Rozmach veganství v Česku? Motivací není jen ohleduplnost ke zvířatům

Bezmasou stravu preferuje pět procent Čechů, další čtyři procenta jedí maso pouze příležitostně. Alternativním způsobům stravování jsou nejvíce otevření v Česku i ve světě mladí lidé, stravu s vyloučením masa mezi Čechy od 18 do 34 let preferuje deset procent. Mnoho lidí spojuje veganství s ekologií a zodpovědným přístupem k planetě. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, jehož výsledky představila Asociace společenské odpovědnosti (A-CSR).

Jídlo bez jakéhokoli omezení konzumuje 90 procent Čechů, podle agentury v jiných zemích Evropské unie je to 76 procent, v dalších 28 zemích světa 73 procent. Třetina Čechů, mezi nimiž byli zejména mladí ve věku od 18 do 34 let, v průzkumu uvedla, že plánuje jíst více ryb a luštěnin a méně masa a masných výrobků. Podle 46 procent dotázaných v restauracích roste nabídka rostlinných produktů.

"Vedle cukru se lidé snaží snížit spotřebu zejména masa, masných výrobků a živočišných tuků, hlavním motivátorem v tomto směru je zdravý životní styl. Ženy proti mužům častěji zmiňují také etické důvody, muži regulaci hmotnosti či zdravotní problémy. Pro třetinu lidí s VŠ vzděláním, kteří snížili nebo plánují snížit konzumaci mléka a výrobků z něj, byla důvodem ohleduplnost ke zvířatům," uvedl ředitel agentury Ipsos Tomáš Macků.

Lidé spojují veganství s ekologií. "Stále častěji také od vědců slýcháme, jaké negativní dopady má živočišná produkce na životní prostředí a na změnu klimatu," uvedla zakladatelka A-CSR Lucie Mádlová. To se odráží i v přístupu ke kosmetice. Podle výzkumu 53 procent lidí alespoň občas zjišťuje, zda je obal výrobku ekologický, a 49 procent zajímá testování výrobku na zvířatech. Podobně někteří lidé sledují módu.

Mladí lidé mají obecně větší zájem o bezmasou stravu a ekologii. "Mohlo by to znamenat, že si mladí lidé uvědomují svou společenskou odpovědnost směrem k životnímu prostředí a nejsou jim lhostejné environmentální problémy, kterým v současnosti planeta čelí," dodala Mádlová.

EVRAVEGAN vegan ? alert ? my first vegan burger ? wooo ♥?? #ilovethisgame #vegan pic.twitter.com/PZCoOC0orG

— Patrice Evra (@Evra) 17. dubna 2019

Výzkum provedla agentura letos v březnu. Zúčastnilo se ho 1016 lidí ve věku od 18 do 65 let. Agentura Ipsos funguje v 89 zemích. Asociace společenské odpovědnosti je platforma společenské odpovědnosti a Cílů udržitelného rozvoje od OSN.

Související

Ilustrační fotografie.

Zájem o rostlinné potraviny stoupá, supermarkety se trendu přizpůsobují

V Česku roste zájem o rostlinné potraviny. Počet veganů a vegetariánů zůstává téměř stejný, mnohem více lidí stravujících se konvenčně však maso a mléčné produkty omezuje. Rostlinné alternativy jsou již běžně k dostání i v potravinových řetězcích. Ty navíc zavádějí vlastní řady veganských výrobků a předhánějí se v širším sortimentu. Dávno tedy neplatí, že rostlinná strava znamená pouze konzumaci salátů, k dostání jsou rostlinná mléka, řízky, burgery, nebo dokonce náhražky ryb. Pestrá rostlinná strava přitom může přinášet benefity pro lidi, zvířata i planetu.

Více souvisejících

veganství Maso potraviny jídlo češi

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 21 minutami

před 49 minutami

před 58 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy