom, že Čepro pod vedením Kadlece levně prodávalo palivo a draze ho kupovalo zpátky. Kadlec se už dříve hájil tím, že plnil strategický úkol, který vyplynul ze vstupu Česka do EU - tedy obměnu paliv. Dnes popsal, že do Čepra nastoupil v dubnu 2003, přičemž povinná obměna na paliva s novou kvalitou musela být dokončena do roku 2005. Předchozí management se prý problémem nezabýval a české rafinérie v Kralupech nad Vltavou a v Litvínově navíc nebyly schopné kvalitnější hmoty vyrábět až do podzimu 2004.

Proto obchodní úsek vedený Houškou začal oslovovat jiné výrobce a jednal s desítkami různých firem jako s dodavateli. Tak se prý úsek dostal až k Czech Energospace.

Kadlec zdůraznil, že obměnu rezerv Čepro zvládlo. Své odvolání z funkce ze srpna 2005 pokládá za bezdůvodné. Prohlásil, že za výměnou ředitele stál podnikatel Andrej Babiš, současný šéf hnutí ANO. "Řekl mi, že když nebudu dělat to, co chce, tak mě zlikviduje, což se mu nakonec podařilo tak, že na moje místo byl jmenován generální ředitel Unipetrolu Pavel Švarc, což byl jeho blízký spolupracovník," poznamenal Kadlec.

Podotkl také, že situaci v Čepru v dané době velmi zkomplikoval "kriminální atak" z listopadu 2004, za nímž stál podle nepravomocného rozsudku v jiné kauze podnikatel Radovan Krejčíř. Soud tehdy na státní podnik poslal exekutory kvůli fiktivním pohledávkám, o jejichž vymáhání Čepro vůbec nevědělo.

Související

Ilustrační fotografie.

Čepro je připraveno postavit terminál na zkapalněný plyn

Státní distributor paliv Čepro je v případě potřeby připraven vybudovat terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Hněvicích na Litoměřicku. LNG by se sem mohl dopravovat z Pobaltí vlakem, do budoucna případně také lodí, pokud se vyřeší splavnost dolního Labe. Na konferenci sněmovního hospodářského a bezpečnostního výboru o bezpečnosti v energetice to dnes řekl provozní ředitel a člen představenstva Čepro František Todt.
Agrofert

Policie prověřuje obchody Čepra s Agrofertem za 5 miliard

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřují zakázky, za které státní firma Čepro poslala od roku 2017 zhruba pět miliard korun společnosti Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz. Čepro na zakázky nevypsalo veřejná výběrová řízení, pochybení ale odmítá. Tvrdí, že stojí mimo zákon o veřejných zakázkách. Agrofert je dodavatelem biosložek, které se přimíchávají do nafty.

Více souvisejících

Čepro Tomáš Kadlec (kauza Čepro) soudy pohonné hmoty Andrej Babiš Praha

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hamás odmítl "mimořádně velkorysou" nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy