Překvapivý test mražených pizz: Drahé nemá cenu kupovat! Proč?

Praha - Kupujete drahou mraženou pizzu? Nemá to cenu! V testu se na prvních příčkách umístily hlavně ty levnější. Podívejte se na překvapivý výsledek testu! Pizza je oblíbená nejen v rodné Itálii, ale i u nás v Česku. Stále více lidí si ji raději koupí v supermarketu mraženou, než aby si na ni došli do pizzerie nebo začínali s výrobou doma od základu.

Mražená pizza podle vědců přitom není nic zdravého. Výrobci do ní totiž často přidávají různé napodobenin šunek, sýrů nebo třeba oliv. Často jsou pizzy i přímo napumpované konzervanty a obsahují i velké množství soli. A to lidskému organismu rozhodně neprospívá.

Redakce pro vás mražené pizzy nechala otestoval odborníkem. Podívejte se na výsledky testu! Určitě budete velmi překvapeni.

Test prováděl pizzař Borislav Borisov z pražské pizzerie San Severo na Budějovické. Zkušenosti má velké, pizzy vyrábí už více než 15 let.

1. Trattoria Alfredo - šunková pizza

Balení: 350 gramůCena: 39,90 korunCena za 100 gramů: 11,40 korunVyrobeno: v NěmeckuVýrobce: Ospelt food GmbHSložení: pšeničná mouka, nakrájená rajčata (22,8 %), sýry (14,3 %) (Mozarella 8 %, Edamer 6,3 %), dušená šunka (14,3 %) (vepřová kýta, jedlá sůl, konzervant: dusitan sodný; koření, dextróza, stabilizátor: difosforečnan; antioxidant: askorbát sodný; kouřové aroma), pitná voda, rostlinný olej, cukr, jedlá sůl, pekařské droždí, sušené plnotučné mléko, sušený pšeničný kvásek (pšeničná mouka, pitná voda), extrakt z ječného sladu, sušená sladká syrovátka, bylinky, koření, pražená sladová mouka (pšenice, ječmen), Balsamico bianco (kvasný vinný ocet, koncentrát hroznové šťávy). Může obsahovat stopy sóji, vajec, celeru, hořčice a sezamu.

Chuť: Tato pizza mi velmi chutná. Těsto je dobře zpracované a tenké. Pizza se pěkně opekla. Ingredience jsou dobré. Sýru je tam dost. Poté, co se sýr spojil se šunkou, výsledkem je příjemná chuť.

2. Pizza se šunkou - Pizza Prosciutto

Balení: 300 gramůCena: 17,90 korunCena za 100 gramů: 5,97 korunVyrobeno: V PolskuProdejce: LidlSložení: pšeničná mouka, voda, šunka (8 %), cibule sýr, rajčatový koncentrát, rostlinný olej, sádlo, paprika, rajče, cukr, bramborový škrob, jedlá sůl, zahušťovadlo (E 1422), droždí, koření.

Chuť: Tato pizza mi také chutná. Těsto je dobře zpracované a je na ní hodně ingrediencí. Pizza je zřejmě levnější, ale je velmi dobrá. Určitě v tomto případě neplatí, že když je něco levné, je to horší.

3. Woodfired - Pizza Margherita pečená na dřevě

Balení: 460 gramůCena: 149,90 korunCena za 100 gramů: 32,59 korunVyrobeno: ve Velké BritániiProdejce: Marks & SpencerSložení: pšeničná mouka, vegetariánská buvolí Mozarella sýr (12 %) , vegetariánský Mozarella sýr (obsahuje bramborový škrob) (12 %) , rajčata, voda, rajčatový protlak, pečená cherry rajčata (4,5 %) (cherry rajčata, slunečnicový olej, sůl, sušená bazalka, sušený česnek, sušené oregano, červená paprika, regulátor kyselosti – kyselina citrónová, antioxidant E301), extra panenský olivový olej, pšeničná krupice durum, cibule, sůl, kvasnice, česnekové pyré, sladová pšeničná mouka, bazalka, sušené hříbky.

Chuť: Už od pohledu se pizza hezky opekla. Je dobrá. Těsto je dobré, dobře vykynulé. Dal bych ji třetí místo.

4. Buitoni La Pizzeria – Prosciutto

Balení: 320 gramůCena: 59,90 korunCena za 100 gramů: 18,72 gramůVyrobeno: v NěmeckouVýrobce: NestléSložení: pšeničná mouka, pitná voda, sýr mozarella (15 %), nakrájená rajčata (13 %), vařená šunka (9 %) (vepřová šunka, pitná voda, jedlá sůl, konzervant: dusitan sodný, dextróza, stabilizátor: kyselina citrónová; extrakty koření, antioxidant: kyselina askorbová; kouřové aroma), řepkový olej, paprika (3 %), jedlá sůl, cukr, modifikovaný kukuřičný škrob, částečně pražené sladové mouky (pšeničná, ječmenná), sušený sladový výtažek z ječmene, mouky (ovesná, pšeničná), stabilizátor: guma guar; dextróza, bylinky a koření kvasnice, mouka z pšeničných klíčků, sušený pšeničný kvásek, extrakty koření, česnek. Může obsahovat stopy vajec, sóji, ryb, korýšů, celeru a hořčice.

Chuť: Už od prvního pohledu je vidět, že na této pizze je méně ingrediencí. Jinak je ale chuťově dobrá. Není ale tak dobře ochucená, jako ty předchozí.

5. Clever - pizza šunková

Balení: 500 gramůCena: 44,90 korunCena za 100 gramů: 8,98 korunVyrobeno: V České republiceVýrobce: FrostFoodProdejce: BillaSložení: pšeničná mouka, tomatová omáčka (rajčatový protlak, cukr, sůl, zahušťovadlo E1422, česnek, koření), voda, salám (drůbeží maso strojně oddělené, pitná voda, vepřové maso, vepřové kůže, bramborový škrob, dusitanová solící směs (jedlá sůl, konzervant E250), zahušťovadlo modifikovaný škrob E1422, rostlinná vláknina, koření, extrakty koření, stabilizátory (E450, E451), antioxidant E300, barvivo E120), pizza top (sýr, rostlinný tuk, voda, modifikovaný bramborový škrob, mléčná bílkovina, jedlá sůl), brokolice, paprika, rostlinný olej, cibule, droždí, jedlá sůl, cukr, šunka (0,2 %) (vepřové maso, voda, dusitanová sůl (jedlá sůl, konzervant E250), bramborový škrob, mléčný prášek, dextróza, stabilizátor E316, kouřové aroma), antioxidant E300.

Chuť: Pizza vypadá docela dobře, tedy na první pohled. Celkově jsou tady ale i lepší pizzy. A to jak chutí těsta, tak kvalitou ingrediencí. Těsto je silnější, je to uděláno na americký způsob. Chuť je potom jiná.

6. De Vito – Pizza s šunkou a žampióny, předpečená

Balení: 280 gramůCena: 21,90 korunCena za 100 gramů: 7,82 korunVyrobeno: v PolskuSložení: pšeničná mouka, pitná voda, cibule (16 %), sýr Mozarella, vepřová šunka (7 %) (vepřové maso, bramborový škrob, jedlá sůl, glukóza, maltodextrin, koření, antioxidanty: citrát sodný, askorbát sodný; stabilizátor: fosforečnan sodný, konzervant: dusitan sodný, látka zvýrazňující chuť a vůni: glutamát sodný), rostlinný olej, paprika (3 %), rajčatový protlak (1 %), vepřové sádlo, žampiony (0,9 %), pekařské droždí, jedlá sůl, cukr, koření, ječná slad, pšeničný lepek, sójová mouka, emulgátor: sójový lecitin, látky zlepšující mouku: kyselina askorbová, L-Cystein.

Chuť: Těsto pizzy je dobré. Podle ale není sugo dobře ochucené. Navíc ingredience na pizze se k sobě podle mě moc nehodí. Nechutnala mi.

7. Pizza Guseppe - Pizza šunková, hluboce zmrazená

Balení: 410 gramůCena: 64,90 korunCena za 100 gramů: 15,83 korunVyrobeno: v PolskuVýrobce: Dr. OetkerSložení: pšeničná mouka, voda, 12 % šunka (vepřové maso, voda, bramborová mouka, sójová bílkovina, jedlá sůl, cukr, vepřová kolagenní bílkovina, želírující látka (karagenan), glukóza, pšeničná vláknina, aroma, antioxidanty (askorbat sodný, citrát sodný), 11 % sýr, rostlinný olej, červená paprika, rajčatový koncentrát, pekařské droždí, jedlá sůl, cukr, modifikovaný škrob, koření, sušené odtučněné mléko, aroma, hydrolyzovaná rostlinná bílkovina, glukózový sirup, rostlinný tuk, karamelizovaný cukr.

Chuť: Pizza není moc dobrá. Těsto je hodně suchá a moc silná.

8. Pizza s vařenou šunkou, mozarellou a paprikou

Balení: 320 gramůCena: 57,90 korunCena za 100 gramů: 18,09 korunVyrobeno: v RakouskuProdejce: NowacoSložení: pšeničná mouka, nadrobno nakrájená rajčata, vařená šunka 14 % (vepřové maso, jedlá sůl, dextróza, extrakty koření, antioxidační prostředek: askorbát sodíku, extrakt rozmarýnu; konzervant: dusitan sodný), mozarella 14 %, rostlinný olej, paprika 6 %, voda, droždí, jedlá sůl, cukr, bylinky, koření, škrob (obsahuje pšenici).

Chuť: Těsto této pizzy není opravdu nic moc. Chuťově není zajímavá. Ingredience nejsou spolu dobře spojeny.

Související

Více souvisejících

test pro spotřebitele potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy