Zpráva OLAF je absurdní, kontruje vlastník Čapího hnízda

Praha - Dnes byla zveřejněna kompletní zpráva OLAF. Shrnuje podmínky žádosti farmy o dotaci, výslechy svědků, vyjádření společnosti Imoba, pod níž nyní Čapí hnízdo spadá, vývoj vlastnických vztahů u Čapího hnízda i odkazy na unijní legislativu. Společnost Imoba, která vlastní Čapí hnízdo, považuje zprávu OLAF o vyšetřování farmy za absurdní.

Servery Aktuálně.cz a iHned.cz nezveřejnily kompletní přílohy dokumentu, kterých je podle dřívějších informací několik set stran, ale pouze jejich seznam. Ministerstvo financí, které bylo v Česku prvním adresátem zprávy OLAF, z dokumentu dříve zveřejnilo tři odstavce na základě několika žádostí podaných podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

"Andrej Babiš (ANO) je jediný premiér zemí EU, kterého OLAF vyšetřoval. Byl obviněn českou policií a čeká na vydání sněmovnou k trestnímu stíhání. I proto jsme se rozhodli zprávu publikovat. Jsme přesvědčeni, že v celém textu není nic, co by opodstatňovalo její utajování," uvedl dnes Vladimír Piskáček, ředitel redakcí vydavatelství Economia, pod které Aktuálně.cz i Hospodářské noviny spadají.

Společnost Imoba trvá na tom, že evropská dotace pro Čapí hnízdo byla udělena v souladu s platnými pravidly. "Společnost byla o zahájení vyšetřování úřadem OLAF informována až na jeho samém konci, a to pouhé tři měsíce před vydáním závěrečné zprávy. Společnosti Imoba nebylo nikdy sděleno, jaký skutek úřad OLAF vyšetřuje, opakovaně jí nebylo umožněno nahlédnout do spisu a v rozporu s evropskými předpisy jí ani nebylo umožněno vyjádřit se ke všem skutečnostem, které se jí týkaly," uvedl mluvčí Imoby Karel Hanzelka, který zastupuje i holding Agrofert.

OLAF podle něj ve své závěrečné zprávě neuvedl některé zásadní námitky Imoby a nevzal v potaz ani stížnost k evropské ombudsmance a žalobu k Soudnímu dvoru EU, které Imoba kvůli jeho postupu podala.

Imoba tvrdí, že když OLAF v závěrečné zprávě neoznačil za dotčené osoby ani premiéra Babiše, ani prvního místopředsedu ANO Jaroslava Fatýnka, znamená to, že je úřad z ničeho nepodezírá. Kritizuje také skutečnost, že jako vlastník Čapího hnízda byla mezi dotčené osoby zařazena, podle společnosti to není možné, protože v době udělení dotace nebyla v právním řádu trestní odpovědnost právnických osob.

Imoba se také ohrazuje proti tvrzení OLAF, že Čapí hnízdo bylo propojeno s Agrofertem, který vlastnil Babiš. Rodinné vazby na vlastníky farmy v době udělení dotace podle společnosti samy o sobě neznamenají, že propojení existuje. Imoba také označuje za nepochopitelné, proč OLAF kritizuje farmu za to, že měla anonymní vlastníky prostřednictvím akcií na majitele. Podle Imoby v dotačních podmínkách tato forma vlastnictví nebyla označena jako nežádoucí.

Související

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Nezveřejnit zprávu OLAF o Čapím hnízdu bylo nezákonné, uvedl soud

Rozhodnutí ministerstva financí neposkytnout žadatelům zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o dotační kauze Čapí hnízdo bylo nezákonné. Dnes to uvedl Městský soud v Praze. Pravomocně tak vyhověl správní žalobě organizace Kverulant. V kauze čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

OLAF uzavřel podvody s dotacemi na Slovensku. Navázali jsme na Kuciakovu práci, říká Zdechovský

Evropský úřad pro Odhalování podvodů (OLAF) uzavřel tři případy týkajících se přímých plateb v zemědělství. Vyšetřování ohledně zneužívání dotací inicioval lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský společně se slovenským kolegou Ivanem Štefancem (KDH EPP). Navázali tak na práci investigativního novináře Jána Kuciaka, který byl v únoru 2018 zavražděn. „Vyšetřování potvrdilo, že na Slovensku není dostatečná kontrola u případů, kdy o dotaci na stejný pozemek zažádá velký holding a malý zemědělec, kterému skutečně patří. Také v České republice se prověřují dotace spojené s velkými firmami,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský.

Více souvisejících

OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Čapí hnízdo Agrofert

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 10 minutami

před 51 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 4 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy