Vypral přes miliardu korun? Policie navrhla obžalovat muže v kauze kampeličky MSD

Policie navrhla obžalovat osmačtyřicetiletého Čecha za praní špinavých peněz vylákaných z později zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva (MSD). Podle kriminalistů zastřel původ více než miliardy korun. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti mu v případě prokázání viny hrozí až osmileté vězení. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

"Tyto finanční prostředky byly podle našich závěrů převáděny přes nastrčené české společnosti na firmy v Hong Kongu, kde měly být částečně vybírány v hotovosti a zčásti převáděny a vraceny zpět do České republiky na účty společností spjatých s obviněným," popsal mluvčí.

V řetězci společností figurovali podle vyšetřovatelů jak tzv. bílí koně, tak i člověk, který v zahraničí vystupoval pod falešnou identitou za využití padělaných dokladů.

Policie obviněnému muži zajistila nemovitosti v odhadované ceně 40 milionů korun. Pokládá ho za člena organizované skupiny působící ve více státech, která již stojí před českým soudem za vytunelování MSD. V této části kauzy čelí stíhání 20 lidí, kteří údajně způsobili družstvu škodu zhruba 1,2 miliardy korun. Obžaloba tvrdí, že bývalý předseda představenstva Petr Jánský a dva členové představenstva Daniel Tureček a Jan Zavřel tunelovali kampeličku v letech 2010 až 2013 prostřednictvím fingovaných úvěrů, které sami schvalovali. Muži vinu odmítají.

Na podezřelé toky peněz v záložně upozornil policii Finanční analytický útvar ministerstva financí. Firmy, kterým družstvo poskytovalo úvěry, neměly žádnou historii a údajně je zastupovali nastrčení lidé. Pražské vrchní státní zastupitelství záložně na jaře 2013 zablokovalo všechny peníze. Česká národní banka poté družstvu odebrala licenci a soud poslal záložnu, která tehdy měla přibližně 14.000 členů, do konkurzu.

Související

Ilustrační foto

Kauza MSD se rozrostla. Speciální tým Prsten rozplétá 134 případů, obviněno už 64 lidí

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili kvůli úvěrům vytunelovaného Metropolitního spořitelního družstva (MSD) doposud 64 lidí. Informaci dnešních Hospodářských novin ČTK potvrdil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej, podle kterého jsou stíhání pro trestné činy úvěrový podvod nebo křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek.
Soud, ilustrační foto

Padly tresty za vytunelování MSD, manažeři mají jít do vězení

V souvislosti s vytunelováním Metropolitního spořitelního družstva (MSD) poslal dnes soud manažery záložny Petra Jánského, Daniela Turečka a Jana Zavřela na pět, šest a pět let do vězení. Potrestal je také pětiletým zákazem činnosti. Verdikt není pravomocný. Státní zástupkyně pro ně požadovala výrazně přísnější tresty včetně propadnutí majetku. Soudní senát však muže shledal vinnými nikoliv ze zpronevěry, ale z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Více souvisejících

Metropolitní spořitelní družstvo praní špinavých peněz

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 46 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy