Má vaše zvíře vyrážku? Může jít o alergii. Poradíme, jak s ní bojovat?

Praha - Stejně tak jako lidé mohou i naši domácí mazlíčci trpět alergickými onemocněními. Mohou mít atopické ekzémy nebo alergii na stravu. V dnešním díle seriálu TN.cz vám poradíme, co dělat, když se problémy u vašeho zvířete objeví.

U všech savců se imunitní systém brání cizorodým bílkovinám tvorbou protilátek různého typu. Podobně jako u člověka slouží protilátky typu IgE k obraně proti parazitům. Pokud se ale jejich tvorba vymkne z kontroly, jsou tvořeny i proti neškodným bílkovinám, které pak při kontaktu způsobují alergické reakce. Taková bílkovina se potom nazývá alergen.

Atopický ekzém existuje i u psů

Mechanismus vzniku alergie je stejný u lidí i u psů. K rozvoji alergického onemocnění je tedy nutná tvorba alergických protilátek a současně také kontakt s vyvolávajícím alergenem. Tato představa platila poměrně dlouho i pro atopický ekzém. U psů se dokonce původně nazýval „alergická inhalační dermatitida", protože vyvolávajícím alergenem byl často pyl nebo jiné inhalační alergeny jako například roztoči.

První literární záznamy o atopickém ekzému u psů se datují od roku 1976. V poslední době se ale ukazuje, že k rozvoji atopického ekzému přispívají i jiné faktory, než pouze zvýšená a odchylná tvorba IgE protilátek proti alergenům.

Na rozvoji choroby se podílí nadměrná prostupnost kůže a také určitá porucha tkvící přímo v kožních buňkách. Dalšími faktory, které při rozvoji onemocnění hrají důležitou roli, jsou infekce stafylokoky a kvasinkami. Tyto poznatky jsou poměrně čerstvé a v poslední době významně přispěly ke zdokonalení léčby.

Klinické známky atopického ekzému u psů

Objevují se během prvních dvou let života psa. Kůže na břiše, packách a uších je svědivá a zarudlá. Přechodně se stav může vrátit k normálu, a to často vede k oddálení diagnózy. Ta je většinou stanovena až v době, kdy kůže svědí trvale a objevuje se vypadávání chlupů a trvalé zarudnutí, pak se přidávají i druhotné infekce. V rámci stanovování diagnózy musí být ale vždy vyloučeno zablešení. Téměř všichni psi mají někdy během života blechy. Nejprve se tedy podniknou přísná opatření k vyhubení těchto parazitů.

Pokud se ani potom stav nelepší, je podezření na alergii potvrzeno kožními testy. Provádějí se po uspání zvířete na vyholené oblasti hrudníku stejným způsobem jako u lidí.

Léčba a její možnosti

Léčba je také podobná jako u lidí. Prvním opatřením je vyhnout se kontaktu s alergeny. Pokud je například pes alergický na roztoče, neměl by pánovi lézt do ložnice a do postele, kde je roztočů nejvíce.

Dalším důležitým zásahem je boj s infekcí, pokud se objeví. Podávají se antibiotika a léky proti plísním. Jsou používány tytéž protialergické léky jako u lidí, pouze dávky jsou přepočteny na kilogram váhy. Stejně jako u lidí je dokonce používána i alergenová imunoterapie (dříve nazývaná desenzibilizace).

V poslední době jsou zkoušena i různá dietní opatření, jako je přidávání nenasycených mastných kyselin do stravy, které mají zlepšit stavbu kožních buněk. Prevencí alergie může být také křížení nepostižných jedinců. Pokud jsou oba rodiče postižení, je u psů riziko pro potomky 60%, pokud není postižen ani jeden, je riziko pouhých 10%.

Co dělat, když trápí zvířecího miláčka alergie na jídlo?

Případů, kdy jsou na jídlo alergičtí i domácí mazlíčci, není zrovna málo. V případě kožních potíží pomůže alergii diagnostikovat jídelní test. Možná vám ho doporučí veterinář, ale vyzkoušet ho můžete i sami. "Jídelní" test na alergii by měl trvat alespoň 6 až 8 týdnů.

Jaké jídlo vybrat

V zásadě je to jednoduché. Vaše zvíře musí dostat takovou stravu, kterou nebylo krmené předtím, než se objevily potíže. Většinou je to dieta sestávající z karbohydrátů a proteinů neboli bílkovin. V rozhodování při koupi je přitom důležité vědět:

• co vaše kočka či pes konzumovali před několika dny až týdny – nyní totiž musíte koupit stravu s naprosto odlišnými složkami;• že zdrojem bílkovin by mělo být maso ryb, kachen či vajíčka;• že jako karbohydráty by měly být použity brambory, hrášek, kroupy či vločky.

Mazlíka otestujte

Aby byl jídelní test směrodatný, musí trvat alespoň 6 až 8 týdnů. Teprve poté je možno potvrdit, zda je nová dieta účinná, nebo ne. Pokud test funguje, kožní příznaky, jako jsou vyrážka a svědění, by se měly zlepšit či úplně vymizet. V tom případě by to znamenalo, že příčinou alergie bylo opravdu jídlo. Chcete-li si být úplně jistí, začněte svého miláčka opět krmit předchozí stravou. Když se příznaky znovu vrátí, bude vaše testování potvrzeno.

Má kupovaná strava výhody?

Každý upřednostňuje něco jiného. Někdo vaří zvířeti denně z čerstvých surovin, jiný dává přednost granulím a jídlům z konzerv a mnozí obě možnosti kombinují. Mezi výhody připraveného jídla, které můžete kupovat hotové, patří:

• úspora času, který nemusíte strávit přípravou jídla;• uzavřené plechovky či sáčky výhodné pro cestování;• trvanlivost.

Máte-li jakékoli pochybnosti o správnosti stravy pro vaše zvíře, poraďte se raději s veterinářem.

Související

Více souvisejících

alergie Zvířata

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 16 minutami

před 31 minutami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 50 minutami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 1 hodinou

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 1 hodinou

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

Zatykač na Putina podporujete, na Netanjahua ne. Kreml obvinil USA z pokrytectví

Rusko prohlásilo, že Spojené státy se chovají pokrytecky, když se staví proti vyšetřování Izraele Mezinárodním trestním soudem (ICC), ale podporují jeho zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy