Test krabích pomazánek: Příšerné zjištění!

Praha - Také si občas dáte k svačině krabí pomazánku nebo krabí salát s rohlíkem? Tak si příště raději nechte zajít chuť. Otestoval je pro vás šéfkuchař restaurace La Veranda Radek David a varuje před nebezpečnými chemikáliemi, kterými doslova přetékají.

Hned na úvod je třeba uvést na pravou míru, jak to s těmi "krabími" pomazánkami a saláty vlastně je. S krabem jednoduše nemají vůbec nic společného. Proto je také výrobci označují jako alá krab. "Tyhle krabí výrobky se totiž dělají z tyčinek surimi, které žádné krabí maso neobsahují. Vyrábějí se ze zbytků treskovitých ryb, rostlinného oleje a obrovské hromady škodlivých éček a rozhodně nejsou dobré pro naše zdraví," upozorňuje šéfkuchař David.

Další éčka jsou potom přidávána do samotných "krabích" pomazánek spolu s všemožnými zvýrazňovači chuti, zahušťovadly, chemikáliemi, barvivy a spoustou soli. Jsou v nich éčka, jejichž dlouhodobá konzumace vede ke zhoršení zraku (E 420), způsobují vleklé bolesti hlavy a závratě (E 621), mají karcinogenní účinky (E 120), způsobují alergie, dráždí sliznice, u dětí vyvolávají hyperaktivitu a kdovíco ještě. A v našem testu se našly i takové hrůzy, které obsahovaly i třináct éček najednou!

Krabí pomazánky a saláty zároveň obsahují přílišné množství soli, Nadměrná konzumace soli přitom znamená riziko vysokého krevního tlaku, který může vést k infarktu či mozkové mrtvici.

Šéfkuchař Radek David proto říká, že hrozné jsou všechny. Přesto jich pro vás obětavě sedm otestoval a seřadil je od té nejpřijatelnější po největší propadák. Paradoxní je, že na prvním i na posledním místě se umístily výtvory stejného výrobce. Radek David ale říká, že by si dobrovolně nekoupil ani jednu z nich.

Podívejte se na výsledky testu:

1. místo Pomazánka á la krab s jogurtem Gurmán klub

hmotnost: 150 gramůcena: 27, 90 Kčcena za 100 g: 18. 60 Kčsložení: 40 % surimi (drcené maso z tresk. ryb, stab.: sorbitol, polyfosforečnany, karagenan, kukuřičný a pšeničný škrob, rostl. olej, sój. bílkovina, cukr, jedlá sůl, vaj. bílek, krabí aroma, látky zvýr. chuť: glutaman sodný, E635, barviva: titanová běloba, karmín, paprikový extrakt), 30 % jogurt smetanový (mléko, smetana, jog. kultury), Majonéza (rostl. olej, suš. vaj. žloutky, pitná voda, kvasný ocet, mod. brambor. škroby, zahušťovadla: guma guar, xanthan), Citronová šťáva, Konzervační látky benzoan sodný a sorban draselný.

Hodnocení: Je to pomazánka, takže ty krabí tyčinky jsou rozsekané samozřejmě jemněji. Je to takové řidší, není to špatné, má to dobrou chuť.

2. místo: Pomazánka alá krab Z domova Krajánek

hmotnost: 100 gramůcena: 19,90 Kčcena za 100 g: 19,90 Kčsložení: surimi (mleté maso z tresk. ryb, stab.: sorbitol a polyfosforečnany, kukuřičný a pšeničný škrob, rostl. olej, sój. bílkovina, cukr, jedlá sůl, vaj. bílek, krabí aroma, látky zvýr. chuť a vůni: glutamát sodný, barviva: karmíny, paprikový extrakt a oxid titaničitý), majonéza (rostl. olej, vaj. žloutky, ocet, modifikovaný škrob, hořčice, stab.: guma guar a xanthan), jogurt, citronový koncentrát, cukr, jedlá sůl, konzervanty: benzoát sodný a sorbát draselný.

Hodnocení: Na můj vkus divně zapáchá. Zase je to pomazánka, takže řidší. Cítím tam sůl, pepř, citron. Ale nekoupil bych si ji.

3. místo: Pomazánka alá krab Cajthaml lahůdky

hmotnost: 140 gramůcena: 21, 90 Kčcena za 100 g: 15, 60 Kčsložení: surimi 40 % (separ. maso z aljaš. tresky, pšeničný škrob, pitná vodda, sój. bílkovina, jedlá sůl, vaj. bílek, krabí aroma, regulátor kyselosti, difosforečnany, látka zvýrazňující chuť: E621, barviva: E 120 a E160a), majonéza (rostl. olej, suš. vaj. žloutky, pitná voda, kvasný ocet, mod. brambor. škroby, stabiliz.: guma guar a xanthan, sůl, konz. E 202), mrkev, celer, vař. vejce, cukr, jedlá sůl, pepř, konz. E 202 a E211.

Hodnocení: separát z aljašské tresky, disforečnany, škrob... zase je to pomazánka, takže jemně nasekané tyčinky, chuťově podobná ostatním. Opět spousta červeného barviva.

4. místo: Salát a lá krab s jogurtem Palmeta

hmotnost: 150 gramůcena: 19,90 Kčcena za 100g: 13, 30 Kčsložení: Surimi 40% (voda, sekaná svalovina treskovitých ryb, bramborový a pšeničný škrob, vaječný bílek, sójová bílkovina, jedlá sůl, cukr, látka zvýrazňující chuť: glutamát sodný, stabilizátory: karagenany a polyfosforečnany, výtažek z krabího masa, aroma, rostlinný olej, barviva: košenila a paprikový extrakt), Majonéza (rostlinný olej, voda, vaječné žloutky sušené emulgované, regulátory kyselosti: kyselina mléčná a octová, cukr, jedlá sůl), Jogurt bílý 21%, Cukr, Voda, Jedlá sůl, Regulátory kyselosti: citrát sodný, kyselina mléčná a octová, Konzervanty: sorbát draselný a benzoát sodný. Alergeny: lepek, vejce, korýši, ryby, mléko, vejce, sója.

Hodnocení: Zase surimi, které tam nemohou chybět. Tady jsou víc nasekané. Ta chuť je ale pořád stejná. Jak kdyby ji dělal jeden výrobce a jen to dal do jiné krabičky.

5. místo: Salát á la krab s jogurtem Tesco

hmotnost: 140 gramůcena: 15, 80cena za 100g: 11, 30 Kčsložení: Surimi 40% (voda, mleté maso z treskovitých ryb, kukuřičný a pšeničný škrob, rostlinný olej, vaječný bílek, sójová bílkovina, jedlá sůl, cukr, látka zvýrazňující chuť: E 621, E 635, stabilizátory: E 420, E 452, E 407, krabí aroma, barviva E 171, E 120, E 160c), Majonéza 30% (rostlinný olej, voda, vaječné žloutky sušené emulgované, ocet kvasný lihový, cukr, jedlá sůl, zahušťovadla: E 1442 a E 1450, stabilizátory: E 412, E 415 a E 417), Jogurt bílý 21%, Cukr, Voda, Jedlá sůl, Regulátory kyselosti: E 260, E 270 a E 331, Konzervanty: E 211 a E 202.

Hodnocení: Trošku smrdí, je trochu kyselejší, ale zase je ta chuť nevýrazná. Chtělo by to trochu osolit okořenit. Zase je to pomazánka o ničem.

6. místo: Salát á la krab Tesco

hmotnost: 108 gramůcena: 18,40 K4cena za 100 g: 17 Kčsložení: Rybí maso s příchutí kraba surimi (drcené rybí maso, stabilizátory, sorbitol, polyfosforečnany, kukuřičný a pšeničný škrob, rostlinný olej, sójová bílkovina, cukr, jedlá sůl, vaječný bílek, stabilizátor: karagenan, krabí aroma, látky zvýrazňující chuť E 621, E 627, E 631, barviva: E171, E120, E160c), Majonéza (rostl. olej, sušené vaj. žloutky, pitná voda, ocet, cukr, modifikované škroby, sůl), Cukr, Citrónová šťáva, Konzervanty E202, E211.

Hodnocení: Rybí maso, co není krab, samozřejmě. Není slaný ani kyselý, má neutrální chuť, je takový o ničem a plný červeného barviva.

7. místo: Salát á la krab Gurmán klub

hmotnost: 150 gramůcena: 24, 90 Kčcena za 100 g: 16, 60 Kčsložení: 50 % Surimi (mleté maso z treskovitých ryb, stabilizátory; sorbitol, polyfosforečnany, karagenan, pitná voda, kukuřičný a pšeničný škrob, rostlinný olej, sójová bílkovina, cukr, jedlá sůl, vaječný bílek, krabí aroma, látky zvýrazňující chuť a vůni glutaman sodný, barvivo; titanová běloba, karmín, paprikový extrakt), Majonéza (rostlin. olej, vaječné pasterované žloutky, kvasný ocet, cukr, pitná voda, jedlá sůl, modifikované brambor. škroby), Cukr, Citronová šťáva, Konzervanty benzoan sodný a sorban draselný. Alergeny. lepek, sója, vejce, ryby.

Hodnocení: Když to otevřete, tak je úplně vidět, jak to tam stříkli nějakou plničkou a taky to, že tady ty tyčinky surimi ani pořádně nepřesekali na plátky. Chuť opět mdlá, o ničem.

Související

Více souvisejících

test pro spotřebitele potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy