Bankéři zlepšili odhad růstu české ekonomiky. Rizika ale nelze přehlížet

Praha - Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze zlepšila odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky na 3,6 procenta z 3,3 procenta z ledna. Za růstem bude spotřeba domácností, investice i export. Asociace o tom dnes informovala na tiskové konferenci. Příští rok by česká ekonomika měla podle ČBA růst o 2,8 procenta, předchozí prognóza počítala s 2,9 procenta.

"Výhled zůstává v zásadě příznivý, ale nelze přehlédnout rizika, která jsou s prognózou spojena a která momentálně spatřujeme v dalším vývoji světového hospodářského cyklu a v jeho možném dopadu na velmi otevřenou českou ekonomiku," uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Navíc podle hlavního ekonoma Moneta Money Bank Petra Gapka ekonomika vykazuje přehřátí. "Týká se to především trhu práce, kde je potenciál volných pracovních sil prakticky vyčerpán. Znamená to, že situace na trhu práce bude nadále vyvolávat mzdově inflační tlaky," uvedl.

Hospodaření veřejných rozpočtů zůstane podle něj stabilizujícím prvkem ekonomiky a Česko by v tomto ohledu mělo zůstat premiantem Evropy.

Asociace dále počítá s tím, že Česká národní banka letos v závěru roku přistoupí ještě k jednomu zvýšení úrokových sazeb. Naposledy tak centrální banka učinila letos v únoru.

Příští rok by měl ekonomický růst pode odhadů ČBA zpomalit. Celkově však podle Horské zůstane ekonomický výkon na úrovni, která zajistí pokračující přibližování ekonomické úrovně Česka k zemím eurozóny.

Inflace by měla v zásadě zůstat stabilní, když asociace očekává zdražení energií, které bude kompenzováno vývojem cen potravin. Průměrná míra inflace by tak letos měla být 1,9 procenta a příští rok mírně stoupnout na 2,1 procenta. Centrální banka by měla příští rok podle odhadů přistoupit k dvojímu zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu.

Ministerstvo financí v prognóze z tohoto měsíce zlepšilo odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta. Úřad zlepšil i odhad pro růst ekonomiky v příštím roce, a to na 3,3 procenta. Česká národní banka v únorové prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 3,6 procenta a příští rok o 3,2 procenta. Novou prognózu centrální banka zveřejní na počátku května.

Související

CZK

ČBA: Objem hypoték v únoru meziměsíčně vzrostl o 20 procent, sazby klesly

Banky a stavební spořitelny poskytly v únoru hypoteční úvěry za 7,9 miliardy korun. Proti lednu to znamená nárůst o 20 procent. Meziročně se objem hypoték snížil o 69 procent, je to ale zlepšení proti lednovému osmdesátiprocentnímu propadu. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování druhý měsíc v řadě klesala, snížila se na 5,9 procenta z lednových 5,93 procenta.
Ilustrační fotografie.

Neplatné bankovky máme stále v peněženkách, upozornila bankovní asociace

Lidé stále mají v peněženkách desítky milionů bankovek, jejichž platnost skončila letos v polovině roku. Nejvíce rozšířené jsou neplatné stokoruny, kterých v oběhu nadále zůstává 22 milionů, tedy zhruba třetina všech stokorun. Dnes na to upozornila Česká bankovní asociace. Ke konci června skončila platnost bankovek v hodnotě 100, 200, 500, 1000 a 2000 Kč vydaných v letech 1995 až 1999, které lze do poloviny roku 2024 bez poplatku vyměnit za nové v každé bance.

Více souvisejících

ČBA (Česká bankovní asociace) Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 37 minutami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 10 hodinami

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Podle expertů zažívá historické chvíle

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy