Praha - Eidam a gouda - dva druhy sýra, který používá snad každá česká hospodyně. Jenže podle odborníků by české vakuované sýry ve světě mnoho slávy nezískaly. Podívejte se, co odhalil velký test.
TN.cz s testem pomohl šéfkuchař pražské brasserie La Gare Vladimír Honzák. Které sýry obstály a které propadly? Gouda a především eidam patří v českých domácnostech k těm nejoblíbenějším, ne od všech výrobců jsou však kvalitní. Některé se řadí mezi nadprůměr, jiné zcela propadly.
Šéfkuchař Vladimír Honzák hodnotil nejen chuť, ale také aroma a konzistenci testovaných sýrů. Zaměřil se také na jejich složení či barvu a upozornil, že svoji roli hraje i obal. Čím se tedy při výběru dobrého eidamu či goudy řídit?
Velmi důležitý je především štítek s informacemi o ingrediencích a podílu tuku v sušině, což je vlastně hmota, ze které se daný sýr vyrábí. Své prozradí i barva. „Sýr neobsahuje jen to původní mléko, tu sušinu, ale obsahuje i vodu, tuky, bílkoviny a celé spektrum minerálů a vitamínů," přibližuje Honzák.
A takhle dopadlo hodnocení eidamského sýru od pěti různých výrobců.
1. MÍSTO: Šumavský eidam 30 %Tuk v sušině 30 %, obsah sušiny 47 %. Složení: pasterované mléko, jedlá sůl, mléčné kultury. Země původu: Česko, výrobce Mlékárna Klatovy a.s.
Tento eidam obsadil v žebříčku první místo. Sýr příjemné chuti i konzistence. "Je hezky pružný, jak by měl být. Nedrolí se, jak se často méně kvalitnější eidamy drolí. Mně přijde v pořádku."
2. MÍSTO: Báječný český – eidam 30 %Tuk v sušině 30 %, obsah sušiny 50 %. Složení: Složení: mléko, jedlá sůl, mléčné kultury. Země původu: Česko, výrobce Madeta a.s., České Budějovice
Příjemně pórovitý sýr, kvůli čemuž se však trochu trhá. Vůně je neutrální, což je v pořádku. "Nic nepříjemného tam necítím."
3. MÍSTO: Bluedino Eidam – polotvrdý sýr 30 %Tuk v sušině 30 %, obsah sušiny 50 %. Složení: Složení: mléko, jedlá sůl, mléčné kultury, barvivo E 160b. Země původu: Česko, Agricol s.r.o, Polička
Tento sýr je podle Honzáka evidentně přibarven, neboť je žlutější, než by měl být. "Je nakrájen na trochu silnější plátky, otázkou je, proč to výrobce udělal. Lehce se trhá. Aroma je u tohoto sýra hodně potlačeno. Postupně se ale chuť rozvine."
4. MÍSTO: Zlatý sýr - Eidam 30 %Tuk v sušině minimálně 30 %, obsah sušiny minimálně 50 %. Složení: mléko, jedlá sůl, sýrařské kultury. Země původu: EU, vyrobeno pro Milkpol s.r.o.
Sýr příjemné vůně, ale je velice tuhý a proto se obtížně trhá. "Ten se ani nehne," konstatoval Honzák a ochutnávku tohoto eidamu ani nedokončil. Tento sýr nakonec propadl na celé čáře.
5. MÍSTO: Tesco Eidam plátky 30 %Tuk v sušině 30 %, obsah sušiny 50 %. Složení: mléko, jedlá sůl, mléčné kultury. Země původu: Česko, výrobce Mlékárna Klatovy a.s.
Další sýr, který zklamal. Není nikterak chutný a ani vůně nenadchne. Tento eidam rozhodně nebrat. "To se sýrem chuťově nemá nic společného," upozornil Honzák.
A jak v hodnocení šéfkuchaře Vladimíra Honzáka obstály sýry gouda?
1. MÍSTO: Billa Original holländische Gouda-ScheibenTuk v sušině minimálně 48 %, obsah sušiny 56 %. Složení: pasterované mléko, jedlá sůl, mikrobiální syřidlo, beta-karoten, sýrařské kultury. Země původu: Nizozemí
Tento sýr velmi překvapil. Velmi kvalitní gouda, jejíž vůně je skutečně příjemná a jemná. Chuť je přesně taková, jaká být má. "Necítím tam nic, co by mi v té chuti vadilo, chuť je intenzivní. Tato gouda u mě vede," hodnotí šéfkuchař.
2. MÍSTO: Zlatý sýr – GoudaTuk v sušině minimálně 48 %, obsah sušiny minimálně 55 %. Složení: pasterované mléko, jedlá sůl, syřidlo, sýrařské kultury, barvivo E160a, dusičnan sodný E251. Země původu: Polsko, vyrobeno pro Milkpol s.r.o.
Tato gouda hezky voní a nemá žádný nepříjemný "ocas". I konzistence je odpovídající. "Chuť to potvrzuje, je silnější a velmi příjemná."
3. MÍSTO: Gouda sýr plátky BluedinoTuk v sušině minimálně 45 %, obsah sušiny minimálně 57 %. Složení: pasterované mléko, syřidlo, sýrařské kultury, jedlá sůl, barvivo annato, dusičnan draselný, chlorid vápenatý. Země původu: Polsko, Polmlek Olsztyn SP. z.o.o., Lidzbark Warmiński
Příjemná oříšková chuť, jak se u goudy očekává, která ale postupně doznívá a už tak sympatická není. "Dá se to sníst, ale nic, o čem bych psal domů," říká Honzák.
4. MÍSTO: Président GoudaTuk v sušině 48 %, obsah sušiny 55 %. Složení: pasterované mléko, jedlá sůl, mléčné kultury, barvivo E 160b. Země původu: neuvedeno. Prodávající: Lactalis CZ, Praha
Tato gouda zjevně obsahuje víc tuku a při pokojové teplotě ho "pouští". To však nemusí být na škodu. Vůní nepřekvapila, ale ani neurazila. A chuť je podle Honzáka uspokojující, i když ne převratná.
5. MÍSTO: Mlekovita – Gouda plnotučný sýrObsah tuku 26 %, obsah sušiny minimálně 57 %. Složení: mléko, jedlá sůl, mléčná kultura, konzervant dusičnan draselný, barvivo E 160b. Země původu: Polsko, SM Mlekovita, Wysokie Mazowieckie
Ani tento sýr se tak úplně nevyznačuje barvou, která je pro goudu charakteristická. Má hodně máslovou vůni, což je pro goudu poměrně netypické. I tento sýr chutí zklamal a v žebříčku se proto umístil na předposledním místě.
Související

Reflexní pásky? Test ČOI dopadl katastrofálně, devět z deseti jich nevyhovuje

V ubrusech z PVC bývají jedovaté ftaláty, varuje Arnika. Pozor i na nádobí pro děti
test pro spotřebitele , Obchody , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera

OBRAZEM: Armáda zaplnila náplavku. Lidé tleskali bojovým ukázkám i výsadku
včera

Princ William jen tak neodpustí. Harry by mohl chybět na stěžejní události
včera

Britové mají Netanjahua dost. Předvolali si velvyslankyni, ruší jednání a ohlašují sankce
včera

Zemřela diplomatka Jana Hynková. Lipavský ocenil její úspěchy
včera

Trump se vrací k volebnímu boji s Harrisovou. Kvůli celebritám
Aktualizováno včera

Česko - USA 2:5. Vejmelka zářil, ale prohře nezabránil. Češi končí ve skupině až třetí
včera

Evropa jde po ruské stínové flotile. Sankcemi se snaží vytvořit mezinárodní tlak
včera

REPORTÁŽ: Po červeném koberci až do kanceláře Jiřího Bartošky. Češi mu dali sbohem
včera

Netanjahu se tvrdě opřel do lídrů Francie, Británie či Kanady
Aktualizováno včera

Česko se naposledy rozloučilo s Jiřím Bartoškou
včera

Zemřel Jan Šrámek. Meteorolog z ČT tragicky zahynul v Itálii
včera

Izrael do Gazy vpustí stovku vozů s pomocí. Není to dost, varují humanitární organizace a lékaři
včera

Metro C hlásí potíže už druhý den po sobě. Problémy dělá zabezpečovací zařízení
včera

Počasí jako skrytá hrozba pro svět? Vědci varují před ohromným rizikem, které si uvědomuje jen málokdo
včera

Slovenský ministr zahraničí přebírá kremelskou propagandu. Zpochybňuje Kosovo, relativizuje ruskou agresi a srovnává Ukrajinu s Irákem
včera

Svět schválil historickou pandemickou dohodu. USA zůstávají stranou
včera

Putin mír nechce. Evropa dnes uvalila na Rusko nové, tvrdé sankce
včera

OBRAZEM: Pohled do Rudolfina. Lidé se loučí s legendárním Jiřím Bartoškou
včera

Arabské monarchie posilují americkou ekonomickou nadvládu. Darem letadla pro Trumpa to nekončí
včera
Může Trump dostat nobelovku za mír? Podle expertů to není úplný nesmysl
Navzdory neúspěchu při naplnění slibu ukončit válku na Ukrajině do 24 hodin zůstává pro amerického prezidenta Donalda Trumpa stále možnost zapsat se do historie jako mírotvůrce. Jak ale upozorňuje analytik Hudsonova institutu Daniel Kochis, šance na dosažení trvalého míru závisí na zásadní změně přístupu – od opakovaných dohod a návrhů k tlaku a donucení Kremlu k ústupkům.
Zdroj: Libor Novák