Produkce masa v Česku roste, cena klesá. Agrární komora mluví o katastrofě

Produkce masa v Česku v letošním třetím čtvrtletí meziročně stoupla o dvě procenta na 109.363 tun. Rostla hlavně u hovězího, zvýšila se také u drůbežího, naopak u vepřového klesla. Výkup mléka vzrostl o 1,1 procenta, mlékárny a odbytové organizace nakoupily téměř 739,4 milionu litrů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ceny, za které chovatelé prodávali jatečná zvířata, meziročně klesly, u prasat skoro o pětinu. Podle mluvčího Agrární komory ČR Jiřího Felčárka je pokles ceny už katastrofální, kilogram masa v živé hmotnosti podle něj chovatelé prodávají šest korun pod náklady. Podle ministerstva zemědělství se zvýšení počtu porážek jalovic nedá považovat za systémové ohrožení produkce mléka.

Produkce hovězího se meziročně zvýšila o 8,3 procenta na 17.225 tun. Projevila se v tom také vyšší porážková hmotnost. Někteří zemědělci již dříve uvedli, že kvůli letošnímu suchu a nedostatku píce zvažují porážku části dojnic.

"Cena u mladých býků a krav momentálně klesá, za což může zvyšující se počet porážek na domácím trhu. Každý týden se v ČR porazí o několik stovek kusů dobytka více proti loňskému roku, což s sebou přirozeně přináší nárůst nabídky nad poptávkou, a tedy i snížení ceny," uvedl Felčárek. Zatím však podle něj nejsou potíže s odbytem masa, skot se prodává živý do zahraničí, a netlačí tak tolik na ceny hovězího masa v ČR.

Vliv na počet porážek dobytka mohlo mít podle mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého zhoršení podmínek na vývoz nebo ozdravování chovů od některých nemocí, kdy se nakažená zvířata vyřazovala. "Předpokládáme, že vyšší náklady na zajištění krmení hospodářských zvířat z velké části budou kompenzovat plánované a vládou ČR dle návrhu ministerstva již schválené podpory na zmírnění škod letošního sucha. Tato skutečnost by měla přispět k tlumení případného snižování stavů zvířat v reakci na nižší výnosy krmných plodin," dodal Bílý. Vláda schválila možnost čerpání až dvou miliard korun jako kompenzace za sucho.

Jatečný skot měl ve třetím čtvrtletí meziročně nižší výkupní ceny býků a telat, nepatrně vyšší ceny jatečných krav. Jatečné jalovice se prodávaly za stejnou cenu jako ve srovnatelném období loni. Průměrná cena jatečných býků byla v mase 86,22 Kč/kg. Jatečná kuřata první třídy výrobci prodávali v živém v průměru za 22,64 Kč/kg.

Vepřového bylo 50.792 tun, meziročně o 0,1 procenta méně. "Nižší počet poražených prasat byl částečně kompenzován jejich vyšší průměrnou hmotností," uvedl ČSÚ. Podle Felčárka mají už kvůli nízké výkupní ceně problémy malé podniky, které přestaly připouštět prasnice. "Otřes znamená i další postup afrického moru prasat, který už ohrožuje celou Evropu a který by mohl znamenat i kolaps evropského trhu. O to významnější je prevence a účinná ochrana," dodal. Produkce drůbežího naopak stoupla o 2,1 procenta na 41.283 tun.

Ceny zemědělských výrobců se meziročně snížily u skotu o půl procenta, u jatečných kuřat o 2,2 procenta a u prasat o 19,7 procenta. Chovatelé prodávali jatečná prasata v mase za 35,78 koruny za kilogram.

"Vzhledem k předcházejícímu čtvrtletí se průměrná cena vepřového v jateční hmotnosti zvýšila o 70 haléřů za kilogram. Oproti minulému čtvrtletí také výrazně vzrostl vývoz živých prasat do zahraničí," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Jiří Hrbek.

Stavy zvířat se na začátku třetího čtvrtletí meziročně zvýšily u skotu o procento, u prasat klesly o 0,4 procenta. Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu s živými zvířaty se od června do srpna více živých zvířat vyvezlo, než dovezlo. "Záporná bilance zahraničního obchodu s masem se meziročně mírně zlepšila u hovězího, avšak u vepřového a drůbežího se opět mírně prohloubila," uvedl ČSÚ.

Z vykoupených 739,4 milionu litrů mléka nakoupily mlékárny 632,3 milionu litrů. Zemědělci prodávali mléko za průměrnou cenu 8,23 koruny za litr, což bylo o 3,2 procenta méně než před rokem. Cena klesla i ve srovnání s předchozím čtvrtletím.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso Mléko Ekonomika čsú Agrární komora

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy