Rittig zuří, žene k soudu novináře a Zaorálka. Prý ho znectili

Praha - Lobbista Ivo Rittig se brání další žalobou proti tvrzením, která jej spojují s miliony a zlatem zabavenými při červnové razii související s kauzou Jany Nagyové. Z justiční databáze Infosoud vyplývá, že pražský městský soud tento měsíc projedná Rittigův spor s nakladatelstvím Economia. Podle informací ČTK lobbista požaduje omluvu a 100.000 korun za loňský článek "Razie proti kmotrům" zveřejněný na serveru iHned.cz.

Při červnovém zásahu, který souvisel s kauzou ředitelky kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) Nagyové (dnes Nečasové), zajistili policisté 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Prohlídky se uskutečnily mimo jiné i u Rittiga.

Server iHned.cz zveřejnil několik dní po policejní akci zprávu nazvanou "Razie proti kmotrům: K sejfům vede stopa od Rittigova muže najatého na černou práci". 

Rittig v podané žalobě na ochranu osobnosti tvrdí, že článek neoprávněně zasáhl do jeho občanské cti a lidské důstojnosti. Podle něj není pravdou, že by on či Ryba měli s nálezem peněz a zlata cokoliv společného. Upozorňuje také na to, že informaci serveru následně převzala i jiná média. Soud žalobu projedná 23. ledna.

Jen o čtyři dny později se bude tentýž soud zabývat další Rittigovou žalobou na ochranu osobnosti, která se rovněž týká zabavených milionů a zlata. V ní lobbista požaduje omluvu a 100.000 korun po místopředsedovi ČSSD Lubomíru Zaorálkovi za to, že jej politik na půdě Sněmovny nazval "lupičem".

V prosinci politik u soudu uvedl, že se omlouvat nehodlá. Jeho právník argumentoval mimo jiné tím, že Rittigova pověst nebyla dobrá již před politikovým projevem, takže ji Zaorálek svými výroky nemohl nijak ovlivnit.

Zámožný muž Rittig zbohatl oficiálně na obchodech s módou, které provozoval v centru Prahy a na pražském letišti. V nich tvořily sortiment známé světové značky jako Versace či Dolce & Gabbana nebo exkluzivní křišťálové zboží. Jeho obchody na prestižních pražských ulicích sousedily s podobnými obchody Tamary Bendlové-Kotvalové, bývalé manželky někdejšího ministra Petra Bendla.

Fond proti korupci Rittiga obvinil, že na jeho účty přicházely desítky milionů korun za provize z pražského Dopravního podniku za tisk jízdenek a nákup nafty. Z každé jízdenky měla mít Rittigova firma sedmnáct haléřů a v souhrnu až miliardy korun. Obvinění Rittig odmítal.

Důležitým oborem pro Rittiga je solární byznys, hlavně ve spojení s firmou Amun.Re. Její vlastnická struktura je velmi neprůhledná, figurují v ní ale jména napojená na Rittiga. Z tohoto oboru u něj měly končit stamiliony. Amun.Re prodala energetickému gigantu ČEZ předražené solární elektrárny - celkem za pět miliard korun - a také proto se o Rittigovi hovoří jako o jednom ze "solárních baronů", uvedl server CT24.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy