Kajínek vydal autobiografii: O ženách, zbraních a jak vykrást byt

Praha - Pro doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka je zásadní svoboda. Z vězení chce odejít legálně, prohlašuje v autobiografii Můj život bez mříží, která dnes vychází v nakladatelství Fragment. Jde o první osobní zpověď nejslavnějšího českého vězně, který si ve věznici odpykává trest za dvojnásobnou vraždu a pokus o další z roku 1993.

"Kdybych chtěl odejít nelegálně, skutečně jsem už dávno utekl. Ale já jsem neměl v úmyslu utíkat ani z Valdic, a ani dneska takový úmysl nemám. .... Ať mě klidně zabijou třeba hned před věznicí, ale já chci odejít legálně ven," prohlašuje třiapadesátiletý odsouzenec. Mrzí ho, že nedostal milost od prezidenta Václava Klause. "Kdybych tohle před dvanácti roky věděl, po půl roce ve Valdicích bych utekl a neřešil bych to," prohlásil. Po útěku by prý odjel na Saharu a lovil tam škorpiony.

Kajínek v knize popisuje svoje dětství a dospívání, vzpomíná na rodiče, starší sestru, rybaření, ženy, ale i krádeže a zbraně. Čtenářům také odkrývá znalosti své "profese" - jak odemknout každý zámek planžetou, jaké jsou nejčastější i sofistikovanější skrýše peněz a šperků a líčí i historky z nezvaných návštěv bytů. 

Kromě každodenního cvičení se Kajínek ve vězení snaží co nejvíce číst a zajímá se o technické novinky. "Stejně jsem tu jak nějaký medvěd na horách a jsem trošku mimo. Uvítal bych třeba počítač," zmiňuje.

S nabídkou na vydání autobiografie nejznámějšího českého vězně přišli redaktoři Jan Eisler a Romana Homonická na začátku roku 2013. Za téměř jeden rok návštěv věznic v Mírově a Rýnovicích nahráli více než 50 hodin audio záznamu. Redaktoři Kajínka popisují jako velmi inteligentního, vnímavého člověka s neuvěřitelnou pamětí a smyslem pro humor, ale také skvělého vypravěče.

Už samotné věnování „mamce, taťkovi a sestřičce" napovídá, že dvacet kapitol Mého života bez mříží je z větší části především nostalgickou ódou na báječné dětství a apologetikou, v níž „autor", prezentovaný jako velký klaďas, neopomene několikrát zmínit svou „vyšší inteligenci", připomenout, že bohatým bral a chudým dával, zachraňoval topící se spoluobčany, vracel nalezené peněženky a, ehm, taky vykrádal byty, schraňoval nelegálně pistole, rval se, ale – pozor – nikdy nepodváděl, neudával, neprovokoval a byl sice zloděj, „ale ve srovnání s těmi dnešními jen takový móóóc malilinkatý", jak se píše v motu knihy plné smajlíků a otravných zdrobnělin, uvedl pak Reflex.cz.

Nejvíc legrace si ovšem čtenář s publikací užije v její poslední třetině, v níž redaktoři postavili Kajínka do role Vladimíra Železného v pořadu Volejte řediteli a nechali ho na neadekvátně velkém prostoru odpovídat na neuvěřitelné otázky.

Pokud vás zajímá, co si nejznámější český vězeň, jehož život se stal dokonce předlohou celovečerního filmu, myslí o feminismu, homosexualitě, Spojených státech, potratech, fotbale, náboženství, gastronomii (ano, i pár receptů se nám dostane), rybích vnitřnostech atd., nečekejte dlouho a zakupte Můj život bez mříží, než vám ho vykoupí kriminálníci-aspiranti a hltači hlubokých lidských příběhů, uzavřela svou minirecenzi pro Reflex Kateřina Kadlecová.

Související

Prezident Miloš Zeman

Zeman jmenoval 35 nových soudců, obhajoval milost pro Kajínka

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval 35 nových soudců. Popřál jim, aby nepodléhali mediálním a jiným tlakům a řídili se vlastními názory. Vysvětloval jim také, jak se rozhoduje při udílení milostí. Hájil své rozhodnutí omilostnit odsouzeného vraha Jiřího Kajínka a uvedl, že milost by nikdy nedal tunelářům.

Více souvisejících

Jiří Kajínek

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Hasan Nasralláh

Záhada smrti Hasana Nasralláha. Tělo se našlo v nečekaném stavu

Na předměstí Bejrútu bylo nalezeno tělo nejvyššího vůdce militantního hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha. Obávaný terorista, který nepřežil páteční izraelský nálet, neměl žádná viditelná zranění, informovala agentura Reuters s odkazem na zdroje z prostředí libanonských bezpečnostních složek a zdravotníků. 

před 54 minutami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

před 1 hodinou

Ivan Bartoš

Bartoš potvrdil konec Pirátů ve Fialově vládě. Už je stanovený termín

Piráti v úterý opustí vládu i pětikoalici, oznámil končící vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Stane se tak po jednání stranického poslaneckého klubu. Podle Bartoše podají demisi ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

Trump může mít osud Ukrajiny a Evropy ve svých rukou. Musí si dát pozor na jazyk

Donald Trump může v čele Spojených států udělat dvě věci: definitivně od sebe odehnat Evropu nebo ji k sobě přivázat. Jeho silácké řeči o ukončení války na Ukrajině povedou k první možnosti. Prohloubení spojenectví napříč Atlantikem vztahy zachrání. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy