Velký test grilovacích klobás: Ve kterých je místo masa kůže?

Praha - S nástupem teplých dnů přichází i doba grilování. Redakce si tentokrát ve spolupráci s šéfkuchařem vyhlášené restaurace La Veranda Radkem Davidem posvítila na grilovací klobásy. Které chutnají nejlépe? A vybrat raději kořeněnou, nebo třeba bílou? To se dozvíte v našem velkém testu.

Grilovací klobásky jsou oblíbenou pochoutkou, která může posloužit jako alternativa k tradičním českým špekáčkům. My jsme se zaměřili na klobásky vepřové, které jsou na pultech supermarketů nejčastěji k sehnání a většina z nich se dá konzumovat i za studena. Obecně platí, že čím je klobása tvrdší, tím je lepší.

A jaký typ klobásy upřednostnit? Pravdou je, že jsou mezi nimi velké rozdíly. Třeba při výrobě bílých klobás se nepoužívají solící směsi s přídavkem dusitanů, které se používají proto, aby uzeniny dostaly zpět typickou barvu, o kterou přišly při zpracování. Bílé klobásy jsou proto "zdravější" než klasické růžové pochoutky tohoto typu. Šéfkuchař La Verandy radí: řiďte se podle chuti, ale nezapomínejte číst obal!

Na obalu každé z testovaných klobás bylo napsáno, že obsahují vepřové maso. Ovšem chyběl už údaj o tom, zda jsou z bůčku, kotlety, krkovice, plecky nebo třeba kýty. Pozor také, aby klobásy neobsahovaly až příliš vepřových kůží. Ty jsou sice nejrozšířenější masnou surovinou pro výrobu mělněných výrobků, jejich podíl by ale měl dosahovat maximálně 30 procent z celkové hmotnosti.

Podívejte se, jak grilovací klobásy dopadly v našem testu:

1. místo: Grilovací klobása Toreador, Schneider, 270 g

Cena za balení: 50,90 Kč (cena za 100 g: 18,90 Kč)Výrobce: Masokombinát Plzeň, s.r.o.Složení: Vepřové maso 76 %, pitná voda, bramborový škrob, dusitanová solící směs (jedlá sůl s jódem + konzervant E250), směs koření a extraktů koření, dextróza, zahušťovadla E407a, E508), stabilizátory (E450, E451), modifikovaný škrob (E1422), látka zvýrazňující chuť a vůni (E621, E635), česnek, antioxidant (E316). Může obsahovat stopy pšenice, vajec, sóji, mléka, pistácií, mandlí, celeru, hořčice.Obsah tuku: max. 30 %Obsah soli: 2,8 %.

Hodnocení: "Nejvíc mi chutnala tato kořeněná klobása.Už na řezu na mě působí dojmem, že není tak pevná. Je příjemně kořeněná, řekl bych, že je trošku ostřejší. Člověk by si jí dal znovu."

2. místo: Tatarská klobása Dej to na gril, 420 g

Cena za výrobek: 89,90 Kč (cena za 100 g: 21,40 Kč)Výrobce: Zřud-Masokombinát Písek CZ, a.s.Složení: Vepřové maso 71 %, hovězí maso 9 %, voda, jodovaná dusitanová solící směs (konzervant: dusitan sodný), směs koření a zeleniny, sůl jedlá, stabilizátor octan sodný, extrakty koření, zvýrazňovač chuti glutamát sodný, E635, glukóza.Obsah tuku: max. 35 %.Obsah soli: max. 2,8 %.

Hodnocení: "Jako druhá mi nejvíc chutnala tahle. Je příjemně měkká, jsou tam cítit bylinky. Bude tam asi nějaký rozmarýn, tymián. Je tučnější, taková míň vařená."

3. místo: Klobása na gril Vocílka, 300 g

Cena za balení: 54,90 Kč (cena za 100 g: 18,30 Kč)Prodávající: Billa, s.r.o.Složení: Vepřové maso 70 %, pitná voda, jedlá sůl, bramborový škrob, regulátory kyselosti E262 a E331, antioxidanty E300, E301 a E316, stabilizátor E451, látka zvýrazňující chuť a vůni E621, cukr, koření, extrakty koření.Obsah tuku: max. 40 %.Obsah soli: max. 2,5 %.

Hodnocení: "Voní dobře. Bratwurst. Jsou tam krásně cítit bylinky, není vůbec špatná."

4. místo: Gril Klobáska od mistra, 200 g

Cena za balení: 46,90 Kč (cena za 100 g: 23,50 Kč)Výrobce: Kostelecké uzeniny, .a.s.Složení: Vepřové maso 86 %, pitná voda, bramborový škrob, jedlá sůl, stabilizátory E250, E450, E451, antioxidant, látka zvýrazňující chuť a vůni E621, protispékavá látka E341, barvivo E120, kultura mléčného kvašení, česnek, koření, oxid siřičitý.Obsah tuku: max. 40 %.Obsah soli: max. 3 %.

Hodnocení: "Je taková pevnější, tužší, ale na chuť vůbec není špatná. Krásně voní, jako by byla lehce zauzená. Vidíme i kousky masa, takže to všechno není semleté."

5. místo: Grilovací klobása s brusinkami, 200 g

Cena za balení: 39,90 Kč (cena za 100 g: 20 Kč)Výrobce: Masokombinát Plzeň, s.r.o.Složení: Vepřové maso 60 %, pitná voda, vepřové kůže, bramborový škrob, dusitanová solící směs (jedlá sůl s jódem + konzervant E250), brusinky 1,5 %, česnek, stabilizátory (E450, E451), směs koření a extraktů koření, antioxidanty (E300, E301), dextróza, emulgátor (E471), látka zvýrazňující chuť a vůni (E621), zahušťovadlo (E412), regulátor kyselosti (E500). Může obsahovat stopy pšenice, vajec, mléka, sóji, pistácií, mandlí, celeru, hořčice.Obsah tuku: max. 30 %.Obsah soli: max. 2,8 %.

Hodnocení: "Oproti ostatním klobásám působí tyhle na pohled jako chudý příbuzný. Jediné, co by mi u těchto klobásek vadilo, je, že by se mohly rychleji vysušovat, protože mají malý průměr. Na chuť vůbec nejsou špatné. "

6. místo: Moravské klobásky Procházka, 400 g

Cena za balení: 54,90 Kč (cena za 100 g: 13,70 Kč)Výrobce: Kostelecké uzeniny, a.s.Složení: Vepřové maso 53 %, pitná voda, vepřové sádlo, hovězí maso 13 %, vepřové kůže, jedlá sůl, hovězí lůj, stabilizátory E250, E450, E451, antioxidant E316, E330, emulgátor E471, regulátor kyselosti E500, látka zvýrazňující chuť a vůni E621, E635, barvivo E120, cukry, sušená zelenina,česnek, koření, kultura ml. kvašení.Obsah tuku: max. 40 %.Obsah soli: neuvedeno.

Hodnocení: "Tahle klobása mi nechutná. Něco tam chrupe, je to špatně umleté. Nekoupil bych si ji."

7. místo: Klobása se sýrem, Pochoutky na gril, 500 g

Cena za balení: 79,90 Kč (cena za 100 g: 16 Kč)Výrobce: Krahulík - Masozávod Krahulčí, a.s.Složení: Vepřové maso 52 %, pitná voda, sýr eidam 15 % (pasterizované mléko, jedlá sůl, sýrařské kultury, mikrobiální sýřidlo), škrob, jedlá sůl, konzervant E250, nástřiková směs (stabilizátor E451, modifikovaný škrob E1422, zahušťovadlo E407, dextróza, antioxidant E301), směs koření (koření, látky zvýrazňující chuť a vůni E621, E635, jedlá sůl), paprikové floky, konzervační směs (konzervant E262, sůl). Alergen mléko.Obsah tuku: max. 38 %Obsah soli: max. 3,0 %.

Hodnocení: "Tyhle klobásky po rozbalení neměly úplně příjemnou vůni, byť rozhodně ještě nebyly prošlé. Tahle sýrová klobása u mě propadla. Musel jsem ji dlouho kousat, nevím, jestli není špatně strojově zpracovaná. Tuhle klobásu bych si nekoupil."

Související

Více souvisejících

test pro spotřebitele potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 35 minutami

před 59 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy