Testovali jsme marinované steaky. A výsledek? Bída

Praha - V dalším díle našich grilovacích testů jsme pro vás tentokrát zhodnotili vepřová masa určená pro grilování. Které obstály, a které naprosto propadly? To nám zodpověděl odborník Jaroslav Panáček z restaurace U Schnellů.

Náš porotce a hodnotitel - odborník na gastronomii Jaroslav Panáček - příliš nadšený z nakoupených marinovaných vepřových steaků nebyl. Většina z nich se prý příliš ani nedala jíst, protože byly až moc přesolené. Obstály v podstatě jen tři výrobky, ale i těm vytkl odborník zejména marinádu.

"Když je maso předem připravené, namarinované, tak člověk neví, co kupuje. Všechno koření, kterým jsou ty masa namarinovaná, je silné a aromatické a to vám zabrání poznat, zda je maso čerstvé nebo špatné maso. Tím ale nechci říct, že firmy, které tyto výrobky prodávají, prodávají špatná masa. Jen je vždy lepší, když je maso a marináda zvlášť," upozorňuje odborník na gastronomii Jaroslav Panáček z restaurace U Schnellů.

1. Vepřové medailonky plus - marináda Gyros

Výrobce: Ahold Czech Republic a.s.Hmotnost: 0,530 kgCena za balení: 90 Kč, po slevě 68,8 KčCena za 100 g: 16,98 Kč, po slevě 12,98 KčSložení marinády: Rostlinný olej, jedlá sůl, koření (sladká paprika, kmín, celý pepř černý rozdrcený, ostrá paprika, oregáno, bazalka), výtažky z koření, glukóza.

Hodnocení: "Je to jediné maso ke grilování, kde je samostatně marináda. Marinovali jsme ho proto my. Maso není špatné, bylo v pořádku. Jen podle mě marináda, stejně jako u ostatních výrobků, je velmi slaná. Pokud si lidé toto maso koupí, doporučil bych, aby si tam dali méně marinády, tak by to nemělo být tak slané. Dá se to jíst."

2. Los Žebros (Vepřové špičky z boku uzené marinované)

Výrobce: Kostelecké uzeniny a.s.Hmotnost: 0,762 kgCena za balení: 91,4Kč, po slevě 76,12 KčCena za 100 g: 11,99 KčSložení: Uzené špičky z boku 96% (vepřový bok s kostí špička 77%, pitná voda, jedlá sůl, stabilizátory E250, E450, E451, E508, zahušťovadla E407, E415, E417, antioxidant E301, barvivo E120, látka zvýrazňující chuť a vůni E621, modifikovaný škrob, rýžová mouka, vepřová bílkovina, pšeničná vláknina bez lepku, koření, aroma), marináda (jedlý olej, jedlá sůl, rýžový škrob, sacharóza, extrakt droždí, koření, aroma). Sůl max.: 3%.

Hodnocení: "Je to největší kousek masa, také se musel nejdéle dělat. Voní hezky. To se u kořeněných kupovaných mas nestává příliš často. Chuť je dobrá. Dojem ale kazí marináda, která je strašně slaná. Je to tím, že všechny marinády obsahují velké množství soli, a když v tom maso leží dlouho, dostane se sůl všude a zkazí chuť masa."

3. 4 steaky – z vepřové krkovice v marinádě s citrusovou příchutí "CITRUS"

Výrobce: Westfalenland Fleischwaren GmbH, NěmeckoHmotnost: 0,550 kgCena za balení: 99,9 KčCena za 100 g: 18,16 KčSložení: Vepřová krkovice (89,5% hm), kořeněná marináda (10,5% hm), rostlinný olej, jedlá sůl koření (obsahuje kari), rostlinný tuk, regulátory kyselosti: kyselina citrónová, octan sodný, přírodní citrónové a paprikové aroma, mrkev. Může obsahovat stopy laktózy, celeru a hořčice.

Hodnocení: "Není to špatné. Kořeněné je tak akorát. Maso má normální chuť, spousta lidí by s tímto výrobkem byla spokojená."

4. Marinovaná vepřová krkovice s kostí – gurmán

Výrobce: Ahold Czech Republic a.s.Hmotnost: 0,504 kgCena za balení: 63 KčCena za 100 g: 12,49 KčSložení: Vepřová krkovice s kostí 91%, voda, rostlinný olej, koření, jedlá sůl, ocet, rostlinná bílkovina, výtažky z koření, výtažky z rajčat, regulátor kyselosti E270, konzervant E202, E211, zahušťovadlo E415, E412.

Hodnocení: "Toto maso mi nechutná. Maso asi není špatné, ale má to divnou chuť. Je to poměrně dost ostré."

5. Vepřový bok porcovaný kořeněný

Výrobce: Kostelecké uzeniny a.s.Hmotnost: 0,378 kgCena za balení: 56,7 KčCena za 100 g: 15 KčSložení: Vepřový bok bez kosti 90%, marináda Chilli briliant, rostlinný olej, jedlá sůl, rostlinný tuk, koření, aroma, sůl max 3,0 %.

Hodnocení: "Nepřesvědčila mě marináda ani chuť masa. Je to věc, kterou bych si na grilu nedělal. Je to velmi tučné a má to zvláštní chuť. Určitě se najdou lidé, kteří to mají rádi. Já bych si to ale nekoupil.

6. Vepřová krkovice s kostí marinovaná - 3 plátky

Výrobce: Bivoj a.s.Hmotnost: 0,675 KgCena za balení: 80,3 KčCena za 100 g: 11,90 KčSložení: Vepřové maso s kostí 89 %, marináda 11 % (pitná voda, rostlinný olej, směs koření, hořčičné semínko, jedlá sůl, vinný ocet, cukr, aroma, extrakty koření). Obsahuje alergeny: hořčice.

Hodnocení: "Toto maso má zvláštní specifickou chuť. Nevím, čím je to způsobené. Pepře je tam moc, je to příliš silné."

7. Krkovice „Z Černým Pe(t)přem + citronem"

Výrobce: Kostelecké uzeniny a.s.Hmotnost: 0,258 kgCena za balení: 49 Kč, po slevě 23,19 KčCena za 100 g: 18,99 Kč, po slevě 8,99 KčSložení: Vepřová krkovice bok 91%, marináda (rostlinný olej, jedlá sůl, koření, aróma). Sůl max.: 3%.

Hodnocení: "Na etiketě je psáno, že je to s černým pepřem a citronem. Citron tam ale v žádném případě není cítit vůbec, pepř jen trochu. Je to jako když si upečete samotné maso.

Odborník na gastronomii Jaroslav Panáček doporučuje, že nejlepší je, když si koupí samostatné maso a uděláme si vlastní marinádu. "Všechna masa, která jsme ochutnávali jsou extrémně slaná a extrémně kořeněná. V podstatě ani necítíte, jaké jíte maso. Vše je strašně aromatické," uzavřel.

Související

Více souvisejících

test pro spotřebitele potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy