Rittigův advokát podal stížnost na odposlechy, žalobce Borgula si prý kauzu vymyslel

Někdejší advokát podnikatele Ivo Rittiga David Michal podal ústavní stížnost kvůli odposlechům z jeho kanceláře, na jejichž základě ho policie obvinila z krácení daně. Dnes to uvedl server iRozhlas.cz. Podle Michala jsou nahrávky nezákonné a policie by se jich měla zbavit. Advokát uvádí, že soud odposlechy povolil na základě smyšleného případu postaveného na informacích ze starších Michalových kauz. Stěžuje si i na to, že policisté otevírali advokátní poštu.

Podle Michala policisté zvolili nestandardní postup, neboť nasadili odposlechy a až na jejich základě objevili údajnou trestnou činnost. Advokát se domnívá, že státní zástupce Adam Borgula si před čtyřmi lety vymyslel kauzu, aby mohl o nasazení odposlechů požádat.

Podle Michalovy stížnosti žádal státní zástupce o odposlechy s odůvodněním, že někdejší šéf dopravního podniku a další obžalovaný v kauze pražského dopravního podniku Martin Dvořák pere nelegálně získané peníze přes offshorové firmy v zahraničí. Michal upozorňuje, že přesně tímto podezřením se zabývají starší kauzy dopravního podniku a Oleo.

Borgula na základě záznamů chtěl podle serveru znovu otevřít případ tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical, ale neuspěl. V souvislosti se záznamy byl však Michal obviněn z daňových úniků ve výši téměř 40 milionů korun při transakcích s pozemky v Praze-Hodkovičkách, uvádí web.

Advokát chce, aby Ústavní soud nařídil policii zbavit se záznamů. Borgula podle něj při žádosti o nasazení odposlechů využil podezření z případů tunelování Oleo a pražského dopravního podniku, v němž je Michal obžalován společně s Rittigem. Podle Michala tak šlo o "pseudokauzu a faktické opakování kauzy dopravního podniku". Policie podle něj také porušila práva jeho klientů, když rok mohla otevírat poštu jeho kanceláře.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig Odposlechy Oleo Chemical soudy Praha Dopravní podník Praha Adam Borgula (žalobce)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 48 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy