Velký test pytlíkových polévek: Které vám zničí zdraví?

Praha - Hovězí polévky z pytlíku otestoval šéfkuchař špičkové restaurace La Gare Brasserie Vladimír Honzák. Které jsou podle něj k jídlu a které vůbec nejsou dobré pro naše zdraví? I mezi pytlíkovými polévkami jsou obrovské rozdíly.

Šefkuchař Vladimír Honzák by svým hostům polévku z pytlíku nikdy neservíroval, protože nedá dopustit na poctivý domácí vývar. Upozorňuje ale, že ti, kteří mají instantní polévky rádi, by měli věnovat důkladnou pozornost jejich složení. "Ty které obsahují glutamát, čili zvýrazňovač chuti, nejsou nic dobrého pro naše zdraví," uvedl.

Glutamát, označovaný jako glutaman nebo E 621, je pro zdraví nevhodný podle mnohých odborníků a jeho konzumace se rozhodně nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a dětem do 3 let. Byly popsány projevy častějšího užívání: zejména může vyvolat zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé svaly, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a studený pot, zejména u citlivějších osob.

Polévky v pytlíku by měly být ideální rychlou svačinou nebo večeří, alespoň to jejich výrobci tvrdí, kromě glutamátu ale často obsahují také přílišné množství soli, Nadměrná konzumace soli přitom znamená riziko vysokého krevního tlaku, který může vést k infarktu či mozkové mrtvici. V neposlední řadě polévka často rozhodně nevypadají tak, jak slibuje obrázek na etiketě.

A kde se vlastně instantní polévka vzala? Na to existují dva názory. Jedni tvrdí, že ji v roce 1870 uvedl na trh Němec Carl Heinrich Knorr, druzí, že to byl v roce 1886 švýcarský mlynář Julius Maggi. Ať tak či tak, výrobky obou firem se objevily v našem testu a vy si můžete přečíst, jak dopadly.

V testu osmi hovězích polévek tentokrát kupodivu cena víceméně odpovídala kvalitě, což obvykle nebývá zvykem. Na celé čáře potom zvítězila Vitana.

Výsledky testu pytlíkových polévek:

1. Vitana - Hovězí polévka

Hmotnost: 60 gramůPočet porcí: 3Cena: 21,90 KčCena za porci: 7,30 KčSložení výrobku (v dehydratovaném stavu): semolinové těstoviny (osahují lepek), ztužený rostlinný tuk, zelenina (cibule, mrkev, pastinák, kapusta, pórek, pažitka), jedlá sůl, sušené hovězí maso 6% (hovězí maso 63%, strouhanka, vaječný bílek), sušený hovězí extrakt 2,6%, kvasnicový výtažek, masová aromata, sojový hydrolyzát, směs koření. Může obsahovat stopy mléka, celeru, lupiny.

Hodnocení: Tato polévka vypadá sympaticky. Já mám rád, když je ve vývaru omastek a tady je. U této polévky bych se nedivil, kdyby ji někteří moji kolegové vydávali za domácí polévku. Je ok. Není v ní cítit chemická složka a je v ní vyvážená chuť masa a soli.

2. Vitana - Poctivá hovězí polévka

Hmotnost: 81 gramůPočet porcí: 2 porceCena: 24,90 KčCena za porci: 12,50 KčSložení směsi (v dehydratovaném stavu): těstoviny (obsahují lepek, vejce), masové knedlíčky 12 %, (hovězí maso 50 %, strouhanka, vaječný bílek, česnekový extrakt, směs koření), zelenina (cibule, karotka, celer, fazole, hrášek, brokolice, kapusta), jedlá sůl, laktóza, bramborový škrob, aromata (cibulové, masové, morkové, bujonové), hovězí extrakt 1 %, sojový hydrolyzát, kukuřičný maltodextrin, rostlinný tuk, cukr, směs koření, regulátor kyselosti kyselina citrónová, mrkvový a libečkový extrakt, barvivo beta karoten. Může obsahovat stopy mléka, lupiny.

Hodnocení: Polévka je poměrně hustá a je tam i maso a celer. Tahle polévka je v pohodě, proč ne.

3. Maggi - Bohatá hovězí polévka

Hmotnost: 65 gramůPočet porcí: 3 porceCena: 27,90 KčCena za porci: 9,30 KčSložení: semolinové těstoviny (mouka z tvrdé pšenice), sušené hovězí kousky 9 %, (hovězí maso 63 %, pšeničná mouka, strouhanka, kukuřičný škrob, sušené vaječné bílky, jodidovaná jedlá sůl, sušená cibule, antioxidant; rozmarýnový extrakt; aroma), sušená zelenina (mrkev, pórek, celer, petrželová nať, cibule), jodidovaná jedlá sůl, maltodextrin, kvasničný extrakt, ztužený rostlinný tuk, aromata, hovězí lůj 1,7 % (obsahuje antioxidant: rozmarýnový extrakt), cukr, rostlinný bílkovinný hydrolyzát, karamel, směs koření, regulátor kyselosti (kyselina citrónová). Může obsahovat stopy mléka, sóji a ryb.

Hodnocení: V polévce je hodně nudlí a já jsem přesvědčen, že tam není glutamát sodný. Polévka není jako z masa a kostí. Není to ale nic, co bych řekl, že je vyloženě hnusné. Je tam i stopové množství masa.

4. Knorr - Hovězí polévka

Hmotnost: 54 gramůPočet porcí: 4 porceCena: 15,90 KčCena za porci: 4 KčSložení (v dehydratovaném stavu): semolinové těstoviny 59% (semolina z tvrdé pšenice), hovězí kuličky [hovězí maso 7,4%, pšeničná mouka, vaječný bílek, rostlinný tuk, cibule, jedlá sůl, cibulová šťáva koncentrát, směs koření (muškátový oříšek, pepř bílý), kvasničný extrakt], jedlá sůl 11,6% (z toho jedlá sůl s jodem 10,8%), látky zvýrazňující chuť a vůni (glutamát sodný, inosinát sodný, guanylát sodný), rostlinný tuk a olej, modifikovaný bramborový škrob, kvasničný extrakt, jedlá minerální sůl, aromata, zelenina (mrkev 0,6%, opečená cibule 0,4%, celer 0,2%), bylinka (pažitka 0,3%).

Hodnocení: V polévce jsou krásné vřetena. Trochu je i mastná a vidím i nasekanou sušenou petržel. Není tak špatná, ale také u této polévky je cítit glutamát.

5. Tesco - Hovězí polévka s nudlemi

Hmotnost: 60 gramůPočet porcí: 3Cena: 16,90 KčCena za porci: 5,60 KčSložení: nudle 55 % (pšeničná mouka semolinová), maltodextrin, látky zvýrazňující chuť a vůni (glutamát sodný, disodné ribonukleotidy), jedlá sůl s jódem, mrkev, hovězí maso (1,5 %), cukr, rostlinný tuk, celer, brokolice, laktóza, aroma, celerové semeno, petrželový list, pepř černý, kyselina (kyselina citrónová), kurkuma, barvivo (karamel, beta karoten), muškátový květ.

Hodnocení: V této polévce nejsou kousky masa. Našel jsem tedy jen jeden. Převládají v ní nudle a mrkev. Opět je v ní hodně chemie. Je to voda, která se tváří jako polévka a je z ní hodně cítit zvýrazňovač chuti.

6. Clever - Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

Hmotnost: 51 gramůPočet porcí: 3Cena: 9,90 KčCena za porci: 3,30 KčSložení: těstoviny 28 % (pšeničná mouka semolinová), játrové knedlíčky 25 % (hovězí játra 24 %, pšeničná mouka, rostlinný tuk, laktóza, vaječný bílek, pšeničná krupice, jedlá sůl, vejce, cibule, látka zvýrazňující chuť a vůni: (glutamát sodný), koření, česnek, droždí, petržel), maltodextrin, jedlá sůl s jódem, látky zvýrazňující chuť a vůni: (glutamát sodný, sodné soli ribonukleotidů), mrkev 3 %, aroma, kvasničný extrakt, rostlinný tuk, směs koření, petrželový list, celerové semeno, extrakt z hovězího masa 0,1 %.

Hodnocení: Už jen podle vůně poznám, že je tam plno chemie. Glutamát prostě nemám rád a podle mě je zbytečné tuhle přísadu vůbec používat.

7. Mikado - Hovězí polévka jako od babičky

Hmotnost: 64 gramůPočet porcí: 4Cena: 9,90 KčCena za porci: 2,50 KčSložení: těstoviny 47 % (pšeničná mouka semolinová), jedlá sůl s jódem, látky zvýrazňující chuť a vůni: glutaman sodný a sodné soli ribonukleotidů; maltodextrin, masové knedlíčky 6 % (pšeničná mouka, hovězí maso 32 %, rostlinný tuk, vaječné bílky, jedlá sůl, kvasnice, aroma, kvasničný extrakt, kypřící látky: uhličitany sodné a citráty sodné; vláknina z červené řepy, směs koření), směs zeleniny (mrkev, restovaná cibule, česnek, celerový kořen, pórek, červená řepa), aroma (obsahuje sóju), bramborový škrob, laktóza, kvasničný extrakt, rostlinný tuk, petrželový list, směs koření, kyselina: kyselina citrónová; barvivo: amoniak - sulfitový karamel.

Hodnocení: U této polévky je cítit chuť a vůně, která tam nemá být, není na ní vůbec žádné oko. Jsou tam tedy vidět nějaké masové noky. Je to plné zvýrazňovačů chuti. Podle mě to do polívky nepatří. Lidem, kteří mají jemný jazyk to musí vadit.

8. Tesco - Hovězí instantní polévka

Hmotnost: 14 gramůPočet porcí: 1Cena: 8 KčSložení: těstoviny 50 % (pšeničná mouka semolinová, jedlá sůl), jedlá sůl s jódem, maltodextrin, látky zvýrazňující chuť a vůni (glutamát sodný, disodné ribonukleotidy), laktóza, rostlinný tuk, aroma (obsahuje sóju), kvasničný extrakt, celer, mrkev, pórek, hovězí maso (0,6 %), restovaná cibule, kurkuma, sušená červená řepa, sušený celerový list, černý pepř, barvivo (karamel).

Hodnocení: Tato polévka se nevařila. Když to ochutnám, cítím jen chemii. Nemá to s dobrým jídlem nic společného.

Související

Více souvisejících

test pro spotřebitele potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy