Test čokoládové zmrzliny: Která chutná skvěle a která je ošizená?

Praha - S přicházejícím létem jsme se v našich exkluzivních testech zaměřili na zmrzlinu. Možná si pamatujete, že naším testem už prošla nejoblíbenější vanilková, dnes se podíváme na druhou nejoblíbenější příchuť zmrzliny, čokoládovou.

Protože se v našich hodnoceních snažíme být co nejvíc fér, zavedli jsme tzv. blindtasting, čili ochutnávání naslepo. Takže náš kuchař dopředu neví, s jakou značkou zmrzliny má tu čest. V našem testu se utká osm výrobků. Který vyhraje a který propadne?

1. Siviero Maria – Bacio

Cena: 149,90 Kč

Výrobce: G7 S.r.l.Vyrobeno v: ItáliiSložení: Sušené odstředěné mléko, cukr, čokoládový sirup Gianduia, kokosový olej, glukózový sirup, pasta z lískových oříšků, kakaový prášek, celé pražené lískové oříšky, máslo, mléčné bílkoviny, emulgátory, zahušťovadla, aroma.

Hodnocení: Tenhle vzorek vypadá hodně zajímavě, má v sobě celé lískové ořechy, ale ochutnávat budeme samozřejmě bez nich. Ale i tak si vysloužila velkou pochvalu: „Takhle nějak bych si představoval čokoládovou zmrzlinu. Je moc dobrá."

2. Carte D'Or – Chocolate

Cena: 89,90 Kč

Výrobce: UnileverVyrobeno v: EUSložení: obnovené odtučněné mléko, glukózo-fruktózový sirup, cukr, voda, kokosový olej, sušená syrovátka, dextróza, emulgátory, stabilizátory, aromata, barviva, kakao se sníženým obsahem tuku, rostlinný tuk, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, sušené odtučněné mléko, kakaová hmota

Hodnocení: Tady jsem sám překvapen kvalitou odvedené práce, tahle mi připadá vcelku poctivá, úplně vás zahltí ta čokoládová chuť spojená s chladem té zmrzliny. Je hodně smetanová.

3. Mövenpick – Chocolate chips

Cena: 124,90 Kč

Výrobce: Nestlé Schöller Produktions GmbHVyrobeno v: NěmeckuSložení: odtučněné mléko, glukózový sirup, cukr, rostlinný tuk, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, kakaová hmota, smetana, sušené plnotučné mléko, emulgátory, stabilizátory, přečištěné máslo.

Hodnocení: Nahoře má takové hezké hoblinky. Je fajn, je taky dobrá. Opravdu hodně našlehaná, hodně smetanová, možná až příliš. Připadá mi jako zmrzlý pařížský krém.

Psali jsme:
Test rybích prstů: Které nechtěl kuchař ani ochutnat?
 

4. Noblissima – Chocolate

Cena: 54,90 Kč

Výrobce: Lidl Stiftung & Co. KGVyrobeno v: Německu

Složení: Smetana, odstředěné mléko, cukr, pitná voda, glukózo-fruktózový sirup, syrovátka, emulgátory, škrob, stabilizátory, přírodní aroma, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, kakaová hmota, kakaové máslo.

Hodnocení: Myslím, že tady použili opravdu hodně kakaa, je to až dráždivá chuť vzadu v krku. Opravdu hodně, hodně sladká zmrzlina. Něco takového bych od čokoládové zmrzliny očekával. Úplně vás zahltí to holandské kakao.

5. Naše bio – čokoládová zmrzlina

Cena: 79,90 Kč (cena za 1000 ml: 159,80 Kč)

Výrobce: Pinko, a.s.Vyrobeno v: ČRSložení: Pitná voda, smetana*, třtinový cukr*, kakao*, sušené plnotučné mléko*, glukózový sirup*, sušené vaječné žloutky*, stabilizátory (*z kontrolovaného ekologického zemědělství).

Hodnocení: Teď mě úplně zahltila smetanovost a krásná našlehanost této zmrzliny, nicméně co se týče „čokoládovosti," není to úplně nic moc.

6. Pegas – extra čokoládová

Cena: 59,90 Kč

Výrobce: Bidvest OpavaVyrobeno v: ČRSložení: voda, cukr, rostlinný tuk, sušený mléčný výrobek, kakao, sušená syrovátka, sušené odstředěné mléko, emulgátor, stabilizátory, čokoládové aroma

Hodnocení: Tady už máme čokolády opravdu hodně, možná bylo využito více kakaového prášku nebo másla. Tahle zmrzlina není úplně špatná, nicméně připomíná mi zmrzliny z devadesátých let, trošku vodová. S čokoládou se nešetřilo, se smetanou ano.

7. Tesco – Chocolatino

Cena: 56,90 Kč

Výrobce: TescoVyrobeno v: ŠpanělskuSložení: obnovené sušené odstředěné mléko, cukr, rostlinný tuk, voda, laktóza, glukózový sirup, nastrouhaná mléčná a bílá čokoláda, kousky hořké čokolády, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, mléčné bílkoviny, emulgátor, stabilizátory, aroma.

Hodnocení: Barva připomíná spíše karamel nežli čokoládu. Ok, tohle mi připadá jako docela fajn zmrzlina. Možná by výrobce ale mohl použít víc čokolády, vždyť to má být čokoládová zmrzlina! Tohle není tak úplně kakaové, jak by mělo být.

8. Pinko – Kopečková zmrzlina čokoládová

Cena: 94,90 Kč

Výrobce: Pinko, a.s.Vyrobeno v: ČRSložení: tekuté mléko polotučné, cukr, máslo, voda, kakao, glukózový sirup, sušené odstředěné mléko, emulgátor, stabilizátory

Hodnocení: Jedná se o zmrzlinu docela chabé chuti, že bych v tom cítil nějak moc čokolády se říct nedá, možná bych přidal i více kakaa. Se sladkostí to není úplně špatné. Ovšem kakaová chuť skoro nula.

Související

Více souvisejících

test pro spotřebitele zmrzlina

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy