Velký test ovocných piv: Na kterém si nejvíce pochutnáte?

Praha - Ovocné pivo neboli radler je stručně řečeno pivo smíchané s limonádou. Jde o ideální pití do horkých letních dní, protože nestoupá do hlavy tak rychle jako klasické pivo. Jaký radler ale zvolit?

Radlerům byl dlouho český trh uzavřený. "V Česku se tahle myšlenka dlouho nedokázala uchytit, protože tradiční a konzervativní čeští pivaři si nedokázali představit, že by míchali pivo s něčím tak podřadným, jako je limonáda," vysvětluje specialista na gastronomii Vladislav Strupanič, který piva testoval.

"V posledních letech ale nastal poměrně výrazný boom ve spotřebě, výrobě i distribuci těchto lehkých nápojů," přiznává Vladislav Strupanič, že nakonec i čeští pivaři trendu podlehli.

"Myšlenka těchto nápojů vznikla v Německu, kde se začalo míchat světlé pivo s citronovou limonádou. Později na to navázala výroba už hotových takových nápojů, které známe pod názvem radler," dodal Strupanič.

1. místo: Gambrinus - Řízný citronMíchaný nápoj z výčepního piva s příchutí citronu.

Hodnocení: Citronová vůně je u tohoto piva možná nejvýraznější. Chuť je vyrovnaná, je cítit přirozenou hořkost piva i sladkou chuť. Nemám výhrady.

Složení: výčepní pivo světlé (voda, ječné slady, chmelové produkty), voda, fruktózový sirup, ovocná složka (citrónová šťáva z koncentrátu 60,5 %, přírodní citronové aroma, citrónový extrakt, stabilizátor: karubin), obsah ovocné šťávy z koncentrátu v hotovém výrobku 7 %.

Obsah alkoholu: 2,0 % objemu

2. místo: Zlatopramen - Radler OriginalMíchaný nápoj z výčepního piva, pasterizovaný.

Hodnocení: Vůně je silná, ale cítím tam i něco jiného než jen pivo a citrón. Sladší složka je silnější, kyselá chuť je cítit až na úplném konci. Sladkost se mi tu zdá přirozená, není nepříjemná.

Složení: pitná voda, fruktózový sirup, ječný slad, upravený chmel, chmelové produkty, citronová šťáva z koncentrátu 2 %, pomerančová šťáva z koncentrátu, regulátor kyselosti, kyselina citronová, stabilizátory: arabská guma, glycerolestery dřevných pryskyřic, karubin, přírodní aroma, antioxidanty, kyselina askorbová, přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů, askorbylpalmitát, extrakt z lemongrass, oxid uhličitý.

Obsah alkoholu: 1,9 % objemu

3. místo: Staropramen - Cool LemonMíchaný nápoj na bázi výčepního piva s cukrem a sladidlem.

Hodnocení: Ve vůni převládá citron. Sladká chuť je upozaděná a převládá lehce nahořklá pivní chuť.

Složení: pivo výčepní světlé 50 % (voda, ječný slad, ječmen, maltózový sirup, chmelové prdukty), rekonstituovaná ovocná složka 50 % (voda, citronová šťáva z koncentrátu, fruktózový sirup, koncentrovaný pomerančový a citrónový extrakt, pomerančová šťáva z koncentrátu, přírodní aroma, sladidlo: steviol-glykosidy, stabilizátory: pektin, karubin, antioxidant: kyselina askorbová), CO2.

Obsah alkoholu: 2 % objemu

4. místo: SAMSON Lemon Mix

Míchaný nápoj na bázi světlého piva Ležák se sladidly.

Hodnocení: Je cítit pivo i citrónová vůně. Chuť je hodně "rozbouřená". V první chvíli převládá sladká chuť, pak se začíná zapojovat hořká a na konci je cítit kyselost citronu. Sladkost je nepřirozená a svědčí o přítomnosti umělých sladidel.

Složení: Citronová limonáda 60 % (voda, koncentrát z citronové šťávy 6 %, citronový extrakt 0,6 %, kyselina uhličitá, aroma z pomerančového extraktu, sladidla: asulfam-K, sacharin, regulátor kyselosti: citrát sodný, stabilizátor: karubin), pivo světlý ležák 40 % (voda, ječný slad, upravený chmel, chmelový extrakt).

Obsah alkoholu: 2,2 % objemu

Související

Pivo

Ceny piva opět porostou. Pivovary během podzimu zdraží

Velké pivovary připravují podzimní zdražení, a to o zhruba jednu korunu za půl litru piva. Tento krok by měl být následován zvýšením cen v restauracích, což bude mít negativní dopad na hospodský průmysl. Uvedla to Česká televize s tím, že situaci komplikuje i plánované zvýšení DPH na čepované pivo.

Více souvisejících

Pivo

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

Ivan Bartoš

Bartoš po debaklu ve volbách rezignuje. Končí i celé vedení Pirátů

Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany. Kromě předsedy Ivana Bartoše i místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dnešního dne, ve vedení skončí posledního září. Předsednictvo bylo zvoleno v lednu tohoto roku, nové vedení strany si členové Pirátů zvolí 9. listopadu.

včera

Ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině se zintenzivňuje. Obě strany si vyměňují tvrdé údery, u Charkova vzniká mlýnek na maso

Ruské a ukrajinské síly svádějí tvrdé boje na několika frontách, včetně Kurské a Doněcké oblasti. Zatímco Rusové zintenzivnili bombardování měst pomocí dronů, Ukrajinci provedli úspěšné útoky na ruské muniční sklady. Obě strany střídavě obsazují vesnice, tyto úspěchy ale nedokážou potvrzovat žádnými vizuálními důkazy. Situace se vyostřuje i u Charkova a na linii Kupjansk-Svatove-Kremina, kde probíhají brutální boje.

včera

včera

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

včera

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy