Zisk Moneta Money Bank loni klesl. Kapitál ale roste, navrhla dividendu

Praha - Moneta Money Bank loni vykázala neauditovaný čistý zisk 4,05 miliardy korun, o rok dřív měla upravený čistý zisk 4,51 miliardy korun. Provozní výnosy se snížily na loňských 11,1 miliardy korun z 12,1 miliardy v roce 2015. Výsledky dnes ČTK poskytla banka. Moneta Money Bank patří do skupiny Moneta, která do loňského května působila pod názvem GE Money.

"V roce 2016 banka profitovala z mimořádného příjmu pramenícího z odprodeje akcií společnosti Visa a majetkové účasti na Pražské burze cenných papírů v hodnotě 279 milionů Kč před zdaněním," uvedla Moneta. Dodala, že hrubý objem splácených úvěrů jí loni vzrostl o 4,1 procenta, zatímco objem nesplácených úvěrů se snížil o 47 procent. Celkové náklady klesly o osm procent.

S akciemi Moneta Money Bank se od loňského května obchoduje na pražské burze. Díky růstu kapitálu banka navrhla dividendu 9,80 koruny za akcii, což je podle ní výnos téměř 12 procent z konečné ceny akcií v roce 2016. Na dividendy by tak šlo zhruba pět miliard korun.

Výsledky hospodaření Monety hodnotí analytik banky Creditas Roman Koděra pozitivně. Investory nejvíce překvapila navrhovaná dividenda, která překonala původní očekávání. Dividendový výplatní poměr tak indikuje vyplacení 123 procent čistého zisku. Tato zpráva podle něj završila úspěšný rok akcií Monety, která loni patřila na pražské burze mezi premianty.

Psali jsme: Nákup housky online? Dříve absurdní, dnes je to pro Čechy běžné Zisk ČSOB stoupl loni o osm procent, růst podpořil prodej podílu ve Visa Europe Proč berou Češi tak nízké platy oproti EU? Čtěte  

Akcie Monety dnes na pražské burze posílily o 4,4 procenta na 90 Kč za akcii a dostaly se tak na maximum. "Vzhledem k navrhované dividendě se i přes předchozí růst akcie Moneta zdají být nadále výrazně atraktivní a měli bychom v následujících dnech vidět nejspíše jejich nová maxima," uvedl Jiří Zendulka z portálu Web4Trader. Letos ale lze očekávat další pokles ziskovosti banky, podotkl. Podle agentury Reuters banka plánuje čistý zisk alespoň 3,4 miliardy korun a provozní výnosy nad 10,3 miliardy Kč.

General Electric prodala veškeré své akcie v Moneta Money Bank loni na podzim a nyní se zaměřuje pouze na průmyslovou činnost. Dokončení procesu oddělení od skupiny GE banka očekává v letošním roce. Výdaje na tuto operaci předpokládá banka v rámci stanoveného rozpočtu jedné miliardy korun.

Moneta Money Bank má asi milion klientů. Služby poskytuje ve 230 pobočkách.

Související

Více souvisejících

Moneta Money Bank Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy