Doktor "čuně" Barták opět u soudu, jednání NS bude výjimečné

Brno - Nejvyšší soud (NS) se při vyřizování dovolání lékaře Jaroslava Bartáka, potrestaného 14 lety vězení za sexuální násilí na asistentkách, uchýlil k nezvyklému kroku. Svolal dvoudenní veřejné jednání, přestože prakticky všechna dovolání jinak vyřizuje "od stolu", za zavřenými dveřmi. Termín jednání je stanoven na 16. a 17. července, vyplývá z databáze InfoSoud.

Odsouzený se chce jednání osobně zúčastnit, potvrdil ČTK mluvčí soudu Petr Knötig. NS drtivou většinu dovolání v trestních věcech odmítá, aniž by se případem detailně zabýval, a neveřejně obvykle rozhoduje i v těch kauzách, které meritorně přezkoumává. Veřejné jednání kvůli Bartákovi proto bude výjimečné.

Lékař si loni v červnu vyslechl pravomocný souhrnný trest. Konkrétně jej postihl za šest znásilnění, pět případů vydírání a také za sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami.

Barták podle verdiktu vyžadoval po svých asistentkách sex jako součást práce. Hájil se tím, že žádné ženě vědomě neublížil, naopak prý byl vůči nim galantní a choval se gentlemansky. Jeho právní zástupci uvedli, že neexistují důkazy o lékařově trestné činnosti, a zpochybnili výpovědi asistentek jako nevěrohodné.

V prosinci 2007 před Michnovým palácem brutálně zbil svou asistentku Lucii Ř. a silně jí mlátil hlavou o kapotu auta, takže ji museli zachraňovat kolemjdoucí. Případ projednával soud a poškozená přijala odškodnění.

Na jaře 2011 Barták natáčel erotický film, ve kterém se obsadil do role kardinála. Část filmu vznikla na velvyslanectví Vatikánu v Praze. Apoštolská nunciatura pak proti tomu důrazně protestovala s tím, že Barták zneužil možnosti pohybu na velvyslanectví, kam měl přístup jako lékař.

V srpnu 2011 na žádost českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga český velvyslanec na Filipínách Josef Rychtar před Bartákem ukryl a zachránil jeho 22letou asistentku Lucii, kterou Barták na pracovní cestě, kterou konal údajně jako zástupce Lions Clubu, podle svědectví bil, sexuálně napadal, vyhrožoval jí smrtí a zadržoval její cestovní pas a vyhrožoval jí svými známostmi s vlivnými lidmi. I velvyslance se pokoušel zastrašit svou známostí s ministrem zahraničí. Barták na dotaz novinářů z MF Dnes označil tyto informace za nějaké naprosto nesmyslné novinářské kachny.

MF Dnes poté získala svědectví dalších 6 bývalých asistentek, které v uplynulých letech na služebních cestách bil a sexuálně napadal a vyhrožoval jim svými známostmi. Ve všech případech si záměrně najal na inzerát na zahraniční cestu asistentku, která neuměla cizí jazyky. České televizi pak Barták řekl, že jde o pomstu neschopných asistentek či o akci organizovaného zločinu proti němu.

V září 2012 byl s Bartákem zahájen soudní proces. Čelil obžalobě z osmi závažných trestných činů, většinou sexuálního charakteru, dále vydírání či ublížení na zdraví. Policie zadokumentovala 11 žen, kterým Barták ubližoval od roku 2006.

Deník Právo koncem loňského roku informoval, že policie Bartáka nově viní také z přípravy vraždy tří lidí. Barták se prý domlouval na vraždách s několika dalšími vězni. Po odhalení jej vězeňská služba přemístila do jiného zařízení. Nyní je podle dostupných informací ve věznici v Rýnovicích.

Související

Doktor Jaroslav Barták u soudu

Soud zprostil lékaře Bartáka obžaloby z plánování vražd a vydírání

Krajský soud v Liberci dnes zprostil obžaloby lékaře Jaroslava Bartáka. Nepodařilo se prokázat, že by ve vězení skutečně plánoval tří vraždy a vydírání. Zproštění navrhl ve své závěrečné řeči i státní zástupce Jan Černý. Barták vinu od počátku odmítal. Hájil se tím, že o svých plánech mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně.

Více souvisejících

Jaroslav Barták Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy