Češi vnímají Velikonoce převážně jako tradiční jarní svátek

Praha - Více jak třetina Čechů (36,5%) vnímá Velikonoce, tedy oslavu zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jako tradiční jarní svátek. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který potvrzuje závěry šetření uskutečněného v roce 2012.

Jak dále ukázal aktuální průzkum společnosti SANEP, jako tradiční křesťanský svátek vnímá Velikonoce 30,6% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace. Volným pondělkem jsou pak velikonoční svátky pro 20,5% dotázaných a jako nejvýznamnější křesťanský svátek vnímají oslavu zmrtvýchvstání Ježíše Krista 8,6% respondentů.

O Velikonocích si 23,5% respondentů užívá den volna, respektive prodloužený víkend. Více jak šestina dotázaných (16,1%) věnuje čas během velikonočních svátků jednomu z tradičních velikonočních zvyků, kterým je malování vajíček. Beránka či mazanec peče 12,9% dotázaných a pomlázky plete 11,1% dotázaných. Přednost rozmanitým televizním pořadům před činnostmi spojenými s velikonočními svátky dává 10,9% dotázaných. Duchovním činnostem se během tohoto nejvýznamnějšího křesťanského svátku věnuje 7,1% respondentů. Na tradiční velikonoční koledu vyráží 8,6% dotázaných. Počet koledníků však bude celkově vyšší, neboť na koledu vyráží zejména populace mladší osmnácti let, která není v reprezentativním vzorku společnosti SANEP zahrnuta. Jiné aktivitě, mezi které můžeme zařadit i pracovní aktivity, se pak během Velikonoc věnuje 9,3% respondentů.

Z uvedených výsledků šetření společnosti SANEP vyplývá, že nadpoloviční většina (55,8%) většinově ateisticky založené společnosti, holduje tradičním velikonočním zvykům. Je tak zřejmé, že křesťanské tradice, na nichž stojí česká historie a kultura má hluboké kořeny a je bezpochyby součástí českého kulturního dědictví, které není dotčeno ani nevěřící většinou domácí populace.

Téměř tři pětiny obyvatel České republiky (59,9%) jsou rovněž toho názoru, že státním svátkem by se měl stát i Velký pátek (pátek před Velikonocemi), jež připomíná smrt Ježíše Krista na kříži.

Případné referendum by se však v otázce zda má či nemá být Velký pátek státním svátkem podle většinového názoru, konat nemělo. Proti konání referenda na toto téma se totiž v souhrnu vyjádřilo 57,2% dotázaných.

Související

Více souvisejících

Velikonoce

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Podařilo se identifikovat těla 70 tisíc mrtvých ruských vojáků. Podle odhadů jich ale zahynulo mnohem víc

Na Ukrajině dosud zemřelo až 70 tisíc ruských vojáků. Vyplývá to z nové analýzy BBC. Jde ale pouze o identifikované osoby, celkově jich mohlo padnout až 200 tisíc.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy