Máte nadváhu? Hrozí vám alergie víc než jiným

Praha - O tom, že vše může souviset se vším, jste asi už někdy slyšeli. Nejinak je to ve vztahu alergie a obezity. Obezita a nadváha mohou mít souvislost se zhoršením zdravotního stavu i astmatiků.

Američtí lékaři zkoumali vztah obezity a alergie u dětí. Od roku 1980 trvale narůstá počet obézních mladých Američanů ve věku 6 až 11 let. Tehdy jich bylo pouze pět procent, v roce 2004 se toto číslo vyhouplo na celých devatenáct. Současně také narůstaly počty alergiků. V letech 1976–1980 byla pozitivita kožních testů se šesti základními alergeny prokázána u 22 procent dětí, v letech 1988–1994 to byl už dvojnásobek. Nárůst počtu alergiků byl současně pozorován i ve vyspělých evropských zemích.

Nabízí se proto myšlenka, že obezita by mohla být spojena s vyšším rizikem alergie. Práce na toto téma sice už byly publikovány, ale jejich výsledky nejsou jednoznačné. Američtí lékaři proto provedli rozsáhlou studii, kdy analyzovali údaje od 4 000 dětí ve věku 2–19 let včetně údajů o alergii a astmatu.

Zrádný BMI

Zkoumali řadu faktorů: celkovou hladinu alergických protilátek proti alergenům vnitřního i zevního prostředí, hmotnost a odpovědi na dotazník, zda trpí sennou rýmou, ekzémem a alergií. Děti, jejichž ukazatel tělesné hmotnosti, tzv. Body Mass Index, přesáhl 95. percentil pro jejich věk, byly považovány za obézní.

BMI se vypočítá jako poměr tělesné hmotnosti ke čtverci tělesné výšky v metrech. Za normální se považují hodnoty od 18 do 25. Mezi 25 a 30 jde o nadváhu, při číslech nad 30 se už jedná o obezitu.

Tlouštíci v ohrožení

Ukázalo se, že u těchto dětí je s obezitou spojeno také vyšší riziko alergie. Při bližším prozkoumání vyšlo najevo, že to je hlavně alergie potravinová. Počet obézních dětí s potravinovou alergií byl o 59 % vyšší než dětí s normální hmotností.

Ze studie sice přesně nevyplynulo, jakým mechanizmem obezita souvisí s alergií, ale je jasné, že kontrola váhy u mladých lidí by mohla snížit riziko alergie a astmatu.

Máte astma? Nepodceňujte obezitu

Přestože se obecně předpokládá, že nadváha, případně obezita, zhoršuje projevy astmatu u alergiků, nebyla tato domněnka zatím potvrzena ani vyvrácena. Studie, které proběhly, totiž pouze potvrdily obezitu jako rizikový faktor astmatu, nikdy se ale nezaměřily na vliv obezity přímo u již potvrzených astmatiků. Tento nedostatek se ve své studii pokusili doplnit vědci z amerického Denveru.

(D)otazníková studie

Do své studie zahnuli američtí lékaři celkem 265 pacientů s dlouhodobě diagnostikovaným středně těžkým astmatem. U nich pak hodnotili jak tělesnou hmotnost, resp. BMI, tak i kapacitu plic a také odpověď na léčbu. Výsledky obézních astmatiků pak lékaři porovnávali s výsledky astmatiků, kteří měli BMI pod 25.

Zatímco u zdravých lidí je nadváha nebo obezita významným rizikovým faktorem vzniku astmatu, u potvrzených astmatiků už takové rozdíly nejsou. Zvýšená tělesná hmotnost totiž při odpovědi na léčbu astmatu hraje jen minimální roli. Přesto například při použití léků, které uvolňují hladké svalstvo dýchacího ústrojí (a de facto tak zlepšují dýchání), měli obézní astmatici daleko menší odpověď na podané léky. Obezita proto rozhodně není pro astmatiky optimální.

Nadváhu nepodceňujte

Obezitu tedy rozhodně nelze u astmatu podceňovat. Nadváha, nebo dokonce obezita totiž velmi negativně působí nejen na plíce či průdušky, ale i na další orgány lidského těla. Zvýšená tělesná hmotnost je dokonce jedním z hlavních rizikových faktorů srdečních onemocnění. Proto je rozhodně dobré udržovat si optimální váhu a BMI pod číslem 25.

Více informací nejen o alergiích se můžete dozvědět na webu Ulékaře.cz.

Související

Více souvisejících

alergie obezita, nadváha, hubnutí

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 20 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy