Státní ústav: Na nákazu Covid-19 může tělo připravit rybí tuk a vitamin D

Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ.

Zhruba 80 procent nakažených novým typem koronaviru na celém světě má mírný průběh, který připomíná onemocnění dýchacích cest. Podobně je na tom většina z nakažených Čechů. 

Smrtelné případy nákazy novým typem koronaviru podle odborníků souvisely s takzvanou cytokinovou bouří, tedy nepřiměřenou reakcí imunitního systému. Při níž tělo produkuje imunitní buňky a proteiny, které mohou zničit jiné orgány.

"Právě přehnaná autoimunitní reakce může být jednou z příčin úmrtí při nemoci COVID-19. Závažnost nemoci zřejmě souvisí s cytokinovou bouří," cituje SZÚ z prestižního lékařského časopisu Lancet Jimmyho Whitwortha z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny.

Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit produkci molekul a látek spojených se zánětem jako jsou právě cytokiny. Dlouhodobá aplikace rybího oleje, který je obsahuje, nebo koncentrátu omega-3 vede podle SZÚ k průkaznému zlepšení imunitního systému. "Hladiny omega-3 se v těle rychle hromadí. Může to však trvat šest týdnů až šest měsíců, než se objeví významná změna nálady, bolesti nebo jiných příznaků," píše Státní zdravotní ústav. Záněty podle něj omezuje i kyselina eicosapentaenová (EPA).

Doporučuje se minimálně 250 až 500 miligramů mastných kyselin pro zdravého dospělého denně. Pro zvýšení omega-3 indexu je vhodná dávka až dva gramy.

Zdravotní ústav proto doporučuje konzumovat potraviny protizánětlivé, tedy obecně ovoce a zeleninu, naopak zánětlivé potraviny je třeba omezit nebo vynechat. Jsou to vysoce zpracované potraviny s nadbytkem cukru, soli, nasycených tuků nebo masné výrobky. Je třeba si také kontrolovat hladinu cukru v krvi. Lidé by se také měli naučit zvládat stres.

"Studie již dlouho prokazují souvislost mezi nízkým obsahem vitamínu D a řadou zánětlivých onemocnění. Vědci dále vědí, že zlepšení hladin vitaminu D může pomoci snížit záněty v těle," napsal SZÚ. Vitamin D přirozeně vyrábí lidská kůže díky UV záření ze slunce, v zimě jsou dobrým zdrojem ryby.

Související

Více souvisejících

zdraví Státní zdravotní ústav (SZÚ) vitamín D potraviny jídlo Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy