Rittig a jízdenková kauza? Obhájce napadl teze žaloby, žádá zprošťující verdikt

Zproštění obžaloby z tunelování pražského dopravního podniku (DPP) žádá pro svého klienta, bývalého ředitele firmy Martina Dvořáka, jeho advokát Josef Monsport. U pražského městského soudu dnes právník prohlásil, že státní zástupce Adam Borgula svá tvrzení o nevýhodných zakázkách DPP a téměř půlmiliardové škodě neprokázal. Monsport vystoupil se svou závěrečnou řečí jako první z obhájců 17 obžalovaných v kauze jízdenek pro dopravní podnik.

Dvořák, lobbista Ivo Rittig a dalších 15 lidí čelí obžalobě ze zpronevěry a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či z praní špinavých peněz. Dopravní podnik přišel podle státního zástupce kvůli jejich trestné činnosti nejméně o 457,5 milionu korun. Borgula v pondělí navrhl, aby soud poslal většinu obžalovaných na pět let do vězení a uložil jim peněžité tresty v rozmezí pět až deset milionů korun a zákazy činnosti.

"Je nutné od sebe oddělit důkazy a domněnky," uvedl v úvodu své závěrečné řeči Monsport, který kromě Dvořáka zastupuje také jeho matku Marii Novákovou a bývalého ekonomického náměstka DPP Ivo Štiku. Borgula to podle něj neudělal a obžalobu založil na domněnkách. Neprokázal, že zakázky dopravního podniku byly zadány nezákonně, že byly předražené ani že obžalovaní profitovali na výnosech z nich. Osvobozující rozsudek tak advokát žádá pro všechny své klienty.

"Tvrzení státního zástupce jsou naprosto nepřezkoumatelná," navázal advokát Petr Hron, který dnes pronášel řeč za Rittigovy právníky Davida Michala a Karolínu Babákovou, Petera Kmetě z karibské firmy Cokeville Assets, údajnou Rittigovu spojku v DPP Jana Valtra, Petra Michala a Ferdinanda Überalla. Obžalobu označil advokát za absurdní a nezákonnou, Borgula se podle něj snažil za každou cenu prokázat vinu obžalovaných a rezignoval na svoji funkci dozoru nad policisty. Také Hron ve svém závěrečném návrhu tvrdil, že by jeho klienti měli být osvobozeni.

Soud bude pokračovat v řečech právních zástupců i v dalších dnech, po Hronovi dnes vystoupil ještě Oldřich Chudoba. Na závěr budou mít možnost se vyjádřit také obžalovaní.

Případ má dvě hlavní větve. První se týká smluv, které dopravní podnik uzavřel v roce 2008 v souvislosti se zajištěním prodeje jízdenek, tisku jízdenek a vzniku elektronické jízdenky. Druhá popisuje údajné praní špinavých peněz vyvedených na základě těchto kontraktů. Podnik v kauze figuruje jako poškozený, podle obžaloby přišel nejméně o 457,5 milionu korun. Peníze údajně částečně skončily u Rittiga a Dvořáka. Oba muži to odmítají.

Obžaloba viní v první větvi tři bývalé zaměstnance DPP: generálního ředitele Dvořáka, Štiku a šéfa služeb Tomáše Petanu. S nimi se z podezření na zpronevěru a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky zpovídají jednatel firmy Cross Point Pavel Švarc, Jan Janků z papírny Neograph a Kmeť. Obviněni byli původně i bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a šéf firmy Crowsnest Antonín Vilímec, oba ale mezitím zemřeli.

Borgula tvrdí, že Dvořák po dohodě se Švarcem stanovil u zakázky na prodej jízdenek neopodstatněné, neobjektivní a diskriminující podmínky tak, aby zakázku získal Cross Point, a to "za účelem obohacení nejméně Ing. Martina Dvořáka a Ivo Rittiga". Obdobně údajně zmanipuloval zakázku na elektronickou jízdenku ve prospěch společnosti Crowsnest.

Ohledně tisku jízdenek Dvořák podle obžaloby společně se Štikou, po dohodě s Janků a na návrh Kmetě, účelově označili jízdenky jako ceninu, což jim umožnilo obejít vyhlášení otevřené soutěže a přidělit zakázku Neographu.

V druhé větvi případu jsou vedle Švarce, Janků a Kmetě obžalováni z legalizace výnosů z trestné činnosti Rittig, Valtr i lobbistovi právníci Michal, Marek Stubley a Babáková. Na lavici obžalovaných usedli také Petr Michal, Jana Šádková, Kubiska, Dvořákova matka Marie a advokát Aleš Rozehnal se svým společníkem z firmy Kyrenia Überallem.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig Dopravní podník Praha Martin Dvořák soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy