Víme, co pijeme? Pančovaná vína jsou na postupu

Praha - Dali byste si víno jménem Vinařova chlouba? Protože správně by se mělo jmenovat spíš Chemikova chlouba. Je v něm totiž spousta barviv a spousta přidané vody.

A to není všechno - chemikálií je tam tolik, že změnily bílé víno na červené! A podle MF DNES to rozhodně není nějaký ojedinělý exces nebo přešlap.

Naopak! Potravinoví inspektoři se prý s podobnými "lahůdkami" setkávají v poslední době stále častěji. Výrobci totiž objevili způsoby, jak z nepitelné močky udělat slušné váno.

Triků je mnoho - zbytky hroznů se prolijí vodou a znovu vylisují, glycerol zlepší chuť vína, cukr ze řepky nahradí ten v bobulích přirozeně obsažený. A to už vůbec není řeč o tom, že se často jako víno z Moravy tváří zbytky z jiných trhů, o které "doma" už nikdo nestojí.

Související

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Více souvisejících

víno test pro spotřebitele

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Expert o mírovém summitu: Válku lze vyřešit k prospěchu Ukrajiny. Pro EZ naznačil, jaký bude výsledek

Nezávislý norský bezpečnostní analytik Hans Petter Midttun pro EuroZprávy.cz vysvětlil, čeho patrně lídři během summitu dosáhnou. „Tento mírový summit mír nepřinese. Je to však důležitý první krok,“ nastínil.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy