Velký test margarínů: Kterým se raději vyhnout obloukem?

Praha - Dnes jsme pro vás připravili velký test margarínů, které jsou zdrojem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Ne všechny jsou ovšem kvalitní. Které obstály a kterým byste se raději měli obloukem vyhnout?

Margaríny jsou výrobky na bázi tuku, které obsahují poměrně vysoké množství rostlinných olejů nebo tuků. Mnohé české domácnosti kupují místo másla právě margarín – i kvůli tomu, že se hned po vyndání z ledničky dobře roztírá. Oproti živočišným tukům navíc obsahuje méně nasycených mastných kyselin a naopak více nenasycených, které podporují snižování hladiny cholesterolu a celkově mají příznivé účinky na naše zdraví.

Margaríny tak pomáhají předcházet třeba infarktu nebo mozkové mrtvici. Jejich nevýhodou ovšem je, že se při jejich výrobě musí suroviny upravovat (rafinovat) a musí se přidávat pomocné látky, jako jsou emulgátory, stabilizátory, konzervační látky, antioxidanty, barviva a regulátory kyselosti.

Margarín by měl obsahovat 80 až 90 procent tuku. Na pultech jsou k dostání i třičtvrtětučné (60 až 62 procent tuku) a polotučné (39 až 41 procent) margaríny. Moderní postupy výroby navíc zabraňují vzniku škodlivých transmastných kyselin, které vznikaly při použití starší technologie zpracování – ztužování.

Podle čeho se tedy při koupi margarínu orientovat? Zaprvé podle procentuálního obsahu tuku, tedy energetické hodnoty výrobku. Druhou důležitou věcí je, jaké informace se můžeme dozvědět z obalu – čím více, tím lépe. Třetím kritériem je, zda chceme spíše vysokoprocentní margarín, nebo se sníženým obsahem tuku. Významné také je, v jakém poměru jsou zastoupeny mastné kyseliny omega-3 a omega-6.

Redakce TN.cz pro vás nechala margaríny otestovat nutričním specialistou Pavlem Suchánkem, který se řídil především podle těchto kritérií: množství nasycených mastných kyselin, poměr esenciálních mastných kyselin (omega-6 a omega-3) a množství polynenasycených mastných kyselin.

Podívejte se na výsledky našeho testu:

1. místo: Flora, 400 g

Cena za balení: 45,90 Kč (cena za 100 g: 11,50 Kč)Výrobce: Unilever ČR, s.r.o.Vyrobeno: neuvedenoObsah tuku: 45 %Složení: Voda, rostlinné oleje a tuky, jedlá sůl (0,5 %), sušené podmáslí, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin, slunečnicový lecitin), konzervant (sorbát draselný), aromata, regulátor kyselosti (kyselina citrónová), barvivo (beta-karoten), vitamín (A, D).

Hodnocení: Tento margarín je podle Pavla Suchánka vítězem testu. Má nejmenší podíl nasycených mastných kyselin (jen 19 procent), má vysoký podíl polynenasycených mastných kyselin, kam jsou zařazeny právě ty esenciální mastné kyseliny omega 6 a omega 3, a ten poměr má pod 4 ku 1.

2. místo: Perla Tip, 500 g

Cena za balení: 25,90 Kč (cena za 100 g: 5,20 Kč)Výrobce: Unilever ČR, s.r.o.Vyrobeno: EUObsah tuku: 20 %Složení: Voda, rostlinné oleje a tuky, jedlá sůl (0,8 %), emulgátor (polyglycerol-polyricin-oleát, mono- a diglyceridy mastných kyselin), regulátor kyselosti (kyselina citrónová), aroma, antioxidant (kalciumdinatrium EDTA), barvivo (beta-karoten), vitamín (A, D3).

Hodnocení: Na druhém místě se Perla podle Suchánka umístila zaprvé proto, že je nízkotučná, hodí se tedy při různých redukčních dietách. Má navíc velmi dobrý poměr omega kyselin 6 a 3.

3. místo: Rama Classic, 500 g

Cena za balení: 41,90 Kč (cena za 100 g: 8,40 Kč)Výrobce: Unilever ČR, s.r.o.Vyrobeno: neuvedenoObsah tuku: 60 %Složení: Rostlinné oleje a tuky, voda, sušené podmáslí, jedlá sůl (0,3 %), emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin, slunečnicový lecitin), konzervant (sorbát draselný), regulátor kyselosti (kyselina citrónová), aroma, barvivo (beta-karoten), vitamíny A, D3.

Hodnocení: Poměrně výhodný poměr mezi kyselinami omega 3 a omega 6. Má však méně vhodné složení jednotlivých mastných kyselin.

4. místo: Stella rodinná, 450 gCena za balení: 37,90 Kč (cena za 100 g: 8,40 Kč)Prodávající: Kåkå CZ, s.r.o.Vyrobeno: neuvedenoObsah tuku: 40 %Složení: Pitná voda, rostlinné oleje a tuky 40 %, jedlá sůl 0,6 %, emulgátory (E471, E476), konzervant (E202), regulátor kyselosti (E330), máslové aroma, antioxidant (E385), barvivo beta-karoten, vitamíny A a D3.

Hodnocení: Obsahuje 1,1 procenta transmastných kyselin neboli ztužených tuků, které bychom spolu s nasycenými mastnými kyselinami měli ve stravě omezit. Poměr mezi omega-6 a omega-3 kyselinami je však velmi dobrý. "Z mého hlediska ten výrobek není vůbec špatný," hodnotí specialista.

5. místo: Zlatá Haná k namazání, 300 gCena za balení: 26,90 Kč (cena za 100 g: 10 Kč)Výrobce: Olma, a.s.Vyrobeno: ČRObsah tuku: 73 %Složení: Rostlinný olej, odtučněné mléko, smetanový zákys, jedlá sůl, emulgátor E471, barvivo beta-karoten, vitaminy A, D.

Hodnocení: Vysoký podíl (kolem 50 procent) nasycených mastných kyselin, které bychom však měli omezovat. Suchánek zdůrazňuje, že je to jeden z výrobků, který obsahuje mléčnou bílkovinu, nebude proto úplně vhodný pro lidi, kteří na ni mají alergii.

6. místo: Alfa Optima, 400 gCena za balení: 36,90 Kč (cena za 100 g: 9,20 Kč)Prodávající: Kåkå CZ, s.r.o.Vyrobeno: LitvaObsah tuku: 70 %Složení: Rostlinné oleje (řepkový, palmový, kokosový), pitná voda, emulgátory (mono- a diglyceridy mastných kyselin, sójový lecitin), jedlá sůl (0,2 %), kyselina citrónová, máslové aroma, barvivo beta-karoten, vitaminy A, D.E. Může obsahovat stopy mléka.

Hodnocení: Informací na obalu není málo, rozhodně by jich ale mohlo být více. Chybí podrobné rozdělení v rámci polynenasycených mastných kyselin. "Jinak si myslím, že to složení není zas až tak špatné," tvrdí Suchánek.

7. místo: TESCO Butter Me Up, 500 gCena za balení: 27,90 Kč (cena za 100 g: 5,60 Kč)Prodávající: Tesco Stores ČR, a.s.Vyrobeno: PolskoObsah tuku: 40 %Složení: Voda, rostlinný olej, rostlinný tuk, máslo (1 %), emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin, polyglycerol polyricinoleát), jedlá sůl (0,5 %), konzervant (kyselina sorbová), aroma, barvivo (beta karoten), regulátor kyselosti (kyselina citrónová), vitamin A, vitamin D.

Hodnocení: Zavádějící obal, na kterém je v angličtině velký nápis "máslo", byť jde o margarín. Informace na obalu jsou tak drobné a nepřehledné, že je obtížné zjistit celkové složení výrobku.

8. místo: Vive Bio slunečnicová, 250 gCena za balení: 19,90 Kč (cena za 100 g: 8 Kč)Prodávající: Kåkå CZ, s.r.o.Vyrobeno: DánskoObsah tuku: 80 %Složení: Rostlinné tuky a oleje (slunečnicový olej* 34 %, palmový tuk*, kokosový tuk*), voda, emulgátor slunečnicový lecitin, mrkvová šťáva*, citrónová šťáva*, přírodní aroma. Hvězdičkou jsou označeny suroviny z ekologického zemědělství.

Hodnocení: Spotřebitelům poskytuje jen základní informace. "Já jako spotřebitel bych si to kupoval, protože je to bio, ale pokud bych se chtěl dozvědět trošku víc o složení, z obalu se to nedozvím," hodnotí odborník.

Související

Více souvisejících

test pro spotřebitele Obchody potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy