Otevírací doba o státním svátku: Víte, kde v neděli nakoupíte?

Nakoupím v neděli, nebo ne? I když zákaz prodeje o některých svátcích platí už od roku 2016, lidé jsou stále zmatení a nemají úplně jasno v tom, kdy si nakoupit mohou a kdy ne. My vám poradíme.

Zákon o prodejní době v maloobchodech a velkoobchodech stanovuje, že obchody s plochou nad 200 m² musí mít během svátků zavřeno. Jenže se to samozřejmě netýká všech svátků. A právě proto neustále panují zmatky v tom, kdy a kde je vlastně možné nakoupit!

Například v pátek 28. září, kdy si Češi připomínali Den české státnosti, není možné ve velkých obchodech nakupovat. A stejné je to i tento víkend – i v neděli 28. října zůstanou dveře super-, hyper- i dalších marketů zavřené.

Stejně tak je tomu 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, na Štědrý den od 12:00 a následující dva vánoční svátky.

Zavřeno naopak není na Velký pátek, 1. května, 5. a 6. července a 17. listopadu.

Zákon se nevztahuje na nákupní centra jako celky. Pokud má nákupní centrum malé a velké prodejny, může si zvolit, zda bude mít úplně zavřeno, anebo nechá otevřené alespoň malé prodejny. To se ale většině nákupních center nevyplatí a tak raději úplně zavřou své brány.

Existují i výjimky, které platí pro obchody na letištích, na benzínkách nebo třeba v nemocnicích. Pokud jste tedy nestihli nakoupit, pečivo, jogurt nebo kus sýra seženete i ve sváteční den.

Otevřeno mají také e-shopy s potravinami. Potraviny vám doručí například Rohlik.cz i Košík.cz. 

Související

Ilustrační fotografie.

Velké obchody zůstanou v úterý na svátek svatého Václava zavřené

Velké obchody zůstanou v úterý 28. září na státní svátek podle zákona zavřené. Lidé tak nenakoupí v hypermarketech či supermarketech. V provozu nebudou ani hobbymarkety a některá obchodní centra. Prodejci o tom zákazníky informují na webových stránkách, sociálních sítích nebo v akčních letácích, zjistila ČTK.

Více souvisejících

státní svátek Obchody nákupy

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Aktualizováno před 18 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 34 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy