Kauza Rittig: Obvinění advokáti chystají žaloby o náhradu škody

Praha - Někteří obvinění z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik kolem lobbisty Ivo Rittiga chystají žaloby o náhradu škody způsobené omezením práva cestovat nebo na ochranu osobnosti kvůli dvojnásobnému zadržení. Pravděpodobně také podají trestní oznámení na dozorujícího státního zástupce Adama Borgulu ze zneužití pravomoci. ČTK to dnes sdělila advokátka kanceláře MSB Legal Karolína Babáková.

Kauza se týká lobbisty a podnikatele Ivo Rittiga, jeho obchodního partnera Petera Kmetě, advokátů MSB Legal Marka Stubleyho a Davida Michala a někdejšího jednatele tiskárny Neograph Jana Janků. Zákaz vycestovat jim v únoru uložil Obvodní soud pro Prahu 5 poté, co byli poprvé zatčeni. Zabavení cestovních dokladů navrhoval žalobce, který měl za to, že vazbu lze nahradit alternativním opatřením.

Obvinění si však proti zákazu úspěšně podali stížnost k pražskému městskému soudu, jenž rozhodnutí minulý týden zrušil jako nezákonné a nedůvodné. Pětice proto byla znovu zatčena a státní zástupce požadoval jejich vzetí do vazby kvůli obavě, že uprchnou a budou se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení. Tomu soud nevyhověl a všechny v pátek a sobotu propustil na svobodu.

Podle Babákové bude kromě chystaných žalob a zvažovanému trestního oznámení nejspíš také podán Nejvyššímu státnímu zástupci podnět k provedení dohledu nad celým spisem, který se má zaměřit na údajnou nezákonnou manipulaci s trestním řízením, procesním postavení osob a úmyslným porušování povinností dozorujícího státního zástupce.

Další podnět k zahájení kárného řízení s dozorujícím státním zástupcem kvůli opakovanému úmyslnému porušování jeho povinností advokáti asi podají ministryni spravedlnosti. "Klienti se rozhodli využít všech zákonných způsobů obrany proti nezákonnostem v této kauze. Páteční zadržení je přitom jen jedna z nich," doplnila Babáková.

Cestovní doklady pětice obviněných zatím jsou stále na obvodním soudu, potvrdila dnes ČTK jeho mluvčí Vanda Činková. Soud jim bude moct doklady vrátit, až mu přijde spis od městského soudu, který rozhodl ve prospěch obviněných.

Pražský dopravní podnik uzavřel kontrakt na výrobu jízdenek s firmou Neograph, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Zastupoval ji Kmeť. Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga. Lobbista tvrzení fondu napadl žalobou, kterou však pražský městský soud loni v červnu nepravomocně zamítl. V případě prokázání viny pětici hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy