Janoušek je alkoholik a narkoman? Soudce raději vyhnal novináře

Praha - Zranění hlavy lobbisty Romana Janouška nemělo vliv na incident, kvůli němuž lobbista čelí obžalobě z pokusu o vraždu. Při hlavním líčení to dnes řekli znalci z oboru psychiatrie a psychologie. Novinářům to po jejich výslechu sdělil advokát Vít Široký. Soud totiž na jeho návrh před výpovědí znalců a Janouškova psychologa veřejnost vykázal z jednací síně.

"Znalci se vyjádřili tak, že přestože hematom nalezen byl, tak přes jejich vyšetření mají pocit, že to nemělo vliv na jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti," uvedl advokát. Janouškovu příčetnost znalci zkoumali opakovaně kvůli tomu operaci, kterou podstoupil v únoru letošního roku.

Posudek, který psychiatr a psycholog na Janouška zpracovávali, byl totiž vypracován předtím, než se o Janouškově zranění vědělo. Lékaři lobbistu operovali kvůli krevní sraženině na mozku, kterou měl v hlavě již delší dobu. Muž měl po propuštění na lebce přes 50 stehů, podle dřívějšího vyjádření Širokého byl v ohrožení života.

"Bylo tam hodně osobních intimit, hodně osobního života. To jsou věci, které si myslím, že podléhají lékařskému tajemství," hájil svou žádost o vyloučení veřejnosti Široký. Soudce veřejnost vykázal před výslechem psychologa a drogového experta Ivana Doudy. Ten ještě před svou výpovědí poukázal na to, že se s Janouškem zná zhruba 18 let, jejich vzájemný vztah je prý přátelský.

„Řekl jsem, že ho řadím mezi problémové pijáky, tak jak je na tom zhruba třicet procent mužské populace v Česku. Alkohol používal jako nevědomý pokus o samoléčbu, protože byl vystaven extrémním tlakům, trpěl poruchami spánku i úzkostmi," popsal Douda své vystoupení.

O Janouškovi se rovněž spekuluje, že v době nehody mohl být také pod vlivem drog. Zasahující policisté mu tento typ testu na místě neprovedli. Sám Douda, který podnikateli poskytoval v posledních letech pravidelné terapie, v této prohlásil, že Janouškovu závislost nedokáže posoudit. „O tom já vůbec nemohu vědět," řekl Douda, který u soudu vypovídal jako svědek obhajoby, informuje server iHned.cz.

Svědci se příliš neshodli

Očitý svědek Lubomír Havlíček odporuje všem předešlým svědkům, kteří tvrdili, že žena byla sražena pravděpodobně pravým zrcátkem auta. "Stála čelem k řidiči. Ten se ji snažil objet a ona byla odstřelena přes kapotu. Nebyla před spolujezdcem, ale přímo před řidičem."

Další svědek Martin Jelínek, který byl v té době s Havlíčkem na cigaretě, soudu řekl: "Snažila se otevřít dveře u řidiče a pak i u spolujezdce. Potom se postavila před auto. Když byla uprostřed vozu, tak ji řidič srazil a ona spadla přes pravou stranu vozu."

Včerejší svědci ale tak příkrá slova nevypovídali, píše iDnes.cz: "To najetí nebylo nijak razantní, ale paní se nějak zamotala o zrcátko. Jestli ji potom přejel zadním kolem jsem neviděl," uvedl například Vladimír Buberle, který incident sledoval ve zpětném zrcátku a k nehodě přivolal policii. "Myslím si, že označit to za pokus o vraždu je ujeté," uvedl další očitý svědek nehody.

Při jednání po polední pauze vypovídala svědkyně, která sražené ženě poskytla první pomoc, shodou okolností je zdravotnice. "Ležela na zemi, levou nohu měla vyvrácenou a neměla na ní botu," popsala. Janoušek podle ní do ženy vrazil svým porsche silně, informují Lidovky.cz.

Incident se stal 23. března loňského roku ve Vyskočilově ulici v Praze 4. Janoušek, kterému policie naměřila při dechové zkoušce přes dvě promile alkoholu, narazil do vozu před sebou. Nehodu však neřešil a jel dál. Po několika desítkách metrů zastavil na světelné křižovatce na červenou. Řidička nabouraného vozu jej ve snaze o incidentu mluvit doběhla a postavila se před Janouškovo auto.

Žena vietnamské národnosti se snažila boucháním do kapoty vozu Janouška přimět, aby vystoupil. Lobbista ale dvakrát s autem popojel proti ženě. Když ani poté cestu neuvolnila, Janoušek se podle žalobkyně v okamžiku rozsvícení zeleného světla na semaforech rozjel. Žena v tu chvíli byla v úrovni pravého předního světlometu Janouškova luxusního SUV značky Porsche.

Podnikatel ženu autem srazil a ujel, podle státní zástupkyně musel vědět, že ji může usmrtit. Způsobil jí otok mozku a několik dalších zranění.

Související

Vrchní soud v Praze

Soud už rozhodl ohledně odblokování Janouškova majetku, výsledek nesdělil

Pražský vrchní soud už rozhodl ohledně odblokování majetku lobbisty Romana Janouška a jeho obchodního partnera Luboše Paška, který policie zajistila v kauze Chambon. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí soudu Kateřina Kolářová s tím, že rozhodnutí zatím nemůže komentovat, protože není vyhotovené a doručené. 

Více souvisejících

Roman Janoušek soudy

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy