Milované masové kuličky z IKEA obsahovaly koninu místo hovězího!

Praha - Švédský řetězec s nábytkem IKEA má problém, v oblíbených masových kuličkách, které nabízí ve svých koutcích s občerstvení, zjistili kontroloři Státní veterinární správy (SVS) přítomnost koňského masa. Koninu potvrdily testy DNA také v hamburgerech, které SVS odebrala u firmy BidVest.

Přítomnost koňské DNA u masových kuliček z prodejny IKEA v pondělí potvrdila Státní veterinární správa. Stejně jako v případě hamburgerů okamžitě zakázala výrobky nadále nabízet a o nálezu kontroloři informovali v rámci systému rychlého varování RASFF i ostatní členské státy EU.

"Obě zásilky jsou pozastaveny, nejsou propuštěné do tržní sítě. Jde o 760 kilogramů kuliček a 360 kilogramů hamburgrů," uvedl mluvčí SVS Josef Duben.IKEA později během dne podle agentury AFP oznámila, že masové kuličky stáhne ze 14 evropských zemí.

IKEA se podle mluvčí Magnussonové také kvůli obavám spotřebitelů rozhodla ve Švédsku zastavit prodej veškerých masových kuliček bez ohledu na to, zda mají stejnou šarži jako kuličky testované v Česku. Magnussonová také dodala, že IKEA nemá důvod k tomu, aby učinila stejný krok celosvětově. Upozornila, že sama firma před dvěma týdny testovala řadu mražených produktů, včetně masových kuliček, a její testy neobjevily stopy koňského masa. Firma provádí rovněž vlastní testování dotčené šarže.

Ředitel prodeje firmy Bidvest Czech Republic Jan Tajovský řekl, že firma v lednu a v únoru dovezla z Polska celkem 2160 kilogramů burgerů určených pro stánky rychlého občerstvení či restaurace. "Od zastavení distribuce do obchodní sítě dne 22. února 2013 nám zůstalo skladem 1352 kilogramů tohoto výrobku," dodal. Přibližně 800 kilogramů produktu tak již firma prodala. Polotovar vyrábí polská firma FVZ - DELI MEAT. "Od této společnosti již nakupujeme více než 10 let, bez jediného problému," dodal.

Na to, že do Česka mohly dorazit výrobky obsahující nedeklarovanou koninu, upozornily české úřady irské dozorové orgány. Nyní podle Dubna prověřuje krajská veterinární správa pro Zlínský kraj, zda a kolik irského koňského, které bylo označené jako hovězí maso, do Česka směřovalo.

Dosud veterinární inspektoři odebrali 43 vzorků výrobků, ve státních veterinárních ústavech jich bylo dosud vyšetřeno 24, a z toho ve třech případech byla prokázána přítomnost koňské DNA. Šlo o lasagne bolognese původem od lucemburské firmy a nyní byla konina potvrzena ve švédských kuličkách a polském hamburgeru.

Související

Více souvisejících

Kauza: Koňské maso Ikea potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy