Majitel řeznictví z Ludgeřovic na Opavsku Vlastimil Šajtar kvůli kauze polského drůbežího masa se salmonelou možná ukončí své podnikání. Má totiž problémy se zajištěním potřebných veterinárních rozborů. Zvažuje proto i právní kroky. Šajtar to dnes řekl ČTK. Státní veterinární správa (SVS) většinu jeho výroků rozporuje.
"Nechápu, proč musíme provádět povinně veterinární rozbory dovezeného masa, když mám potvrzení z polské akreditované laboratoře, že maso je v pořádku," řekl podnikatel. V jeho prodejně před časem skončilo 255 kilogramů polského drůbežího, u kterého veterináři odhalili salmonelu. "Okamžitě jsem dostal zákaz dovozu drůbežího masa z Polska," řekl Šajtar. Podle Petra Majera z SVS veterináři rozhodně nezakazují dovoz zahraničního masa. "Příjemci zásilek, u nichž byly salmonely vyšetřením prokázány, musí po dobu platnosti mimořádných opatření u všech dalších zásilek drůbeže ze stejné země, odkud pocházela zdravotně závadná zásilka, doložit jejich vyšetření na přítomnost salmonel. Až po obdržení vyhovujícího výsledku z akreditované laboratoře mohou maso uvolnit na trh," řekl ČTK Majer.
Aby mohl Šajtar maso prodávat, musel by nechat každé laboratorně vyšetřit. Rychlejší verze testů trvá jeden den, je podle něj ale příliš drahá. Levnější trvá tři dny, maso je pak však už neprodejné. "Je nemožné dovážet maso a nechat ho pokaždé vyšetřit. Zvažuji proto, že ukončím podnikání. Je to otázka měsíců. Především proto, že mám dvouměsíční výpovědní lhůtu u pronajatých prostor," doplnil podnikatel a nechápe, proč je v celé kauze trestán právě on, poslední článek celého řetězu.
"Mám potvrzení z polské akreditované laboratoře, že maso bylo před transportem v pořádku. Podle českých veterinářů bylo infikované salmonelou. Nevidím jiné východisko, než že se to stalo během transportu," dodal Šajtar. Podle veterinářů není podmínkou, aby laboratoř měla sídlo v ČR, jen v mase nesmí najít bakterie salmonel.
Problémy s polským drůbežím masem zaznamenal i ostravský velkoobchod Benstar. V jeho skladu skončilo 150 kilogramů infikovaného drůbežího. "Ve spolupráci s veterináři jsme zásilku zlikvidovali. Okamžitě jsme zastavili prodej drůbežího a změnili dodavatele. Nyní odebíráme drůbeží maso od českého chovatele," řekl vedoucí pobočky Benstar Ostrava Martin Bednárek. Osobně nedokáže určit, kde se stala chyba. "V každém případě polské úřady mají benevolentnější přístup než ty v Česku. U nás se kontroluje každá šarže, v Polsku je to náhodný výběr," řekl Bednárek.
Veterináři uvádějí, že není možné fyzicky kontrolovat každou šarži, v poslední době jsou však kontroly častější. "Také v ČR kontroly probíhají namátkově na základě analýzy rizik. K vytipovávání zásilek ke kontrole napomáhá nahlašovací povinnost, kdy již několik let musí příjemci zahraničních zásilek veterinárního zboží nejpozději 24 hodin před jejich příchodem informovat o tom příslušnou krajskou veterinární správu," uvedl Majer.
Do Česka se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího maso se salmonelou. Asi se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři po datu spotřeby masa. Všech 12 příjemců zásilek, mezi nimiž byl mj. sklad řetězce Albert nebo jeden z velkých distributorů Bidfood, musí nyní před uvolněním dalších polských zásilek na trh nechat drůbeží maso prověřit na salmonelu. Přikazují jim to individuální veterinární opatření, která správa pro každého příjemce vypsala nebo vypíše.
Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle veterinářů zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu nebo nižší teplotě po delší dobu. V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska. ČR od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.
Související
Maso se salmonelou míří z Polska do Česka nadále, jsou ho tuny
Pozor na salmonelu: Do ČR se zase dostaly tuny závadného masa, riziko číhá i jinde
závadné maso z Polska , Maso , státní veterinární správa
Aktuálně se děje
Aktualizováno před 1 minutou
Mimořádná zpráva Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek
před 19 minutami
Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině
před 48 minutami
Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň
před 51 minutami
Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?
před 1 hodinou
Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu
před 1 hodinou
Češi byli s členstvím v EU nejvíce nespokojení v roce 2016, ukázal průzkum
před 2 hodinami
Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů
před 3 hodinami
USA vyzvaly státy se systémy Patriot, aby je poskytly Ukrajině
před 4 hodinami
OSN: Invaze izraelské armády do Rafahu by byla nevýslovnou katastrofou
před 4 hodinami
Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády
před 5 hodinami
Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster
před 5 hodinami
Policejní těžkooděnci vstoupili do Kolumbijské univerzity, rozehnali demonstranty
před 7 hodinami
Letní počasí nevydrží. Na víkend se opět ochladí
včera
Trump slíbil, že pokud vyhraje volby, zajistí Gershkovichovo propuštění
včera
EU se chystá na maďarské předsednictví. Michel vysvětlil, proč se ho neobává
včera
Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka
včera
Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů
včera
Rusko tvrdí, že v úterý sestřelilo šest taktických raket ATACMS
včera
Zatykač na Putina podporujete, na Netanjahua ne. Kreml obvinil USA z pokrytectví
včera
Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?
Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila?
Zdroj: Lucie Žáková